Vizuál

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

2021.09.06. 17:00
Ajánlom
A világhírű francia színészlegenda 88 éves volt. Halálhírét ügyvédje erősítette meg - adta hírül a hvg.hu.

Jean-Paul Belmondo 1933-ban született Neuilly-sur-Seine-ben. Művészcsaládban nevelkedett, apja szobrász, anyja festő volt. Jean-Paul fiatalon bohóc szeretett volna lenni, a sportok közül pedig a labdarúgás és az ökölvívás érdekelte. Ez utóbbival aktívan is foglalkozni kezdett, ám a legenda ellenére orrát nem egy mérkőzésen, hanem egy iskolai bunyó során törték be.

17 évesen a Comédie-Française egyik előadásán látta A púpos című előadást, ami olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, színész lesz.

GettyImages-1262759833-170135.jpg

Jean-Paul Belmondo Az autóversenyző (Ho!) c. filmben, 1968 (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

A Színművészeti Főiskolán a francia színjátszás későbbi nagyjaival járt együtt: Jean-Pierre Marielle, Annie Girardot, Françoise Fabian, Bruno Cremer és Jean Rochefort is akkoriban tanulták a szakmát.

1954-ben a Molière című 25 perces rövidfilmben játszotta élete első filmszerepét, és ugyanebben az évben színpadon is bemutatkozhatott. 1956-ban fejezte be a főiskolát, majd színházi színészként kezdett ténykedni. A világsikert Jean-Luc Godard Kifulladásig hozta el számára, 1960-ban. A film François Truffaut ötlete alapján készült. Godard igyekezett a legspontánabb körülményeket teremteni, ezért például nem zárták le a forgatási helyszíneket, s olykor maguk a színészek se tudták, hol van a kamera. A filmben Belmondo partnernője Jean Seberg volt, akivel nagy önállóságot kaptak a figurák megformálásában. Az alkotás a kritikusok körében óriási sikert aratott, noha a közönség eleinte nem tódult a mozikba. Mégis,

a korábban alig ismert Belmondo rövid idő alatt egy nemzedék bálványozott példaképe és sztárja lett.

Több szórakoztató produkcióban is főszerepet vállalt, de ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, ő maga hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.

Művészi szempontból figyelemre méltó volt Belmondo olaszországi kitérője, ahol többek között Sophia Loren (Egy asszony meg a lánya), Gina Lollobrigida (Őrült tenger) és Claudia Cardinale (Az utcalány) partnereként tűnt fel.

GettyImages-1224575134-170403.jpg

Jean-Paul Belmondo a Cannes-i Filmfesztiválon 1974-ben (Fotó/Forrás: Heinz Browers / Getty Images Hungary)

Magyarországon is kultuszfilmnek bizonyult A profi (1981), amelyet csak Franciaországban több mint ötmillióan láttak. Filmen és színpadon egyaránt sikerrel játszotta Jean Valjean szerepét Victor Hugo A nyomorultak című művének adaptációiban.

Belmondo népszerűsége élete végéig töretlen maradt, noha kora miatt az utolsó években már egyre kevesebb szerepet vállalt.

Elsősorban a családjának igyekezett szentelni magát.

GettyImages-95866778-170112.jpg

Jean-Paul Belmondo (Fotó/Forrás: Jason LaVeris / Getty Images Hungary)

2013-ban forgatta a Fegyveres banditák című akciófilmet, a rendező – sok más közös filmjükhöz hasonlóan – Claude Lelouch volt. 2016-ban Belmondo sokadszor tette tiszteletét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol átvehette az Arany Oroszlán-életműdíjat.

(via: Wikipédia, hvg.hu)

Fejléckép forrása: Jean-Paul Belmondo 2019-ben (fotó: Sylvain Lefevre / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.