Vizuál

Elhunyt Joel Schumacher amerikai filmrendező

2020.06.23. 10:50
Ajánlom
Az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer nevéhez olyan kultfilmek fűződnek, mint a Szent Elmó tüze, Az elveszett fiúk, vagy A fülke, itthon mégis leginkább a Batman-történetek filmes adaptációiról ismert.

A Mindörökké Batman, valamint a Batman és Robin rendezője 80 évesen, New Yorkban hunyt el hétfőn rákbetegségben - közölte szóvivője. 

Schumacher 1939. augusztus 29-én született New Yorkban svéd-zsidó édesanyától, tősgyökeres amerikai édesapától. Tanulmányait a Parsons School for Design művészeti iskolában végezte, divattervezőként kezdett dolgozni. Figyelme hamar a filmszakma felé fordult, Los Angelesbe költözött, ahol jelmeztervezőként helyezkedett el. A hetvenes években forgatókönyvírói munkákat kapott. Első filmes rendezése, a Csökke-nő nem aratott osztatlan sikert a kritikusok körében, de megalapozta hollywoodi karrierjét.

336-104951.jpg

Szent Elmó tüze (Fotó/Forrás: port.hu)

Amerikában a Szent Elmo tüze (1983) egy egész generáció számára lett meghatározó film a fiatalok számára.

Emellett sztárrá avatta a filmben szereplő - részben még ismeretlen - színészeket, mint Emilio Estevez, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson vagy Andie MacDowell.

Az 1987-es Az elveszett fiúk a vámpír mítoszt dolgozza fel egészen új szemszögből. Egy kisvárosba költöző család és kamaszfiuk szembesül azzal, hogy a városkában garázdálkodó tinédzserbanda valójában vámpírokból áll. A bandavezér szerepében Kiefer Sutherland alakított emlékezeteset.

Az önmagukon kísérletező orvostanhallgatókról szóló Egyenesen át (1990) szintén sztár színészgárdával készült: Kiefer Sutherland partnerei ezúttal Julia Roberts, Kevin Bacon és Oliver Platt voltak. A filmből 2017 forgattak remake-t, amely azonban nem nyerte el a kritikusok tetszését.

elveszettfiuk-104212.jpg

Az elveszett fiúk (Fotó/Forrás: port.hu)

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején ezt követően forgatott munkái - az Összeomlás (1993), Az ügyfél (1994), a Ha ölni kell (1996), a Hibátlanok (1999), a 8 milliméter (1999), a Tigrisek földjén (2000), a Rossz társaság (2002) - nem keltettek különösebb visszhangot - ellentétben a Batman-adaptációival. Schumacher Tim Burtontől vette át a képregény-feldolgozások folytatását.

Az 1995-ben mozikba kerülő Mindörökké Batman és az 1997-es Batman és Robin azonban a nézők és a szakma egybehangzó véleménye szerint olyan rémesen sikerültek,

hogy a készítők közül többen bocsánatot kértek a nézőktől - Schumacher - vagy kijelentették, hogy hiba volt elvállalni a szerepet - George Clooney. A közvélekedés szerint a rendező meggyilkolta a Batman-franchise-t, amit aztán 2008-ban A sötét lovaggal teljesen új alapokra épített újjá Christopher Nolan. 

batman-104157.jpg

Batman és Robin (Fotó/Forrás: port.hu)

A fülke (2002) jobb fogadtatásban részesült, a hatalmas költségvetéssel készülő, látványos Az operaház fantomja (2003) azonban ismét a kritikusok élcelődésének céltáblájává vált. A 2011-es Túszjátszma után nem rendezett több filmet. A Netflix számára 2013-ban ő forgatott két epizódot a Kártyavár című kultikus sorozatból.

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Kapcsolódó

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?