Vizuál

Elhunyt Kresz Albert, aki lencsevégre kapta kora legnagyobb muzsikusait

2020.12.21. 10:50
Ajánlom
Életének 82. évében elhunyt Kresz Albert Balogh Rudolf-díjas fotográfus.

Kresz Albert 1939-ben született Győrben. A Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, 1965-69 között az Ifjúsági Magazin fotóriportere volt, 1969-77 között szabadúszó fotográfusként dolgozott. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolán tanított, 1979-től a GATE fotóművészeti vezetője volt. Képeit magyar és külföldi lapok (Photo Magazin, München; Pravda, Walka Mlodych, Varsó; Irodalmi Szemle, Pozsony, Budapest; Képes Újság, IPM Magazin, Világ Ifjúsága, Magyar Ifjúság) közölték.

Értékteremtő fotós volt, és szemfüles. A Thália Színház páholyából egyenesen Latinovits Zoltán öltözőjébe sietett, mert meg akarta örökíteni a folyamatot, amelyben Marióból ismét Latinovits lesz. Ella Fitzgerald budapesti fogadására úgy jutott be, hogy az egyik turnémenedzsernek segített a bőröndök cipelésében. A többi fotósra rázárták az ajtót, ő bejutott a jazzénekesnő vacsorájára.

kocsis-zoltan-1981_-k_-kk-1-2048x1536-105430.jpg

Kresz Albert 1981-es fotója Kocsis Zoltánról (Fotó/Forrás: Kresz Albert)

Több egyéni kiállítása volt, mintegy 70 hanglemez borítóján szerepelnek fotói. Otthonosan mozog szántóföldön, erdőben, bognárműhelyben, putriban és kastélyban - írja a Mai Manó Ház blogja. Tagja volt a MÚOSZ-nak és a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

Cziffra György, Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Kadosa Pál, Szörényi Levente, Arthur Rubinstein, Lamberto Gardelli és Szjatoszlav Richter csak néhány azok közül a művészek közül, akiket Kresz Albert lencsevégre kapott.

Életének nagy részét Gödöllőn élte. 2002-ben a Népszabadság készített vele életútinterjút, amelyben házasságáról, külföldi munkaajánlatokról, tanításról beszélt.

Kresz Albert életének 82. évében, december 17-én hunyt el.

Fejléckép: Kresz Albert saját kiállításának megnyitóján 2012-ben, Zalaegerszegen.
Fotó: Seres Péter.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Vizuál hír

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

Az Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.