Vizuál

Elhunyt Kresz Albert, aki lencsevégre kapta kora legnagyobb muzsikusait

2020.12.21. 10:50
Ajánlom
Életének 82. évében elhunyt Kresz Albert Balogh Rudolf-díjas fotográfus.

Kresz Albert 1939-ben született Győrben. A Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, 1965-69 között az Ifjúsági Magazin fotóriportere volt, 1969-77 között szabadúszó fotográfusként dolgozott. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolán tanított, 1979-től a GATE fotóművészeti vezetője volt. Képeit magyar és külföldi lapok (Photo Magazin, München; Pravda, Walka Mlodych, Varsó; Irodalmi Szemle, Pozsony, Budapest; Képes Újság, IPM Magazin, Világ Ifjúsága, Magyar Ifjúság) közölték.

Értékteremtő fotós volt, és szemfüles. A Thália Színház páholyából egyenesen Latinovits Zoltán öltözőjébe sietett, mert meg akarta örökíteni a folyamatot, amelyben Marióból ismét Latinovits lesz. Ella Fitzgerald budapesti fogadására úgy jutott be, hogy az egyik turnémenedzsernek segített a bőröndök cipelésében. A többi fotósra rázárták az ajtót, ő bejutott a jazzénekesnő vacsorájára.

kocsis-zoltan-1981_-k_-kk-1-2048x1536-105430.jpg

Kresz Albert 1981-es fotója Kocsis Zoltánról (Fotó/Forrás: Kresz Albert)

Több egyéni kiállítása volt, mintegy 70 hanglemez borítóján szerepelnek fotói. Otthonosan mozog szántóföldön, erdőben, bognárműhelyben, putriban és kastélyban - írja a Mai Manó Ház blogja. Tagja volt a MÚOSZ-nak és a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

Cziffra György, Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Kadosa Pál, Szörényi Levente, Arthur Rubinstein, Lamberto Gardelli és Szjatoszlav Richter csak néhány azok közül a művészek közül, akiket Kresz Albert lencsevégre kapott.

Életének nagy részét Gödöllőn élte. 2002-ben a Népszabadság készített vele életútinterjút, amelyben házasságáról, külföldi munkaajánlatokról, tanításról beszélt.

Kresz Albert életének 82. évében, december 17-én hunyt el.

Fejléckép: Kresz Albert saját kiállításának megnyitóján 2012-ben, Zalaegerszegen.
Fotó: Seres Péter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál galéria

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.