Vizuál

Elhunyt Kresz Albert, aki lencsevégre kapta kora legnagyobb muzsikusait

2020.12.21. 10:50
Ajánlom
Életének 82. évében elhunyt Kresz Albert Balogh Rudolf-díjas fotográfus.

Kresz Albert 1939-ben született Győrben. A Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, 1965-69 között az Ifjúsági Magazin fotóriportere volt, 1969-77 között szabadúszó fotográfusként dolgozott. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolán tanított, 1979-től a GATE fotóművészeti vezetője volt. Képeit magyar és külföldi lapok (Photo Magazin, München; Pravda, Walka Mlodych, Varsó; Irodalmi Szemle, Pozsony, Budapest; Képes Újság, IPM Magazin, Világ Ifjúsága, Magyar Ifjúság) közölték.

Értékteremtő fotós volt, és szemfüles. A Thália Színház páholyából egyenesen Latinovits Zoltán öltözőjébe sietett, mert meg akarta örökíteni a folyamatot, amelyben Marióból ismét Latinovits lesz. Ella Fitzgerald budapesti fogadására úgy jutott be, hogy az egyik turnémenedzsernek segített a bőröndök cipelésében. A többi fotósra rázárták az ajtót, ő bejutott a jazzénekesnő vacsorájára.

kocsis-zoltan-1981_-k_-kk-1-2048x1536-105430.jpg

Kresz Albert 1981-es fotója Kocsis Zoltánról (Fotó/Forrás: Kresz Albert)

Több egyéni kiállítása volt, mintegy 70 hanglemez borítóján szerepelnek fotói. Otthonosan mozog szántóföldön, erdőben, bognárműhelyben, putriban és kastélyban - írja a Mai Manó Ház blogja. Tagja volt a MÚOSZ-nak és a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

Cziffra György, Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Kadosa Pál, Szörényi Levente, Arthur Rubinstein, Lamberto Gardelli és Szjatoszlav Richter csak néhány azok közül a művészek közül, akiket Kresz Albert lencsevégre kapott.

Életének nagy részét Gödöllőn élte. 2002-ben a Népszabadság készített vele életútinterjút, amelyben házasságáról, külföldi munkaajánlatokról, tanításról beszélt.

Kresz Albert életének 82. évében, december 17-én hunyt el.

Fejléckép: Kresz Albert saját kiállításának megnyitóján 2012-ben, Zalaegerszegen.
Fotó: Seres Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.