Vizuál

Elhunyt Macskássy Izolda Pro Urbe-díjas festő- és grafikusművész

2021.06.30. 11:25
Ajánlom
A 76 éves korában elhunyt, selyemkollázsairól és jótékonysági tevékenységéről ismert művészt Szeged városa saját halottjának tekinti.

Macskássy Izolda 1945. január 10-én született Marosvásárhelyen, édesanyja sportoló, édesapja katona volt. Izoldát azonban nem a sport, inkább a művészetek vonzották, először Erdélyben, majd ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban tanult. A festőművészek közül elsősorban Nagy Pált, Bordi Andrást és Barabás Istvánt tartotta mestereinek.

Útjukat azonban nem tudta követni, mert bár eleinte olajjal festett, allergiás lett a hagyományos festékekre és áttért az akvarellre. Ekkor cserélte le a vásznat selyemre.

1961 óta élt Magyarországon, itt is diplomázott 1968-ban, majd három évre rá megkapta a magyar állampolgárságot. 1972-ben férjhez ment, a házasságból két gyermeke született.

A festészet mellett Macskássy Izolda grafikusként is elismert művész volt, kedvelte az erőteljes színeket, festményeinél pedig bátran támaszkodott a selyem struktúrájára.

Magyarországi kiállításai mellett a világ szinte minden táján megfordult, Németországban például állandó tárlata volt. Nagy figyelmet fordított a jótékonykodásra, rendszeresen szervezett árveréseket saját képeiből melyeknek bevételéből olyan szervezeteket támogatott, mint a „Vagyunk" – Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesület.

A képzőművész második otthonának tekintette Szegedet, ahol szintén sokat tett a városban működő szervezetekért. Munkásságáért 2003-ban Pro Urbe-díjjal tüntették ki.

Macskássy Izolda temetése 2021. július 19-én 15 órakor lesz a szegedi Belvárosi temetőben.

Fejléckép forrása: Füzesi Ferenc / MTI

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.