Vizuál

Elhunyt Macskássy Izolda Pro Urbe-díjas festő- és grafikusművész

2021.06.30. 11:25
Ajánlom
A 76 éves korában elhunyt, selyemkollázsairól és jótékonysági tevékenységéről ismert művészt Szeged városa saját halottjának tekinti.

Macskássy Izolda 1945. január 10-én született Marosvásárhelyen, édesanyja sportoló, édesapja katona volt. Izoldát azonban nem a sport, inkább a művészetek vonzották, először Erdélyben, majd ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban tanult. A festőművészek közül elsősorban Nagy Pált, Bordi Andrást és Barabás Istvánt tartotta mestereinek.

Útjukat azonban nem tudta követni, mert bár eleinte olajjal festett, allergiás lett a hagyományos festékekre és áttért az akvarellre. Ekkor cserélte le a vásznat selyemre.

1961 óta élt Magyarországon, itt is diplomázott 1968-ban, majd három évre rá megkapta a magyar állampolgárságot. 1972-ben férjhez ment, a házasságból két gyermeke született.

A festészet mellett Macskássy Izolda grafikusként is elismert művész volt, kedvelte az erőteljes színeket, festményeinél pedig bátran támaszkodott a selyem struktúrájára.

Magyarországi kiállításai mellett a világ szinte minden táján megfordult, Németországban például állandó tárlata volt. Nagy figyelmet fordított a jótékonykodásra, rendszeresen szervezett árveréseket saját képeiből melyeknek bevételéből olyan szervezeteket támogatott, mint a „Vagyunk" – Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesület.

A képzőművész második otthonának tekintette Szegedet, ahol szintén sokat tett a városban működő szervezetekért. Munkásságáért 2003-ban Pro Urbe-díjjal tüntették ki.

Macskássy Izolda temetése 2021. július 19-én 15 órakor lesz a szegedi Belvárosi temetőben.

Fejléckép forrása: Füzesi Ferenc / MTI

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.