Vizuál

Elhunyt Macskássy Izolda Pro Urbe-díjas festő- és grafikusművész

2021.06.30. 11:25
Ajánlom
A 76 éves korában elhunyt, selyemkollázsairól és jótékonysági tevékenységéről ismert művészt Szeged városa saját halottjának tekinti.

Macskássy Izolda 1945. január 10-én született Marosvásárhelyen, édesanyja sportoló, édesapja katona volt. Izoldát azonban nem a sport, inkább a művészetek vonzották, először Erdélyben, majd ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban tanult. A festőművészek közül elsősorban Nagy Pált, Bordi Andrást és Barabás Istvánt tartotta mestereinek.

Útjukat azonban nem tudta követni, mert bár eleinte olajjal festett, allergiás lett a hagyományos festékekre és áttért az akvarellre. Ekkor cserélte le a vásznat selyemre.

1961 óta élt Magyarországon, itt is diplomázott 1968-ban, majd három évre rá megkapta a magyar állampolgárságot. 1972-ben férjhez ment, a házasságból két gyermeke született.

A festészet mellett Macskássy Izolda grafikusként is elismert művész volt, kedvelte az erőteljes színeket, festményeinél pedig bátran támaszkodott a selyem struktúrájára.

Magyarországi kiállításai mellett a világ szinte minden táján megfordult, Németországban például állandó tárlata volt. Nagy figyelmet fordított a jótékonykodásra, rendszeresen szervezett árveréseket saját képeiből melyeknek bevételéből olyan szervezeteket támogatott, mint a „Vagyunk" – Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesület.

A képzőművész második otthonának tekintette Szegedet, ahol szintén sokat tett a városban működő szervezetekért. Munkásságáért 2003-ban Pro Urbe-díjjal tüntették ki.

Macskássy Izolda temetése 2021. július 19-én 15 órakor lesz a szegedi Belvárosi temetőben.

Fejléckép forrása: Füzesi Ferenc / MTI

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk.