Vizuál

Elhunyt Margaret Keane, a nagy szemek festője

2022.06.29. 14:05
Ajánlom
Kilencvennégy éves korában elhunyt Margaret Keane amerikai festőművész, aki azzal vált híressé, hogy képein az emberi arcokra hatalmas szemeket festett. A művész életéről Tim Burton filmet is forgatott 2014-ben.

A művészt szombaton otthonában érte a halál a Kalifornia állambeli Napa városában – közölte a lánya, hozzátéve, anyja halálát szívelégtelenség okozta.

Margaret Keane 1927-ben született Nashville-ben Peggy Doris Hawkins néven. Az 1950-es években nagy népszerűségre tettek szert művei, amelyeken az embereket hatalmas szemekkel ábrázolta. A New York Times nekrológjában arról ír, festményei elsősorban a széles tömegek tetszését váltották ki, a műkedvelőkét és a kritikusokét kevésbé. Mint írták,

a Keane névről amerikai generációk számára szomorú gyermekek arca jut eszébe, akik a nélkülözés és a nyomor disztópikus világában rekedtek.

Keane alkotásai ugyanis akkoriban mindenhol jelen voltak, a hatalmas szemek pedig úgy követték az embert, akár a lelkiismeret.   

A festőművész azonban más okból is híressé vált: a szintén festő Walter Keane-nel az ötvenes években házasodtak össze. Férje adta el az ő festményeit is, Margaret pedig csak később jött rá, hogy a férfi saját neve alatt értékesítette a képeket. A házaspár 1965-ben elvált, viszont kötöttek egy titkos üzleti megállapodás, amelynek értelmében Walter Keane továbbra is saját neve alatt adta el a festményeket, Margaret pedig részesedést kapott a bevételből. A nő 1970-ben jelentette ki először a nyilvánosság előtt, hogy ő a képek eredeti szerzője, de csak 1986-ban indított pert volt férje ellen.

A per tárgyalásán a bíróság arra kérte őket, hogy egyszerre fessenek meg egy tipikus nagy szemű portrét, Walter azonban vállsérülésére hivatkozva ezt megtagadta.

Margaret kevesebb mint egy óra alatt megfestette a képét, amiről a szakértői vélemény kimondta, hogy megegyezik a korábbi alkotásokkal.

Ekkor bizonyosodott be Margaret szerzőisége. Férje egészen 2000-es haláláig azt állította, hogy ő festette a képeket.

Margaret Keane történetéről 2014-ben Nagy Szemek címmel készült életrajzi film Tim Burton rendezésében. Margaretet Amy Adams alakította, férjét pedig Christoph Waltz játszotta el.

Fejléckép: Margaret Keane (Fotó/Forrás: Jim Spellman / WireImage / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Zenés színház

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Vizuál hír

Októberben érkezik a mozikba az egész estés Toldi

Teljes gazdagságában megjelenik a lovagvilág és a magyar puszta a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó, grandiózus alkotásában, a Toldiban. Az animációs film szöveghűen követi Arany János eredeti művét, melynek főhőse a készítők reményei szerint példaképe lehet a mai fiataloknak is.
Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál.