Vizuál

Elhunyt Max von Sydow, A hetedik pecsét lovagja

2020.03.09. 14:25
Ajánlom
A veterán színész leginkább az Ingmar Bergmannak közös munkáiból ismert, de szerepelt Az ördögűzőben, a Hannah és nővéreiben és A csillagok háborújában is. Von Sydow 90 éves volt.

Sydow munkásságának legismertebb jelenetei, ahogy A hetedik pecsétben (1957) sakkozik a Halállal. Emellett olyan meghatározó szerepeket alakított, mint Jézus Krisztus (A világ legszebb története – A Biblia, 1965), a lelkész William Friedkin Az ördögűzőjében vagy a sznob művész Woody Allen Hannah és nővéreiben (1986). Legutóbb olyan filmekben láthattuk, mint a Rém hangosan és irtó közel (2011), a Star Wars: Az ébredő Erő (2015) vagy a Trónok harca.

006-145936.jpg

A hetedik pecsét (1957) (Fotó/Forrás: port.hu)

A hírt felesége, Catherine Brelet producer jelentette be a The Guardian beszámolója szerint.

Megtört szívvel és nem múló szomorúsággal bejelentjük a kimondhatatlanul fájdalmas hírt, hogy 2020. március 8-án Max Von Sydow eltávozott.

A színész gazdag családba született a Svédország partvidéken található Lundban, 1929. április 10-én. Anyja tanár, apja etnológus volt. Tizenöt évesen barátaival színjátszó csoportot alakított, Strindberg- és Hjalmar Bergman-darabokat mutattak be. 1948-ban beiratkozott a stockholmi Királyi Drámai Színház színiiskolájába. Először 1949-ben állt felvevőgép elé, egy béresfiút alakított Alf Sjöberg Csak egy anya című filmjében. A diploma megszerzése után játszott a malmői és norrköpingi színházban, majd 1960-ban a stockholmi Királyi Drámai Színházhoz szerződött. 1955-ben találkozott Ingmar Bergmannal. A páros eleinte színházi produkciókban működött együtt, azonban hamarosan filmtörténeti jelentőségű alkotások egész sorát hozták létre, amelyek mindkettejük nevét bebetonozták a filmművészetbe és elindították a karrierjüket. 

Egyetlen év alatt leforgatták A hetedik pecsétet és A nap végét, majd ezeket követte 1958-ban Az élet küszöbén, a Rabies és az Arc.

Meghatározó közös munkájuk volt az Úrvacsora 1963-ban és az 1980-as SzűzforrásA világ legszebb története - A Biblia volt Bergman első nagyszabású amerikai munkája, s bár a film bukás volt, a magas, szikár, kemény arcélű, jellegzetes karakterű svéd színész egyértelmű tetszést aratott a tengerentúli közönség és a kritikusok körében is. Hazatérve Jan Troell több filmet is forgatott vele, közülük is kiemelkedik az 1996-os Hamsun, amelyben mély drámaisággal idézte meg a kiváló tehetségű, ám politikai útvesztőbe tévedt Nobel-díjas norvég író alakját. A nemzetközi sztárstátuszt von Sydow-nak az 1973-as Az ördögűző hozta meg. 

Az angolul, franciául és olaszul folyékonyan beszélő színész leggyakrabban Hollywoodban dolgozott, de feltűnt angol és olasz filmekben is. A rendezők szívesen foglalkoztatták a mély érzésű, zárkózott, belső konfliktusaiban őrlődő, szellemileg kiemelkedő férfi szerepében, ám sokoldalú jellemábrázoló képessége miatt kalandosabb, akciókban gazdagabb, szórakoztató tömegfilmekben is megállta a helyét. 

Pályájának különlegessége, hogy a színészeknek ahhoz a szűk köréhez tartozik, akik eljátszották már Jézust (Minden idők legnagyobb története) és az ördögöt is (Hasznos holmik).

 

via GIPHY

Személyiségének könnyedebb oldala olyan mozikban csillant meg a Flash Gordon (1980) Ming uralkodójának szerepe vagy az 1982-es Conan, a barbár. 1984-ben David Lynch-csel dolgozott a Dűne adaptációján. A Hannah és nővérei (1986) című Woody Allen filmben alakított nehéz természetű művész karakterét is szerette a kritika. 

A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-jelölést mégis egy hazai film hozta meg von Sydow-nak, az 1987-es Hódító Pellében nyújtott alakítása.

A második jelölésre egészen 2011-ig kellett várni, ekkor mellékszereplőként nominálták a Rém hangosan és irtó közel-ért.

A kilencvenes években olyan nagy sikert aratott alkotásokban szerepelt, mint a Krzysztof Zanussi rendezte Csendes érintés, vagy a Stephen King könyve alapján készült Hasznos holmik vagy a Scott Hicks nevével fémjelzett Hó hull a cédrusra. Az utóbbi évek filmterméséből kiemelkedik a Martin Scorsese rendezésében, Dennis Lehane művéből készült Viharsziget.

508-145934.jpg

Rém hangosan és irtó közel (2011) Max von Sydow (Fotó/Forrás: port.hu)

A hetvenes évek elejétől több tévés sorozatban is feltűnt, játszott a Kolumbusz Kristóf, a Quo vadis? epizódjaiban, a Tudorokban Waldburg kardinálist alakította, legutóbb pedig a Trónok harca című, kultikussá vált amerikai televíziós sorozat hatodik évadában a Háromszemű Holló bőrébe bújt. Ez utóbbiért Emmy-díjra is jelölték 2016-ban.

Bár két Oscar-jelöléséből egyet sem sikerült díjra váltania, művészetéért számos rangos elismerést kapott, így egyebek között a Hódító Pelléért elnyerte a Bodil-díjat és az Európai Filmdíjat, 2006-ban a San Sebastián-i Filmfesztiválon életmű díjat kapott, 2017-ben a Los Angeles-i filmkritikusok szövetsége (LAFCA) ugyancsak életművéért ismerte el, 2012-ben pedig a francia Becsületrend lovagja lett.

Egy interjúban beszélt arról, hogy mit jelent a karrierje szempontjából az öregedés:

Azzal, hogy öregebb leszel, idősebb szerepeket ajánlanak és az öregemberek gyakran meghalnak a forgatókönyv közepén. Ez szomorú, de nem túl érdekes."

A Simpson családban feltűnve új generációkat is meghódított, ahogy az új A csillagok háborúja-trilógiával vagy a Trónok harca szériával is. Utolsó filmje Thomas Vinterbergnek a Kurszk tengeralattjáró katasztrófájáról forgatott 2018-as drámája volt.

Von Sydow kétszer nősült. 1951-től 1979-ig Christina Inga Britta Olin házastársa volt, akivel két fia született. 1997-ben vette feleségül Catherine Brelet producert, majd 2002-ben francia állampolgár lett.

(via The Guardian)

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

Kapcsolódó

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.
Vizuál galéria

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!