Vizuál

Elhunyt Max von Sydow, A hetedik pecsét lovagja

2020.03.09. 14:25
Ajánlom
A veterán színész leginkább az Ingmar Bergmannak közös munkáiból ismert, de szerepelt Az ördögűzőben, a Hannah és nővéreiben és A csillagok háborújában is. Von Sydow 90 éves volt.

Sydow munkásságának legismertebb jelenetei, ahogy A hetedik pecsétben (1957) sakkozik a Halállal. Emellett olyan meghatározó szerepeket alakított, mint Jézus Krisztus (A világ legszebb története – A Biblia, 1965), a lelkész William Friedkin Az ördögűzőjében vagy a sznob művész Woody Allen Hannah és nővéreiben (1986). Legutóbb olyan filmekben láthattuk, mint a Rém hangosan és irtó közel (2011), a Star Wars: Az ébredő Erő (2015) vagy a Trónok harca.

006-145936.jpg

A hetedik pecsét (1957) (Fotó/Forrás: port.hu)

A hírt felesége, Catherine Brelet producer jelentette be a The Guardian beszámolója szerint.

Megtört szívvel és nem múló szomorúsággal bejelentjük a kimondhatatlanul fájdalmas hírt, hogy 2020. március 8-án Max Von Sydow eltávozott.

A színész gazdag családba született a Svédország partvidéken található Lundban, 1929. április 10-én. Anyja tanár, apja etnológus volt. Tizenöt évesen barátaival színjátszó csoportot alakított, Strindberg- és Hjalmar Bergman-darabokat mutattak be. 1948-ban beiratkozott a stockholmi Királyi Drámai Színház színiiskolájába. Először 1949-ben állt felvevőgép elé, egy béresfiút alakított Alf Sjöberg Csak egy anya című filmjében. A diploma megszerzése után játszott a malmői és norrköpingi színházban, majd 1960-ban a stockholmi Királyi Drámai Színházhoz szerződött. 1955-ben találkozott Ingmar Bergmannal. A páros eleinte színházi produkciókban működött együtt, azonban hamarosan filmtörténeti jelentőségű alkotások egész sorát hozták létre, amelyek mindkettejük nevét bebetonozták a filmművészetbe és elindították a karrierjüket. 

Egyetlen év alatt leforgatták A hetedik pecsétet és A nap végét, majd ezeket követte 1958-ban Az élet küszöbén, a Rabies és az Arc.

Meghatározó közös munkájuk volt az Úrvacsora 1963-ban és az 1980-as SzűzforrásA világ legszebb története - A Biblia volt Bergman első nagyszabású amerikai munkája, s bár a film bukás volt, a magas, szikár, kemény arcélű, jellegzetes karakterű svéd színész egyértelmű tetszést aratott a tengerentúli közönség és a kritikusok körében is. Hazatérve Jan Troell több filmet is forgatott vele, közülük is kiemelkedik az 1996-os Hamsun, amelyben mély drámaisággal idézte meg a kiváló tehetségű, ám politikai útvesztőbe tévedt Nobel-díjas norvég író alakját. A nemzetközi sztárstátuszt von Sydow-nak az 1973-as Az ördögűző hozta meg. 

Az angolul, franciául és olaszul folyékonyan beszélő színész leggyakrabban Hollywoodban dolgozott, de feltűnt angol és olasz filmekben is. A rendezők szívesen foglalkoztatták a mély érzésű, zárkózott, belső konfliktusaiban őrlődő, szellemileg kiemelkedő férfi szerepében, ám sokoldalú jellemábrázoló képessége miatt kalandosabb, akciókban gazdagabb, szórakoztató tömegfilmekben is megállta a helyét. 

Pályájának különlegessége, hogy a színészeknek ahhoz a szűk köréhez tartozik, akik eljátszották már Jézust (Minden idők legnagyobb története) és az ördögöt is (Hasznos holmik).

 

via GIPHY

Személyiségének könnyedebb oldala olyan mozikban csillant meg a Flash Gordon (1980) Ming uralkodójának szerepe vagy az 1982-es Conan, a barbár. 1984-ben David Lynch-csel dolgozott a Dűne adaptációján. A Hannah és nővérei (1986) című Woody Allen filmben alakított nehéz természetű művész karakterét is szerette a kritika. 

A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-jelölést mégis egy hazai film hozta meg von Sydow-nak, az 1987-es Hódító Pellében nyújtott alakítása.

A második jelölésre egészen 2011-ig kellett várni, ekkor mellékszereplőként nominálták a Rém hangosan és irtó közel-ért.

A kilencvenes években olyan nagy sikert aratott alkotásokban szerepelt, mint a Krzysztof Zanussi rendezte Csendes érintés, vagy a Stephen King könyve alapján készült Hasznos holmik vagy a Scott Hicks nevével fémjelzett Hó hull a cédrusra. Az utóbbi évek filmterméséből kiemelkedik a Martin Scorsese rendezésében, Dennis Lehane művéből készült Viharsziget.

508-145934.jpg

Rém hangosan és irtó közel (2011) Max von Sydow (Fotó/Forrás: port.hu)

A hetvenes évek elejétől több tévés sorozatban is feltűnt, játszott a Kolumbusz Kristóf, a Quo vadis? epizódjaiban, a Tudorokban Waldburg kardinálist alakította, legutóbb pedig a Trónok harca című, kultikussá vált amerikai televíziós sorozat hatodik évadában a Háromszemű Holló bőrébe bújt. Ez utóbbiért Emmy-díjra is jelölték 2016-ban.

Bár két Oscar-jelöléséből egyet sem sikerült díjra váltania, művészetéért számos rangos elismerést kapott, így egyebek között a Hódító Pelléért elnyerte a Bodil-díjat és az Európai Filmdíjat, 2006-ban a San Sebastián-i Filmfesztiválon életmű díjat kapott, 2017-ben a Los Angeles-i filmkritikusok szövetsége (LAFCA) ugyancsak életművéért ismerte el, 2012-ben pedig a francia Becsületrend lovagja lett.

Egy interjúban beszélt arról, hogy mit jelent a karrierje szempontjából az öregedés:

Azzal, hogy öregebb leszel, idősebb szerepeket ajánlanak és az öregemberek gyakran meghalnak a forgatókönyv közepén. Ez szomorú, de nem túl érdekes."

A Simpson családban feltűnve új generációkat is meghódított, ahogy az új A csillagok háborúja-trilógiával vagy a Trónok harca szériával is. Utolsó filmje Thomas Vinterbergnek a Kurszk tengeralattjáró katasztrófájáról forgatott 2018-as drámája volt.

Von Sydow kétszer nősült. 1951-től 1979-ig Christina Inga Britta Olin házastársa volt, akivel két fia született. 1997-ben vette feleségül Catherine Brelet producert, majd 2002-ben francia állampolgár lett.

(via The Guardian)

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

Kapcsolódó

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.