Vizuál

Elhunyt Medvigy Gábor, Balázs Béla-díjas operatőr

2023.08.28. 10:55
Ajánlom
A 66 éves operatőr olyan Tarr Béla-filmekben közreműködött, mint a Kárhozat, a Sátántangó vagy a Werckmeister harmóniák. Halálhírét Stekovics Gáspár fotográfus osztotta meg közösségi oldalán.

Medvigy Gábor 1957. május 18-án született Budapesten. 1979-ben fényképész vizsgát tett, ezt követően a Mafilmnél dolgozott. 1981-ben egyéni kiállítása volt Benkő Viktorral Budapesten. 1983–1986 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt operatőr szakon Koltai Lajos osztályában, később operatőr tanárként vett részt az egyetem munkájában.

Tarr Béla, Kamondi Zoltán, Makk Károly, Janisch Attila és Jeles András munkatársa is volt.

Olyan filmekben közreműködött operatőrként, mint a Kárhozat (1987), a Sátántangó (1994), a Werckmeister harmóniák (2000), a Kísértések (2002), a Másnap (2004), a Mansfeld (2006), a Dolina (2006) vagy a Töredék (2006). Rendezőként több játékfilmet is jegyzett, mint az Éljen a világ és táguljon (1991) és az Arckép bemondónővel (1992).

Munkáját számos díjjal elismerték, elismerései között szerepelt a Filmkritikusok Díja (1989, 1995, 2000, 2008), Balázs Béla-díj (1992), Az Év Operatőre (1995), A filmszemle díja (2002, 2004) és különdíja (2001), Gundel művészeti díj (2001) és Érdemes művész (2009) elismerés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: Medvigy Gábor (fotó/forrás: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.
Vizuál hír

Budapesti múzeumokat látogatott meg John Malkovich

A hollywoodi filmcsillag a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában tett múzeumi sétát.
Vizuál hír

Vidnyánszky Attila egymilliárd forintból filmesíti meg az Úri murit

Úri muri, megazisten! címmel, Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor főszereplésével készül film Móricz Zsigmond regényéből. Az NFI támogatást szavazott meg Sophy Romvari első nagyjátékfilmjének gyártására is.