Vizuál

Elhunyt Méhes László, a magyar avantgárd festészet meghatározó alakja

2022.07.06. 11:15
Ajánlom
A Franciaországban élő festőművész hetvennyolc éves korában hunyt el, 2022. július 5-én, Bry-sur-Marne-ban – adta hírül a 24.hu. 

A nemzetközileg elismert művész Bernáth Aurél tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán 1965-ben. Először 1971-ben mutatkozott be Párizsban, a Fiatalok Biennáléján. Rá nyolc évre költözött Párizsba, de sokat tartózkodott a fővároshoz közeli Torcyban is, ahol 1992-ben művészeti magániskolát alapított. A Csernus-féle szürnaturalizmushoz csatlakozott, az amerikai pop-art is hatással volt művészetére.

Önálló felületkezelési technikákkal kísérletezett: miniatűr képeket alkotott, festékmaradványokból, ásványokból, valamint apró tárgyakból készített kollázsokat, kis üvegdobozokat.

Emellett fényképezett is, konceptuális műveket és akciófotókat készített. Az 1969-es Iparterv-kiállításon bemutatott Hétköznap (1969) című művét például áll a magyar fotórealista festészet első megjelenéseként tartja számon a művészettörténet.

Az 1967-től hiperrealista képeket festett: munkái közül a társadalomkritikus Langyosvíz-sorozata (1970-1973) az egyik leghíresebb.

A hetvenes évektől drapériás hiperrealista, női akt-torzókat alkotott, amelyet a transzparencia, a lenyomat és a festékszóró pisztoly hatásával ötvözött. Munkáit Magyarország és Franciaország mellett Japánban és Svájcban is kiállították. Művei olyan neves közgyűjteményekben is megtalálhatók, mint például a párizsi Pompidou Központ. Itthon a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban, valamint a pécsi, Janus Pannonius Múzeumban őrzik műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.