Vizuál

Elhunyt Monica Vitti

2022.02.02. 13:25
Ajánlom
A legendás színésznőt, a filmtörténet számos meghatározó alkotásának főszereplőjét, Michelangelo Antonioni múzsáját kilencvenéves korában érte a halál.

Február 2-án, kilencvenéves korában elhunyt Monica Vitti színésznő – számolt be róla az olasz Corriera Della Serára hivatkozva a HVG.

Monica Vitti eredetileg Maria Luisa Ceciarelli néven született, művésznevét 1954-ben vette fel. Pályáját Milánóban kezdte, csak néhány év múlva kapott szerződést Rómába. Huszonöt éves volt, mikor egy előadáson Michelangelo Antonioni felfigyelt rá, és meggyőzte, hogy forduljon a filmszakma felé. Hosszú magánéleti és munkakapcsolat kezdődött közöttük, melynek eredménye az olasz film számos meghatározó alkotása lett, így A Kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös Sivatag.

Az Antonionival való szakítás után inkább komikai szerepeket vállalt, mindkét műfajhoz kiváló érzéke volt. Ennek a korszaknak kiemelkedő alkotásai a Modesty BlaiseAz erényöv és az Éjfélkor indul útjára a gyönyör. 1971-ben Jancsó Miklóssal is együtt dolgozott A pacifista című, Olaszországban forgatott filmjében, de a közös munka végül nem aratott sikert.

Monica Vitti munkásságát számos díjjal tüntették ki, 1984-ben Ezüst Medve díjat kapott a Berlinalén, hatszor ítélték oda neki a az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját.

1975-ben forgatott filmje, a Narancsos kacsasült című vígjáték teljes egészében megtekinthető magyar szinkronnal.

Fejléckép: Monica Vitti (fotó/forrás: Evening Standard / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.