Vizuál

Elhunyt Monica Vitti

2022.02.02. 13:25
Ajánlom
A legendás színésznőt, a filmtörténet számos meghatározó alkotásának főszereplőjét, Michelangelo Antonioni múzsáját kilencvenéves korában érte a halál.

Február 2-án, kilencvenéves korában elhunyt Monica Vitti színésznő – számolt be róla az olasz Corriera Della Serára hivatkozva a HVG.

Monica Vitti eredetileg Maria Luisa Ceciarelli néven született, művésznevét 1954-ben vette fel. Pályáját Milánóban kezdte, csak néhány év múlva kapott szerződést Rómába. Huszonöt éves volt, mikor egy előadáson Michelangelo Antonioni felfigyelt rá, és meggyőzte, hogy forduljon a filmszakma felé. Hosszú magánéleti és munkakapcsolat kezdődött közöttük, melynek eredménye az olasz film számos meghatározó alkotása lett, így A Kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös Sivatag.

Az Antonionival való szakítás után inkább komikai szerepeket vállalt, mindkét műfajhoz kiváló érzéke volt. Ennek a korszaknak kiemelkedő alkotásai a Modesty BlaiseAz erényöv és az Éjfélkor indul útjára a gyönyör. 1971-ben Jancsó Miklóssal is együtt dolgozott A pacifista című, Olaszországban forgatott filmjében, de a közös munka végül nem aratott sikert.

Monica Vitti munkásságát számos díjjal tüntették ki, 1984-ben Ezüst Medve díjat kapott a Berlinalén, hatszor ítélték oda neki a az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját.

1975-ben forgatott filmje, a Narancsos kacsasült című vígjáték teljes egészében megtekinthető magyar szinkronnal.

Fejléckép: Monica Vitti (fotó/forrás: Evening Standard / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.