Vizuál

Elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél színésznője

2020.07.26. 18:35
Ajánlom
Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője 104 évesen hunyt el. Legismertebb szerepe az 1939-es szuperprodukció szelíd Melanie-jának szerepe volt.

Dame Olivia de Havilland, 104 éves korában Párizsban hunyt el. Vele távozott Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője. Legismertebb szerepe az erényes Melanie karaktere volt, aki Vivien Leigh Scarlettje mellett játszott az Elfújta a szélben

Testvére, Joan Fontaine szintén színész volt (Hitchcock Rebeccájának főhősét játszotta többek között). Kettejük rivalizálása és viszonya a hollywoodi pletykák és a bulvárlapok egyik kedvenc témája volt.

Haláláig ő volt a legidősebb élő előadóművész, aki Oscar-díjat kapott.

Olivia_de_Havilland_at_the_Academy_Awards_1946-195313.jpg

Olivia de Havilland az Oscar-díj átadón (Fotó/Forrás: wikipedia/közkncs)

Olivia Mary de Havilland 1916 július 1-jén született Tokióban, Joan húga pedig 1917-ben.

Édesapja, Walter, brit szabadalmi ügyvéd volt, édesanyja, Lilian pedig színésznő volt. A szülei a Csatorna-szigetekről származtak.

Olivia_De_Haviland_1933-195210.jpg

De Havilland az Alice Csodaországban előadásban,, 1933-ben (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

Mindkét kislány légzési problémákkal küzdött, így az édesanyjuk a jobb éghajlat miatt Kaliforniába költöztette a családot 1919-ben. Édesapjuk többször is félrelépett, hamarosan pedig el is hagyta a családot, hogy Tokióba visszatérve elvegye a család korábbi házvezetőnőjét.

Lilian retorika és ének órákat adott a két lányának és megismertette velük Shakespeare munkáit. 1925-ben az asszony hozzáment George M Fontaine áruház tulajdonoshoz, aki szigorúan fogta a két mostohalányát. A két lány között ekkorra már megjelentek a fejét a későbbi legendás viszályuk csírái. Ennek oka az életrajzukat kutató Charles Higham szerint az volt, hogy Olivia képtelen volt elfogadni egy fiatalabb testvért. Joan úgy vélte, az édesanyjuknak Olivia a kedvence. Higham szerint Olivia élvezettel szabdalta darabokra Joan ruháit, majd arra kényszerítette a testvérét, hogy megjavítsa őket.

De Havilland a Saratoga High Schoolba járt. 1933-ban lépett először színpadra egy amatőr társulat Alice Csodaországban produkciójában. Később erre így emlékezett:

Valóban beléptem Alice Csodaországába. És ekkor, életemben először nemcsak örömömet leltem a színjátszásban, de bele is szerettem a mesterségbe."

Max Reinhardt rendező fedezte fel, aki beválogatta a Hollywood Bowl-ban előadott Szentivánéji álom előadásba Hermia szerepére. Ugyanebben a darabban debütált a filmvásznon is, amikor a Warner Brothers 1935-ben megfilmesítette a művet, amely azonban langyos fogadtatásra talált. Karrierjében az hozta meg az áttörést, amikor Hal Wallis producer meggyőzte a stúdiót, hogy szerepeltessék a Blood kapitány című filmben egy ausztrál színész, egy bizonyos Errol Flynn oldalán.

982-194842.jpg

Robin Hood kalandjai -Errol Flynn és Olivia de Havilland (Fotó/Forrás: port.hu)

Azonnal megvolt a szikra kettejük között, így további hét filmben játszottak együtt, köztük A könnyűlovasság és a Robin Hood kalandjai című mozikban. De Havilland később azt állította, hogy a nőcsábász hírében álló Flynn megkérte a kezét, ő azonban elutasította, mivel a férfi már házas volt.

Az 1930-as években számos könnyed, romantikus filmben szerepelt, ahol érvényre juttatta a tökéletes előadásmódját, de ezek nem sokat használtak a karrierjének.

A harmincas években nem volt könnyű jó kislányokat játszani, mikor mindenki a rosszlányokért volt odáig."

- jegyezte meg később.

Jack Warner feleségének, Ann-nek köszönhetően felajánlották de Havillandnek Melanie szerepét David O Selznick Margaret Mitchell regényéből készített nagyszabású adaptációjába, az Elfújta a szélben.

A karakter kritikai sikert hozott neki és Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. A szobrot végül az ugyanebben a filmben Mammy-t alakító Hattie McDaniel kapta, ezzel ő lett az első afrikai amerikai színész, akit az Akadémia díjazott. 

 

Mindeközben de Havilland és a testvére közötti viszály viszont nem csitult. Amikor 1942-ben Fontaine megnyerte a legjobb alakításért, nem említette meg a nővérét, bár őt is jelölték ebben az évben. Fontaine ezt később tagadta. Egyesek szerint az egész vita csak a közönségnek szólt, mivel a testvérek gyakran találkoztak társasági összejöveteleken.  

De Havilland megpróbált komolyabb szerepeket vállalni, de ez a törekvése nem találkozott a Warner Brothers elképzeléseivel, mivel ők is, ahogy a többi stúdió is, teljes kontrollt gyakorolt a színészei felett. 

Olivia_DeHavilland-2-195310.jpg

Olivia de Havilland sajtófotó, circa 1945. (Fotó/Forrás: wikipedia/közkncs)

Amikor a Warner Bros. ugyanis megpróbálta megnyújtani hétéves szerződését arra hivatkozva, hogy több szerepet visszautasított, de végül Olivia de Havilland nyerte a pert, az ítélet precedens értékű lett és máig az ő nevén emlegetik.

"Azt mondták, hogy akár vesztek, akár nyerek, sosem fogok többet dolgozni" - nyilatkozta az ügyről később. "Amikor végül nyertem, az lenyűgözte őket, így nem volt részükről harag." Ennek ellenére nem forgatott velük a következő két évben.

Santa_Fe_Trail_3-195212.jpg

Santa Fe Trail, című filmhez készült sajtófotó, 1940 (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

Ezt követően az 1946-ban bemutatott Kisiklott élet című romantikus dráma női főszerepéért meg is kapta az amerikai filmakadémia díját. Három évvel később pedig ismét Oscar-díjas lett William Wyler Az örökösnő című filmjével.

Az ötvenes évektől Párizsban élt. 1962-ben tért vissza New Yorkba.    

Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott.

Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

2008-ban, 92 évesen, George W. Bush kitüntette az amerikai Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. Emellett megkapta például a francia becsületrendet és 2017-ben a Brit Birodalom Érdemrendjét is.

(via BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.