Vizuál

Elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél színésznője

2020.07.26. 18:35
Ajánlom
Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője 104 évesen hunyt el. Legismertebb szerepe az 1939-es szuperprodukció szelíd Melanie-jának szerepe volt.

Dame Olivia de Havilland, 104 éves korában Párizsban hunyt el. Vele távozott Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője. Legismertebb szerepe az erényes Melanie karaktere volt, aki Vivien Leigh Scarlettje mellett játszott az Elfújta a szélben

Testvére, Joan Fontaine szintén színész volt (Hitchcock Rebeccájának főhősét játszotta többek között). Kettejük rivalizálása és viszonya a hollywoodi pletykák és a bulvárlapok egyik kedvenc témája volt.

Haláláig ő volt a legidősebb élő előadóművész, aki Oscar-díjat kapott.

Olivia_de_Havilland_at_the_Academy_Awards_1946-195313.jpg

Olivia de Havilland az Oscar-díj átadón (Fotó/Forrás: wikipedia/közkncs)

Olivia Mary de Havilland 1916 július 1-jén született Tokióban, Joan húga pedig 1917-ben.

Édesapja, Walter, brit szabadalmi ügyvéd volt, édesanyja, Lilian pedig színésznő volt. A szülei a Csatorna-szigetekről származtak.

Olivia_De_Haviland_1933-195210.jpg

De Havilland az Alice Csodaországban előadásban,, 1933-ben (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

Mindkét kislány légzési problémákkal küzdött, így az édesanyjuk a jobb éghajlat miatt Kaliforniába költöztette a családot 1919-ben. Édesapjuk többször is félrelépett, hamarosan pedig el is hagyta a családot, hogy Tokióba visszatérve elvegye a család korábbi házvezetőnőjét.

Lilian retorika és ének órákat adott a két lányának és megismertette velük Shakespeare munkáit. 1925-ben az asszony hozzáment George M Fontaine áruház tulajdonoshoz, aki szigorúan fogta a két mostohalányát. A két lány között ekkorra már megjelentek a fejét a későbbi legendás viszályuk csírái. Ennek oka az életrajzukat kutató Charles Higham szerint az volt, hogy Olivia képtelen volt elfogadni egy fiatalabb testvért. Joan úgy vélte, az édesanyjuknak Olivia a kedvence. Higham szerint Olivia élvezettel szabdalta darabokra Joan ruháit, majd arra kényszerítette a testvérét, hogy megjavítsa őket.

De Havilland a Saratoga High Schoolba járt. 1933-ban lépett először színpadra egy amatőr társulat Alice Csodaországban produkciójában. Később erre így emlékezett:

Valóban beléptem Alice Csodaországába. És ekkor, életemben először nemcsak örömömet leltem a színjátszásban, de bele is szerettem a mesterségbe."

Max Reinhardt rendező fedezte fel, aki beválogatta a Hollywood Bowl-ban előadott Szentivánéji álom előadásba Hermia szerepére. Ugyanebben a darabban debütált a filmvásznon is, amikor a Warner Brothers 1935-ben megfilmesítette a művet, amely azonban langyos fogadtatásra talált. Karrierjében az hozta meg az áttörést, amikor Hal Wallis producer meggyőzte a stúdiót, hogy szerepeltessék a Blood kapitány című filmben egy ausztrál színész, egy bizonyos Errol Flynn oldalán.

982-194842.jpg

Robin Hood kalandjai -Errol Flynn és Olivia de Havilland (Fotó/Forrás: port.hu)

Azonnal megvolt a szikra kettejük között, így további hét filmben játszottak együtt, köztük A könnyűlovasság és a Robin Hood kalandjai című mozikban. De Havilland később azt állította, hogy a nőcsábász hírében álló Flynn megkérte a kezét, ő azonban elutasította, mivel a férfi már házas volt.

Az 1930-as években számos könnyed, romantikus filmben szerepelt, ahol érvényre juttatta a tökéletes előadásmódját, de ezek nem sokat használtak a karrierjének.

A harmincas években nem volt könnyű jó kislányokat játszani, mikor mindenki a rosszlányokért volt odáig."

- jegyezte meg később.

Jack Warner feleségének, Ann-nek köszönhetően felajánlották de Havillandnek Melanie szerepét David O Selznick Margaret Mitchell regényéből készített nagyszabású adaptációjába, az Elfújta a szélben.

A karakter kritikai sikert hozott neki és Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. A szobrot végül az ugyanebben a filmben Mammy-t alakító Hattie McDaniel kapta, ezzel ő lett az első afrikai amerikai színész, akit az Akadémia díjazott. 

 

Mindeközben de Havilland és a testvére közötti viszály viszont nem csitult. Amikor 1942-ben Fontaine megnyerte a legjobb alakításért, nem említette meg a nővérét, bár őt is jelölték ebben az évben. Fontaine ezt később tagadta. Egyesek szerint az egész vita csak a közönségnek szólt, mivel a testvérek gyakran találkoztak társasági összejöveteleken.  

De Havilland megpróbált komolyabb szerepeket vállalni, de ez a törekvése nem találkozott a Warner Brothers elképzeléseivel, mivel ők is, ahogy a többi stúdió is, teljes kontrollt gyakorolt a színészei felett. 

Olivia_DeHavilland-2-195310.jpg

Olivia de Havilland sajtófotó, circa 1945. (Fotó/Forrás: wikipedia/közkncs)

Amikor a Warner Bros. ugyanis megpróbálta megnyújtani hétéves szerződését arra hivatkozva, hogy több szerepet visszautasított, de végül Olivia de Havilland nyerte a pert, az ítélet precedens értékű lett és máig az ő nevén emlegetik.

"Azt mondták, hogy akár vesztek, akár nyerek, sosem fogok többet dolgozni" - nyilatkozta az ügyről később. "Amikor végül nyertem, az lenyűgözte őket, így nem volt részükről harag." Ennek ellenére nem forgatott velük a következő két évben.

Santa_Fe_Trail_3-195212.jpg

Santa Fe Trail, című filmhez készült sajtófotó, 1940 (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

Ezt követően az 1946-ban bemutatott Kisiklott élet című romantikus dráma női főszerepéért meg is kapta az amerikai filmakadémia díját. Három évvel később pedig ismét Oscar-díjas lett William Wyler Az örökösnő című filmjével.

Az ötvenes évektől Párizsban élt. 1962-ben tért vissza New Yorkba.    

Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott.

Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

2008-ban, 92 évesen, George W. Bush kitüntette az amerikai Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. Emellett megkapta például a francia becsületrendet és 2017-ben a Brit Birodalom Érdemrendjét is.

(via BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Színház

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.