Vizuál

Elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél színésznője

2020.07.26. 18:35
Ajánlom
Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője 104 évesen hunyt el. Legismertebb szerepe az 1939-es szuperprodukció szelíd Melanie-jának szerepe volt.

Dame Olivia de Havilland, 104 éves korában Párizsban hunyt el. Vele távozott Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője. Legismertebb szerepe az erényes Melanie karaktere volt, aki Vivien Leigh Scarlettje mellett játszott az Elfújta a szélben

Testvére, Joan Fontaine szintén színész volt (Hitchcock Rebeccájának főhősét játszotta többek között). Kettejük rivalizálása és viszonya a hollywoodi pletykák és a bulvárlapok egyik kedvenc témája volt.

Haláláig ő volt a legidősebb élő előadóművész, aki Oscar-díjat kapott.

Olivia_de_Havilland_at_the_Academy_Awards_1946-195313.jpg

Olivia de Havilland az Oscar-díj átadón (Fotó/Forrás: wikipedia/közkncs)

Olivia Mary de Havilland 1916 július 1-jén született Tokióban, Joan húga pedig 1917-ben.

Édesapja, Walter, brit szabadalmi ügyvéd volt, édesanyja, Lilian pedig színésznő volt. A szülei a Csatorna-szigetekről származtak.

Olivia_De_Haviland_1933-195210.jpg

De Havilland az Alice Csodaországban előadásban,, 1933-ben (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

Mindkét kislány légzési problémákkal küzdött, így az édesanyjuk a jobb éghajlat miatt Kaliforniába költöztette a családot 1919-ben. Édesapjuk többször is félrelépett, hamarosan pedig el is hagyta a családot, hogy Tokióba visszatérve elvegye a család korábbi házvezetőnőjét.

Lilian retorika és ének órákat adott a két lányának és megismertette velük Shakespeare munkáit. 1925-ben az asszony hozzáment George M Fontaine áruház tulajdonoshoz, aki szigorúan fogta a két mostohalányát. A két lány között ekkorra már megjelentek a fejét a későbbi legendás viszályuk csírái. Ennek oka az életrajzukat kutató Charles Higham szerint az volt, hogy Olivia képtelen volt elfogadni egy fiatalabb testvért. Joan úgy vélte, az édesanyjuknak Olivia a kedvence. Higham szerint Olivia élvezettel szabdalta darabokra Joan ruháit, majd arra kényszerítette a testvérét, hogy megjavítsa őket.

De Havilland a Saratoga High Schoolba járt. 1933-ban lépett először színpadra egy amatőr társulat Alice Csodaországban produkciójában. Később erre így emlékezett:

Valóban beléptem Alice Csodaországába. És ekkor, életemben először nemcsak örömömet leltem a színjátszásban, de bele is szerettem a mesterségbe."

Max Reinhardt rendező fedezte fel, aki beválogatta a Hollywood Bowl-ban előadott Szentivánéji álom előadásba Hermia szerepére. Ugyanebben a darabban debütált a filmvásznon is, amikor a Warner Brothers 1935-ben megfilmesítette a művet, amely azonban langyos fogadtatásra talált. Karrierjében az hozta meg az áttörést, amikor Hal Wallis producer meggyőzte a stúdiót, hogy szerepeltessék a Blood kapitány című filmben egy ausztrál színész, egy bizonyos Errol Flynn oldalán.

982-194842.jpg

Robin Hood kalandjai -Errol Flynn és Olivia de Havilland (Fotó/Forrás: port.hu)

Azonnal megvolt a szikra kettejük között, így további hét filmben játszottak együtt, köztük A könnyűlovasság és a Robin Hood kalandjai című mozikban. De Havilland később azt állította, hogy a nőcsábász hírében álló Flynn megkérte a kezét, ő azonban elutasította, mivel a férfi már házas volt.

Az 1930-as években számos könnyed, romantikus filmben szerepelt, ahol érvényre juttatta a tökéletes előadásmódját, de ezek nem sokat használtak a karrierjének.

A harmincas években nem volt könnyű jó kislányokat játszani, mikor mindenki a rosszlányokért volt odáig."

- jegyezte meg később.

Jack Warner feleségének, Ann-nek köszönhetően felajánlották de Havillandnek Melanie szerepét David O Selznick Margaret Mitchell regényéből készített nagyszabású adaptációjába, az Elfújta a szélben.

A karakter kritikai sikert hozott neki és Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. A szobrot végül az ugyanebben a filmben Mammy-t alakító Hattie McDaniel kapta, ezzel ő lett az első afrikai amerikai színész, akit az Akadémia díjazott. 

 

Mindeközben de Havilland és a testvére közötti viszály viszont nem csitult. Amikor 1942-ben Fontaine megnyerte a legjobb alakításért, nem említette meg a nővérét, bár őt is jelölték ebben az évben. Fontaine ezt később tagadta. Egyesek szerint az egész vita csak a közönségnek szólt, mivel a testvérek gyakran találkoztak társasági összejöveteleken.  

De Havilland megpróbált komolyabb szerepeket vállalni, de ez a törekvése nem találkozott a Warner Brothers elképzeléseivel, mivel ők is, ahogy a többi stúdió is, teljes kontrollt gyakorolt a színészei felett. 

Olivia_DeHavilland-2-195310.jpg

Olivia de Havilland sajtófotó, circa 1945. (Fotó/Forrás: wikipedia/közkncs)

Amikor a Warner Bros. ugyanis megpróbálta megnyújtani hétéves szerződését arra hivatkozva, hogy több szerepet visszautasított, de végül Olivia de Havilland nyerte a pert, az ítélet precedens értékű lett és máig az ő nevén emlegetik.

"Azt mondták, hogy akár vesztek, akár nyerek, sosem fogok többet dolgozni" - nyilatkozta az ügyről később. "Amikor végül nyertem, az lenyűgözte őket, így nem volt részükről harag." Ennek ellenére nem forgatott velük a következő két évben.

Santa_Fe_Trail_3-195212.jpg

Santa Fe Trail, című filmhez készült sajtófotó, 1940 (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

Ezt követően az 1946-ban bemutatott Kisiklott élet című romantikus dráma női főszerepéért meg is kapta az amerikai filmakadémia díját. Három évvel később pedig ismét Oscar-díjas lett William Wyler Az örökösnő című filmjével.

Az ötvenes évektől Párizsban élt. 1962-ben tért vissza New Yorkba.    

Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott.

Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

2008-ban, 92 évesen, George W. Bush kitüntette az amerikai Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. Emellett megkapta például a francia becsületrendet és 2017-ben a Brit Birodalom Érdemrendjét is.

(via BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.