Vizuál

Elhunyt Paolo Ferri, aki lopott műkincsek tízezreit perelte vissza a világ legnagyobb múzeumaitól

2020.06.22. 11:30
Ajánlom
A római ügyész a jog útján kulcsszerepet vállalt abban, hogy több tízezer lopott műkincs és antikvitás kerüljön vissza Olaszországba és Görögországba – akár a világ legrangosabb múzeumaiból is.

A műkincsrablás jövedelmező, de nagy szakértelmet követelő bűnözési forma. Nem egyszerű annak a dolga sem, aki a lopott holmikat jogi úton szeretné visszaszerezni. Június 14-én szívrohamban, 72 éves korában elhunyt Paolo Giorgio Ferri, aki római ügyészként több tízezer műkincset szerzett vissza Olaszország és Görögország számára.

Első ilyen ügye 1994-ben volt, amikor eltűnt egy szobor a római Villa Torloniából, majd rövidesen felbukkant a Sothesby’s aukciósház árverésén. Miután Ferri beleásta magát a témába, rájött, hogy több tucat amerikai múzeumban találhatók olyan római és etruszk kori tárgyak, amelyekről az olasz hatóságok nem is tudnak.

Ettől kezdve fáradhatatlanul nyomozott lopott antikvitások után, felfedve a műkincsrablók és -kereskedők korrupt világát, akik felbecsülhetetlen értékű tárgyakkal látták el a világ legnagyobb múzeumait Londontól New Yorkig.

Elmondása szerint munkáját részben a harag vezérlete: nehezen tűrte, hogy hazája kincseit szétszórják a világban.

Első áttörése akkor történt, amikor 1995 szeptemberében az olasz és a svájci rendőrséggel rajtaütöttek az olasz műkincsdíler, Giacomo Medici egyik bázisán Genfben, ahol több ezer görög, etruszk és római műkincs került elő egy raktárból. Kancsók, vázák, büsztök, temetkezési tárgyak, istenség- és állatszobrok – mind gondosan felcímkézve és beárazva.

Ferri a raktárat nem véletlenül hasonlította Ali baba barlangjához:

mintegy 35 millió dollár értékű leletegyüttes, műkincs volt benne. A nyomozók kiterjedt levelezéseket találtak, amelyeket Giacomo Medici amerikai és angol múzeumokkal folytatott.

Paolo Giorgio Ferri szívósságára jellemző, hogy négy évig nyomozott egy antikvitás kori cserépedény után, amely harminckét éven át volt a Metropolitan Múzeum görög-római tárlatának ékessége. A munkamódszere is új volt: a bíróságon támadta meg a nagy múzeumokat, a korrupt terjesztőket és a tolvajokat. „Nagyon makacs volt, és nagyon merész” – mondta róla barátja és életrajzírója, Fabio Isman.

Két nagykutyát füleltek még le Ferri munkájának hála: Gianfranco Becchina olasz és Robin Symes londoni műkincskereskedőt. A Medici-ügyben az olasz ügyésznek volt egy olyan lépése, ami alapjaiban megrázta a művészeti világot. Megvádolt két prominens múzeumi tekintélyt, Marion True kurátort és Robert E. Hecht Jr. gyűjtőt, amiért Medici lopott holmijaival kereskedtek. Ugyan egyikőjüket sem ítélték el, de az ügy jelzés volt az amerikai múzeumok felé.

A New York-i Metropolitan 20, a Getty 47, a Bostoni Szépművészeti 13 lopott műtárgyat szolgáltatott vissza Olaszországnak 2006-2011 között. Ezeknek a tárgyaknak a leghíresebbike a Euphronios-váza, egy 2500 éves műtárgy, amelyet egy etruszk sírból loptak el Medicihez kötődő tolvajok. „Paolo Ferri megnyitotta az utat, amely reméljük, nem zárul le” – nyilatkozta életrajzírója.

Euphronios_krater_side_B_MET_L200610-111114.jpg

Az Euphronios-váza (Fotó/Forrás: Wikimedia)

Egy 2006-os interjúban Ferri elmondta, hogy csak Olaszországban mintegy 100 ezer sírhelyet fosztottak ki, és legalább 500 millió dollár értékű kincset loptak el. Ez a szám viszont csak töredéke lehet annak, amit Görögországból, Törökországból, Irakból, Jordániából, Szíriából, Egyiptomból, Ciprusról, Nyugat-Afrikából, Közép-Amerikából, Peruból és Kínából hordanak ki a nagy múzeumokba.

Paolo Giorgio Ferri 1947. október 17-én született Rómában. A Sapienza Egyetemen szerzett jogi diplomát. 1977-től bíró, egy évtizeddel később főügyész lett. A kilencvenes években a történelem iránti érdeklődése folytán került az olasz kultuszminisztériumba, ahol műkincsrablások felderítésével foglalkozott több mint két évtizeden át. 2020. június 14-én hunyt el, felesége és lánya gyászolja. (ARCA, New York Times)

Fotó: art-and-crime.blogspot.com

Tetszett a Ruben Brandt? Ezeket a klasszikus zenéket hallhatod benne

Kapcsolódó

Tetszett a Ruben Brandt? Ezeket a klasszikus zenéket hallhatod benne

Milorad Krstić animációs filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő az idei tél egyik legsikeresebb mozija, amelyben számos utalás történik a nyugati kultúra ikonikus alkotásaira. De milyen zenék hallhatók benne?

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.