Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021.06.14. 17:20
Ajánlom
2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.

„Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!” – osztotta meg a gyászhírt a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult Óvás! Egyesület a Facebook-oldalán.

Perczel Anna 1942-ben Párizsban született, építész tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Élt Algériában, illetve Mozambikban is. Az Óvás! Egyesület – amely a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, örökségének megőrzéséért és védelméért alakult 2004-ben – alapítója és elnöke volt.

Az épített és a természeti környezetre, az emberek és különböző korok történeteire megóvandó értékként tekintett. Belső-Erzsébetváros, Belső-Terézváros, a zsidónegyed megőrzéséért, épületeinek, kultúrájának megőrzéséért dolgozott. A józsefvárosi szabályozási terv kutatási munkájának mintájára egy tanulmányt készített, amely épületenként mutatta be, hogy önmagában és egységként, miért jelentős ez a terület, amit akkoriban a tervek szerint el akartak bontani. 2002-ben a városrész az Andrássy út védőzónájaként UNESCO világörökségi védelem alá került, Perczel Anna kapcsolódó tanulmányának részletét pedig a Magyar Építőművészetben publikálták.

Az értékmegőrzésre fókuszáló célkitűzések, gondolkodásmód végigkísérték munkásságát, így 2004-ben megalapította az Óvás! Egyesületet építészek, szociológusok, történészek, várostervezők együttműködésével, a régi pesti zsidónegyed múltjának, épületeinek, hagyományainak és lakóinak védelméért. A civil kezdeményezés első akciója 2004 júniusában egy e-mail útján terjesztett felhívás volt, melyben a régi pesti zsidónegyed épületeinek lebontása ellen tiltakoztak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az ÓVÁS! felhívása nyomán 2005-től műemléki területi védelmet (MJT) biztosított a régi pesti zsidónegyednek. Ennek köszönhetően húsz olyan épület menekült meg, ami bontásra került volna - olvasható az Építészfórum nekrológjában

„Védtelen örökség” című könyve 2007-ben jelent meg, melyben Budapest egyik legrégibb, ugyanakkor egyedüli zsidó-kereskedő negyedét mutatja be, a pesti zsidónegyedet, házról-házra, utcáról-utcára. Az egykor ott élők és dolgozók örökségének megőrzése és védelme különösen fontos volt számára, több mint húsz éven át foglalkozott a zsidónegyed építészeti örökségével. 2009-ben Magyar Zsidó Kultúráért-díjat kapott, 2010-ben pedig Scheiber Sándor-díjat. Tavaly pedig Perika-díjjal is kitüntették, melyet olyan alkotók kapnak, akik több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek az építészet mellett. Munkásságával pótolhatatlan értéket adott az utókornak.

A múlt megtartása nem nosztalgiázást jelent, mert a jövőt csak erre tudjuk igazán értékesen felépíteni.” (Perczel Anna)

 

 

Fejléckép: Perczel Anna / Fotó: Építészfórum

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.