Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021.06.14. 17:20
Ajánlom
2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.

„Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!” – osztotta meg a gyászhírt a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult Óvás! Egyesület a Facebook-oldalán.

Perczel Anna 1942-ben Párizsban született, építész tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Élt Algériában, illetve Mozambikban is. Az Óvás! Egyesület – amely a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, örökségének megőrzéséért és védelméért alakult 2004-ben – alapítója és elnöke volt.

Az épített és a természeti környezetre, az emberek és különböző korok történeteire megóvandó értékként tekintett. Belső-Erzsébetváros, Belső-Terézváros, a zsidónegyed megőrzéséért, épületeinek, kultúrájának megőrzéséért dolgozott. A józsefvárosi szabályozási terv kutatási munkájának mintájára egy tanulmányt készített, amely épületenként mutatta be, hogy önmagában és egységként, miért jelentős ez a terület, amit akkoriban a tervek szerint el akartak bontani. 2002-ben a városrész az Andrássy út védőzónájaként UNESCO világörökségi védelem alá került, Perczel Anna kapcsolódó tanulmányának részletét pedig a Magyar Építőművészetben publikálták.

Az értékmegőrzésre fókuszáló célkitűzések, gondolkodásmód végigkísérték munkásságát, így 2004-ben megalapította az Óvás! Egyesületet építészek, szociológusok, történészek, várostervezők együttműködésével, a régi pesti zsidónegyed múltjának, épületeinek, hagyományainak és lakóinak védelméért. A civil kezdeményezés első akciója 2004 júniusában egy e-mail útján terjesztett felhívás volt, melyben a régi pesti zsidónegyed épületeinek lebontása ellen tiltakoztak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az ÓVÁS! felhívása nyomán 2005-től műemléki területi védelmet (MJT) biztosított a régi pesti zsidónegyednek. Ennek köszönhetően húsz olyan épület menekült meg, ami bontásra került volna - olvasható az Építészfórum nekrológjában

„Védtelen örökség” című könyve 2007-ben jelent meg, melyben Budapest egyik legrégibb, ugyanakkor egyedüli zsidó-kereskedő negyedét mutatja be, a pesti zsidónegyedet, házról-házra, utcáról-utcára. Az egykor ott élők és dolgozók örökségének megőrzése és védelme különösen fontos volt számára, több mint húsz éven át foglalkozott a zsidónegyed építészeti örökségével. 2009-ben Magyar Zsidó Kultúráért-díjat kapott, 2010-ben pedig Scheiber Sándor-díjat. Tavaly pedig Perika-díjjal is kitüntették, melyet olyan alkotók kapnak, akik több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek az építészet mellett. Munkásságával pótolhatatlan értéket adott az utókornak.

A múlt megtartása nem nosztalgiázást jelent, mert a jövőt csak erre tudjuk igazán értékesen felépíteni.” (Perczel Anna)

 

 

Fejléckép: Perczel Anna / Fotó: Építészfórum

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.