Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021.06.14. 17:20
Ajánlom
2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.

„Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!” – osztotta meg a gyászhírt a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult Óvás! Egyesület a Facebook-oldalán.

Perczel Anna 1942-ben Párizsban született, építész tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Élt Algériában, illetve Mozambikban is. Az Óvás! Egyesület – amely a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, örökségének megőrzéséért és védelméért alakult 2004-ben – alapítója és elnöke volt.

Az épített és a természeti környezetre, az emberek és különböző korok történeteire megóvandó értékként tekintett. Belső-Erzsébetváros, Belső-Terézváros, a zsidónegyed megőrzéséért, épületeinek, kultúrájának megőrzéséért dolgozott. A józsefvárosi szabályozási terv kutatási munkájának mintájára egy tanulmányt készített, amely épületenként mutatta be, hogy önmagában és egységként, miért jelentős ez a terület, amit akkoriban a tervek szerint el akartak bontani. 2002-ben a városrész az Andrássy út védőzónájaként UNESCO világörökségi védelem alá került, Perczel Anna kapcsolódó tanulmányának részletét pedig a Magyar Építőművészetben publikálták.

Az értékmegőrzésre fókuszáló célkitűzések, gondolkodásmód végigkísérték munkásságát, így 2004-ben megalapította az Óvás! Egyesületet építészek, szociológusok, történészek, várostervezők együttműködésével, a régi pesti zsidónegyed múltjának, épületeinek, hagyományainak és lakóinak védelméért. A civil kezdeményezés első akciója 2004 júniusában egy e-mail útján terjesztett felhívás volt, melyben a régi pesti zsidónegyed épületeinek lebontása ellen tiltakoztak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az ÓVÁS! felhívása nyomán 2005-től műemléki területi védelmet (MJT) biztosított a régi pesti zsidónegyednek. Ennek köszönhetően húsz olyan épület menekült meg, ami bontásra került volna - olvasható az Építészfórum nekrológjában

„Védtelen örökség” című könyve 2007-ben jelent meg, melyben Budapest egyik legrégibb, ugyanakkor egyedüli zsidó-kereskedő negyedét mutatja be, a pesti zsidónegyedet, házról-házra, utcáról-utcára. Az egykor ott élők és dolgozók örökségének megőrzése és védelme különösen fontos volt számára, több mint húsz éven át foglalkozott a zsidónegyed építészeti örökségével. 2009-ben Magyar Zsidó Kultúráért-díjat kapott, 2010-ben pedig Scheiber Sándor-díjat. Tavaly pedig Perika-díjjal is kitüntették, melyet olyan alkotók kapnak, akik több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek az építészet mellett. Munkásságával pótolhatatlan értéket adott az utókornak.

A múlt megtartása nem nosztalgiázást jelent, mert a jövőt csak erre tudjuk igazán értékesen felépíteni.” (Perczel Anna)

 

 

Fejléckép: Perczel Anna / Fotó: Építészfórum

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.