Vizuál

Elhunyt Sipos Áron filmproducer

2022.11.22. 11:40
Ajánlom
A Focusfox Stúdió egyik alapítója többek között olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Greenaway vagy Dario Argento, de emellett dramaturgként és műfordítóként is jelentős munkássággal rendelkezett.

Sipos Áron 1947-ben született Budapesten. 1972-ben olasz-történelem szakos diplomát szerzett a szegedi József Attila Tudományegyetemen. 1972–1983 között szinkrondramaturg a Pannónia Filmstúdióban, 1983–1989 között művészeti vezető volt a Vianco Filmstúdiónál. 1990–től ügyvezető igazgatója, producere, 2001-től tulajdonosa lett a Focus Film Kft.-nek.

Produceri munkájának jelentős állomásai a Tulse Luper bőröndjei I-II-III. (rendező: Peter Greenaway), Az operaház fantomja (rendező: Dario Argento) és a Szomorú vasárnap (rendező: Rolf Schübel). Versei az 1970-es évektől jelentek meg, Vurstli című színdarabját a Stúdió K mutatta be. Fordította Oriana Fallaci, Dario Fo, Joszif Brodszkij, Nâzım Hikmet műveit, emellett

Fellini Amarcord és Woody Allen Annie Hall című filmjének magyar szövege is az ő munkája volt.

Animációs filmek dramaturgjaként jegyezte többek között az Oscar-díjas A légy (rendező: Rofusz Ferenc) című rövidfilmet, az Ad astra című cannes-i nagydíjas és az Ab ovo/homoknyomok című Cakó Ferenc műveket.

A Focusfox Stúdió munkatársai így emlékeztek meg hetvenöt éves korában elhunyt alkotóról: „A Pannónia Filmstúdióban ismerkedtünk meg, ahol dramaturgként, majd szinkronrendezőként működött (többek között ő rendezte az Annie Hall legendás szinkronját). Később a játékfilmek világába pártolt át, ahol Szekeres Dinivel Focus Film név alatt gyártották a filmeket, s ezt a nevet magukkal hozták az 1994-ben alapított közös vállalkozásunkba. Kifinomult stílusával társult a cégbe, az ő kérésére épült a hűvösvölgyi székházunk a területen honos svábhegyi jegyekkel.

Nagy tudású, szellemes társalgó, értékmentő, sokoldalú filmes szakember volt. Halála pótolhatatlan veszteség.

Fejléckép: Sipos Áron (fotó/forrás: Tuba Zoltán / FocusFox)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.