Vizuál

Elhunyt Szebeni András fotográfus

2020.08.17. 11:15
Ajánlom
A fotóművész portré és színházi felvételei mellett dokumentarista sorozatairól is ismert volt.

Szebeni András 1946. április 30-án született Budapesten. 1964-ben érettségizett, majd a budapesti Fényképész Szövetkezet alkalmazottjaként fotós szakmunkásvizsgát tett. Az ELTE Bölcsészkarán művészettörténetből és filozófiából szerzett diplomát. 

1972–90 között a Nők Lapja fotóriportere lett, olyan kollégákkal, mint Korniss Péter fotóművész.

Később főmunkatárs és rovatvezető is volt alapnál. 1975-től a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának alapító tagja, 1978-ban pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja lett.

1991 és 1993 között a Playboy magyarországi kiadásának művészeti igazgatója volt. Számos napi-, hetilapban jelentek meg fotói, riportjai, többek között az Esti Hírlap, a Kurír és a Mai Nap hasábjain. Képek és Szavak címen külön sorozata volt a Népszabadságban. Fotóközéleti munkássága is jelentős, a Magyar Fotóriporterek Társaságának (1990) alapítója, melynek 1995-ig főtitkárhelyettese; 1990 és 1995 között a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja volt.

Több könyve is megjelent olyan szerzőtársakkal, mint Vass István, Kardos G. György, Bella István, Hernádi Gyula és Esterházy Péter.

Portré és színházi felvételei megjelentek például a feleségével, Sóvári Zsuzsa újságíróval közösen készült fotóalbum és interjúkötet, Női Vonal címmel. Ebben ismert személyiségek (Ungár Anikó, Udvaros Dorottya, Eszenyi Enikő, Lula – Szász Endre (képzőművész) felesége – Albert Györgyi, Kártyikné Benke Etka stb.), és civil foglalkozású nők egyaránt szerepeltek. 

01_szebeni-110855.jpg

Szebeni András: Önarckép, Bali, 2006 (Fotó/Forrás: Capa Center/Szebeni András)

Emellett számos dokumentarista sorozatot is készített közel ötvenéves pályafutása során: 1978-ban az Unesco támogatásával Thaiföldön kábítószerfüggőkről és kezelésükről készített sorozatot Angyalok városa címen. Az ő felvételei illusztrálták Bakonyi Péter 1983-ban megjelent Téboly, terápia, stigma című könyvét, melyben a magyarországi elmegyógyintézetek életét és lakóit mutatta be. A téma nem volt ismeretlen szebeni számára: 1979–82 között a Magyarország felfedezése könyvsorozatnak már fotózta az elmeszociális intézeteket. Dolgozott a a nyolcvanas években Magyarországon fellelhető négy szerzetesrend kolostoraiban is, ebből készült a Boldogok, akik a házadban laknak című sorozata.

A vajszínű árnyalat című, kultkönyvvé váló kötet fotográfiáiban örökítette meg az 1988 és 1993 közötti magyarországi és közép-európai rendszerváltást. Képei eddig huszonöt önálló kötetben jelentek meg, számos köz- és magángyűjtemény őrzi munkáit, a New York-i Metropolitan Múzeum huszonhat fényképét válogatta be gyűjteményébe.

2003-ban tüdődaganatot találtak nála, amelyből felgyógyult. Édesapja tüdőrákban hunyt el, erről, illetve saját betegségéről is mesélt a 168 órának adott interjújában:

2003-ban volt az első randevúm a rákkal, akkor műtöttek először, mondta is Péter (Esterházy), aki szintén megkapta, hogy a beszarási kvóciensünk elég magas."

Szebeni András Balogh Rudolf-díjas (1995), Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díjas (2006) fotóművésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze (2006), Fotóriporteri Életműdíjas (2019) alkotó volt. 

(forrás: a Capa Központ oldala)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.