Vizuál

Elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, a Munkácsy-trilógia restaurátora

2021.03.22. 17:30
Ajánlom
Március 20-án, életének 78. évében elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, Munkácsy-díjas restaurátor, érdemes művész, a Szépművészeti Múzeum egykori főrestaurátora.

Szentkirályi Miklós Béla 1973-ban diplomázott Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben Miklóssy Gábor osztályában, majd Magyarországra jött tanulni a Magyar Képzőművészeti Főiskola Restaurátorképző Intézetébe Varga Dezsőhöz.

1975-től 15 éven keresztül a Magyar Nemzeti Galéria restaurátoraként dolgozott, majd a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora és osztályvezetője lett.

Számos szervezetben vállalt magas tisztséget, az 1992-ben alakult Magyar Restaurátorkamara alapító elnöke, elnökségi tag volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében, 1997 és 2002 között a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány művészeti-szakmai tanácsadó testületének tagjává választották, valamint kurátor volt a Nemzeti Kulturális Alapprogram Iparművészeti Szakkollégiumában. 2010-től haláláig az MMA tagja.

Főként restaurátorelméleti, módszertani és etikai kérdésekkel foglalkozott, miközben közel ötven éven keresztül maga is mentette az elmúlt évszázadok legnagyobb alkotásait. Nevéhez fűződik többek között Munkácsy Mihály Trilógiájának (Golgota /1992/, Krisztus Pilátus előtt /1995/, Ecce Homo /2009/) restaurálása, de különösen nagy érdeklődéssel fordult a szárnyasoltárok felé.

Munkásságát 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1996-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2018-ban pedig Érdemes művész kitüntetéssel ismerték el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.