Vizuál

Elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, a Munkácsy-trilógia restaurátora

2021.03.22. 17:30
Ajánlom
Március 20-án, életének 78. évében elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, Munkácsy-díjas restaurátor, érdemes művész, a Szépművészeti Múzeum egykori főrestaurátora.

Szentkirályi Miklós Béla 1973-ban diplomázott Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben Miklóssy Gábor osztályában, majd Magyarországra jött tanulni a Magyar Képzőművészeti Főiskola Restaurátorképző Intézetébe Varga Dezsőhöz.

1975-től 15 éven keresztül a Magyar Nemzeti Galéria restaurátoraként dolgozott, majd a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora és osztályvezetője lett.

Számos szervezetben vállalt magas tisztséget, az 1992-ben alakult Magyar Restaurátorkamara alapító elnöke, elnökségi tag volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében, 1997 és 2002 között a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány művészeti-szakmai tanácsadó testületének tagjává választották, valamint kurátor volt a Nemzeti Kulturális Alapprogram Iparművészeti Szakkollégiumában. 2010-től haláláig az MMA tagja.

Főként restaurátorelméleti, módszertani és etikai kérdésekkel foglalkozott, miközben közel ötven éven keresztül maga is mentette az elmúlt évszázadok legnagyobb alkotásait. Nevéhez fűződik többek között Munkácsy Mihály Trilógiájának (Golgota /1992/, Krisztus Pilátus előtt /1995/, Ecce Homo /2009/) restaurálása, de különösen nagy érdeklődéssel fordult a szárnyasoltárok felé.

Munkásságát 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1996-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2018-ban pedig Érdemes művész kitüntetéssel ismerték el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Szűcs Endre építész

Életének 80. évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – tette közzé a hírt a köztestület.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Az argentin aranyháromszög

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal háromrészes sorozatba kezd Argentína legnagyobb exportcikkeiről.
Vizuál ajánló

Egy kettészakadt ország képe rajzolódik ki Reisz Gábor új filmjében

Október 5-én kerül a hazai mozikba a Rossz versek rendezőjének új filmje, amelyben egy tizennyolc éves fiú érettségi vizsgája botrányba torkollik.
Vizuál hír

Pipás Pistáról szóló sorozat készül Tarr Béla közreműködésével

A sorozat egyebek közt arra keresi a választ, tekinthetjük-e hősnek a szegedi tanyavilág legendás bérgyilkosnőjét. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt.
Vizuál kritika

Nem ébredhetsz fel, ha el sem aludtál – kritika az Asteroid Cityről

Wes Anderson legújabb filmjében nagyjából azt kapjuk, amit már megszokhattunk tőle: egy szerethető, bolondos történetet, amelynek, meglehet, súlya igazából nincs, de legalább van egy picike szíve.