Vizuál

Elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, a Munkácsy-trilógia restaurátora

2021.03.22. 17:30
Ajánlom
Március 20-án, életének 78. évében elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, Munkácsy-díjas restaurátor, érdemes művész, a Szépművészeti Múzeum egykori főrestaurátora.

Szentkirályi Miklós Béla 1973-ban diplomázott Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben Miklóssy Gábor osztályában, majd Magyarországra jött tanulni a Magyar Képzőművészeti Főiskola Restaurátorképző Intézetébe Varga Dezsőhöz.

1975-től 15 éven keresztül a Magyar Nemzeti Galéria restaurátoraként dolgozott, majd a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora és osztályvezetője lett.

Számos szervezetben vállalt magas tisztséget, az 1992-ben alakult Magyar Restaurátorkamara alapító elnöke, elnökségi tag volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében, 1997 és 2002 között a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány művészeti-szakmai tanácsadó testületének tagjává választották, valamint kurátor volt a Nemzeti Kulturális Alapprogram Iparművészeti Szakkollégiumában. 2010-től haláláig az MMA tagja.

Főként restaurátorelméleti, módszertani és etikai kérdésekkel foglalkozott, miközben közel ötven éven keresztül maga is mentette az elmúlt évszázadok legnagyobb alkotásait. Nevéhez fűződik többek között Munkácsy Mihály Trilógiájának (Golgota /1992/, Krisztus Pilátus előtt /1995/, Ecce Homo /2009/) restaurálása, de különösen nagy érdeklődéssel fordult a szárnyasoltárok felé.

Munkásságát 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1996-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2018-ban pedig Érdemes művész kitüntetéssel ismerték el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.