Vizuál

Elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, a Munkácsy-trilógia restaurátora

2021.03.22. 17:30
Ajánlom
Március 20-án, életének 78. évében elhunyt Szentkirályi Miklós Béla, Munkácsy-díjas restaurátor, érdemes művész, a Szépművészeti Múzeum egykori főrestaurátora.

Szentkirályi Miklós Béla 1973-ban diplomázott Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben Miklóssy Gábor osztályában, majd Magyarországra jött tanulni a Magyar Képzőművészeti Főiskola Restaurátorképző Intézetébe Varga Dezsőhöz.

1975-től 15 éven keresztül a Magyar Nemzeti Galéria restaurátoraként dolgozott, majd a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora és osztályvezetője lett.

Számos szervezetben vállalt magas tisztséget, az 1992-ben alakult Magyar Restaurátorkamara alapító elnöke, elnökségi tag volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében, 1997 és 2002 között a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány művészeti-szakmai tanácsadó testületének tagjává választották, valamint kurátor volt a Nemzeti Kulturális Alapprogram Iparművészeti Szakkollégiumában. 2010-től haláláig az MMA tagja.

Főként restaurátorelméleti, módszertani és etikai kérdésekkel foglalkozott, miközben közel ötven éven keresztül maga is mentette az elmúlt évszázadok legnagyobb alkotásait. Nevéhez fűződik többek között Munkácsy Mihály Trilógiájának (Golgota /1992/, Krisztus Pilátus előtt /1995/, Ecce Homo /2009/) restaurálása, de különösen nagy érdeklődéssel fordult a szárnyasoltárok felé.

Munkásságát 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1996-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2018-ban pedig Érdemes művész kitüntetéssel ismerték el.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál interjú

„A legegyszerűbb dolgokat megfesteni a legbonyolultabb”

A szilágysomlyói születésű Jovián György huszonöt alkotása tölti meg realista jellegű kifejezőerővel a Pesti Vigadó hatodik emeletét a 2021. december 10-től 2022. január 30-ig terjedő időszakban. A kiállított alkotások kapcsán Zuh Deodáth-tal, a tárlat kurátorával beszélgettünk.
Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.