Vizuál

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

2020.03.02. 19:50
Ajánlom
Tizenkét évig ők voltak a művészvilág álompárja. Az internet kedvence volt a videó, amin szakításuk után első alkalommal találkoztak egymással.

Frank Uwe Laysiepen — vagyis művésznevén Ulay — hétfőn kora reggel hunyt el Ljubljanában – adta hírül az Art Newspaper. A 76 éves alkotó halálát rákbetegségével kapcsolatos komplikációk okozták.

Ulay legismertebb munkái az Abramović-csal közös kollaborációi voltak.

A két alkotó 1976-ban találkozott Amszterdamban, és 12 éven keresztül ők voltak a művészvilág egyik leghíresebb és legmerészebb párosa.

Kapcsolatuknak szimbolikus performansszal vetettek véget: a kínai Nagy Fal két végéről sétáltak egymás felé, majd középen találkozva utoljára megölelték egymást. 

Ezt követő első találkozásuk sem volt kevésbé drámai: Abramović 2010-es alkotásának, a Művész jelen vannak bemutatóján a művésznő napi nyolc órát ült egy széken, és szótlanul, csukott szemmel várta az ötpercenként érkező látogatókat, akikkel aztán percekig szótlanul néztek egymás szemébe. A türelmesen sorakozó jelentkezők egyike pedig maga Ulay volt, akinek a felbukkanása felkészületlenül érte a nőt.

Egy ideig csupán szótlanul néztek szembe egymással, majd mindkettejüknek eleredtek a könnyei, 

és megfogták egymás kezét. Az esetről készült videó úgy járta be a világhálót, mint az igaz szerelem diadalát hirdető felvétel. 

marina

Facebookajánló (16:9) (Fotó/Forrás: Abramovic és Ulay)

A tündérmesés lezárásnak némileg ellentmond, hogy a férfi 2015-ben beperelte a holland bíróságon Abramović-ot azért, mert a nő megsértette a közös műveikkel kapcsolatban kötött, 1999-es megállapodásukat.

A bíróság Ulay-nak adott igazat, így a nő kénytelen volt visszamenőlegesen is kifizetni 250 ezer euró jogdíjat a műveik után, és még 23 ezer euró perköltséget.

Abramović az alábbi Instagram poszttal reagált a halálhírre: „Nagy szomorúsággal értesültem ma barátom és korábbi partnerem, Ulay haláláról. Kivételes művész és ember volt, aki nagyon fog hiányozni. Vigasztal a tudat, hogy művészete és öröksége örökre továbbél.” 

 

Ulay 1943-ban született a németországi Solingenben, majd Amszterdamban dolgozott, mielőtt Ljubljanába költözött. Tavaly novemberben, 76. születésnapja alkalmából itt nyitott alapítványt és alkotóteret. Ulay elhivatott fotográfus volt, mielőtt Abramović-csal találkozott, és kapcsolatuk után is folytatta ezt a tevékenységet. Főleg Polaroidra dolgozott. 

2020 novemberében nagyszabású retrospektív kiállítással emlékeznek Ulay-ra a Stedelijk Museum-ban, Amszterdamban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.