Vizuál

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

2020.03.02. 19:50
Ajánlom
Tizenkét évig ők voltak a művészvilág álompárja. Az internet kedvence volt a videó, amin szakításuk után első alkalommal találkoztak egymással.

Frank Uwe Laysiepen — vagyis művésznevén Ulay — hétfőn kora reggel hunyt el Ljubljanában – adta hírül az Art Newspaper. A 76 éves alkotó halálát rákbetegségével kapcsolatos komplikációk okozták.

Ulay legismertebb munkái az Abramović-csal közös kollaborációi voltak.

A két alkotó 1976-ban találkozott Amszterdamban, és 12 éven keresztül ők voltak a művészvilág egyik leghíresebb és legmerészebb párosa.

Kapcsolatuknak szimbolikus performansszal vetettek véget: a kínai Nagy Fal két végéről sétáltak egymás felé, majd középen találkozva utoljára megölelték egymást. 

Ezt követő első találkozásuk sem volt kevésbé drámai: Abramović 2010-es alkotásának, a Művész jelen vannak bemutatóján a művésznő napi nyolc órát ült egy széken, és szótlanul, csukott szemmel várta az ötpercenként érkező látogatókat, akikkel aztán percekig szótlanul néztek egymás szemébe. A türelmesen sorakozó jelentkezők egyike pedig maga Ulay volt, akinek a felbukkanása felkészületlenül érte a nőt.

Egy ideig csupán szótlanul néztek szembe egymással, majd mindkettejüknek eleredtek a könnyei, 

és megfogták egymás kezét. Az esetről készült videó úgy járta be a világhálót, mint az igaz szerelem diadalát hirdető felvétel. 

marina

Facebookajánló (16:9) (Fotó/Forrás: Abramovic és Ulay)

A tündérmesés lezárásnak némileg ellentmond, hogy a férfi 2015-ben beperelte a holland bíróságon Abramović-ot azért, mert a nő megsértette a közös műveikkel kapcsolatban kötött, 1999-es megállapodásukat.

A bíróság Ulay-nak adott igazat, így a nő kénytelen volt visszamenőlegesen is kifizetni 250 ezer euró jogdíjat a műveik után, és még 23 ezer euró perköltséget.

Abramović az alábbi Instagram poszttal reagált a halálhírre: „Nagy szomorúsággal értesültem ma barátom és korábbi partnerem, Ulay haláláról. Kivételes művész és ember volt, aki nagyon fog hiányozni. Vigasztal a tudat, hogy művészete és öröksége örökre továbbél.” 

 

Ulay 1943-ban született a németországi Solingenben, majd Amszterdamban dolgozott, mielőtt Ljubljanába költözött. Tavaly novemberben, 76. születésnapja alkalmából itt nyitott alapítványt és alkotóteret. Ulay elhivatott fotográfus volt, mielőtt Abramović-csal találkozott, és kapcsolatuk után is folytatta ezt a tevékenységet. Főleg Polaroidra dolgozott. 

2020 novemberében nagyszabású retrospektív kiállítással emlékeznek Ulay-ra a Stedelijk Museum-ban, Amszterdamban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.