Vizuál

Elhúzódik a felújítás, magánpénzből kap ideiglenes kiállítóteret a múzeum

2016.11.12. 11:43
Ajánlom
Egy magánvállalkozás finanszírozza a berlini Pergamon Múzeum ideiglenes kiállítóterét az intézmény renoválása idejére.

A stuttgarti Wolff Gruppe vállalkozás építi meg az ideiglenes kiállítóteret a Museumsinsellel (Múzeum-szigettel) szemben, majd a belépőjegyekből származó bevételből fedezi a költségeit. A Pergamon Múzeumért felelős Porosz Kulturális Javak Alapítványának elnöke, Hermann Parzinger szerdán elmondta, hogy a látogatók így a felújítás ideje alatt is megismerkedhetnek Pergamon ősi ókori várossal.

Az új épület a tervek szerint 2018 tavaszán nyílik. Az új kiállítótérben látható lesz Yadegar Asisi berlini művész Pergamonról készített panorámaképe és a Pergamon-oltár háromdimenziós rekonstrukciója is. Az oltár egyes részeit, például a Télephosz-frízt, láthatják az ideiglenes kiállítótér látogatói. Csak néhány napja közölték, hogy a múzeumban lévő világhírű Pergamon-oltár a tervezettnél négy évvel hosszabb ideig, egészen 2023-ig elzárva marad a látogatók elől.

GettyImages-51888924

GettyImages-51888924 (Fotó/Forrás: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

A felújítási munkálatok költsége 477 millió euróra (146 milliárd forintra) emelkedett, csaknem megduplázódott az előzetes kalkulációkhoz képest. A Pergamon Múzeum felújítási munkálatai azért tolódnak el, mert az épület alatt a munkások két szivattyútelepet találtak abból a korból, amikor a múzeumot építették. Ezeket el kell távolítani ahhoz, hogy megerősítsék az alapokat, a munkálatot azonban nagyon lassan és óvatosan kell kivitelezni, nehogy megsérüljön az oltár.

Az 1910 és 1930 között épült Pergamon Múzeum Berlin leglátogatottabb múzeuma, a város egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Évente mintegy egymillió vendéget vonz. Az építkezés a berlini Múzeum-sziget rekonstrukciójának újabb üteme.

Az öt múzeumból álló épületegyüttes felújításával és összekapcsolásával a német fővárosban univerzális történeti és képzőművészeti múzeumot hoznak létre, amely felveheti a versenyt a párizsi Louvre-ral, a madridi Pradóval vagy a londoni British Museummal. A több mint egymilliárd eurós beruházás 2026-ra készülhet el. Az ötből három intézmény rekonstrukcióját már befejezték, a Pergamon Múzeum felújítása 2013-ban kezdődött. A berlini belvárosban fekvő épületegyüttest nemcsak felújítják, hanem elvezetik hozzá a metrót, és építenek egy közös fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet majd eljutni a múzeumokhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.