Vizuál

Elhúzódik a felújítás, magánpénzből kap ideiglenes kiállítóteret a múzeum

2016.11.12. 11:43
Ajánlom
Egy magánvállalkozás finanszírozza a berlini Pergamon Múzeum ideiglenes kiállítóterét az intézmény renoválása idejére.

A stuttgarti Wolff Gruppe vállalkozás építi meg az ideiglenes kiállítóteret a Museumsinsellel (Múzeum-szigettel) szemben, majd a belépőjegyekből származó bevételből fedezi a költségeit. A Pergamon Múzeumért felelős Porosz Kulturális Javak Alapítványának elnöke, Hermann Parzinger szerdán elmondta, hogy a látogatók így a felújítás ideje alatt is megismerkedhetnek Pergamon ősi ókori várossal.

Az új épület a tervek szerint 2018 tavaszán nyílik. Az új kiállítótérben látható lesz Yadegar Asisi berlini művész Pergamonról készített panorámaképe és a Pergamon-oltár háromdimenziós rekonstrukciója is. Az oltár egyes részeit, például a Télephosz-frízt, láthatják az ideiglenes kiállítótér látogatói. Csak néhány napja közölték, hogy a múzeumban lévő világhírű Pergamon-oltár a tervezettnél négy évvel hosszabb ideig, egészen 2023-ig elzárva marad a látogatók elől.

GettyImages-51888924

GettyImages-51888924 (Fotó/Forrás: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

A felújítási munkálatok költsége 477 millió euróra (146 milliárd forintra) emelkedett, csaknem megduplázódott az előzetes kalkulációkhoz képest. A Pergamon Múzeum felújítási munkálatai azért tolódnak el, mert az épület alatt a munkások két szivattyútelepet találtak abból a korból, amikor a múzeumot építették. Ezeket el kell távolítani ahhoz, hogy megerősítsék az alapokat, a munkálatot azonban nagyon lassan és óvatosan kell kivitelezni, nehogy megsérüljön az oltár.

Az 1910 és 1930 között épült Pergamon Múzeum Berlin leglátogatottabb múzeuma, a város egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Évente mintegy egymillió vendéget vonz. Az építkezés a berlini Múzeum-sziget rekonstrukciójának újabb üteme.

Az öt múzeumból álló épületegyüttes felújításával és összekapcsolásával a német fővárosban univerzális történeti és képzőművészeti múzeumot hoznak létre, amely felveheti a versenyt a párizsi Louvre-ral, a madridi Pradóval vagy a londoni British Museummal. A több mint egymilliárd eurós beruházás 2026-ra készülhet el. Az ötből három intézmény rekonstrukcióját már befejezték, a Pergamon Múzeum felújítása 2013-ban kezdődött. A berlini belvárosban fekvő épületegyüttest nemcsak felújítják, hanem elvezetik hozzá a metrót, és építenek egy közös fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet majd eljutni a múzeumokhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Madárlesen

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki olyan profi, hogy még azokat a madarakat is lencsevégre kapja, amelyek ott sincsenek.
Vizuál ajánló

A budapesti mozikban vetítik Ennio Morricone western-klasszikusait

A számtalan filmtörténeti klasszikus zenéjét jegyző legendás zeneszerző, Ennio Morricone előtt tisztelegve július 11-én egyszeri alkalommal látható lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat a Pólus Moziban, július 16-tól pedig két héten át műsoron szerepel A Jó, a Rossz és a Csúf a Corvin Moziban.
Vizuál galéria

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.
Vizuál interjú

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.