Vizuál

Elhúzódik a felújítás, magánpénzből kap ideiglenes kiállítóteret a múzeum

2016.11.12. 11:43
Ajánlom
Egy magánvállalkozás finanszírozza a berlini Pergamon Múzeum ideiglenes kiállítóterét az intézmény renoválása idejére.

A stuttgarti Wolff Gruppe vállalkozás építi meg az ideiglenes kiállítóteret a Museumsinsellel (Múzeum-szigettel) szemben, majd a belépőjegyekből származó bevételből fedezi a költségeit. A Pergamon Múzeumért felelős Porosz Kulturális Javak Alapítványának elnöke, Hermann Parzinger szerdán elmondta, hogy a látogatók így a felújítás ideje alatt is megismerkedhetnek Pergamon ősi ókori várossal.

Az új épület a tervek szerint 2018 tavaszán nyílik. Az új kiállítótérben látható lesz Yadegar Asisi berlini művész Pergamonról készített panorámaképe és a Pergamon-oltár háromdimenziós rekonstrukciója is. Az oltár egyes részeit, például a Télephosz-frízt, láthatják az ideiglenes kiállítótér látogatói. Csak néhány napja közölték, hogy a múzeumban lévő világhírű Pergamon-oltár a tervezettnél négy évvel hosszabb ideig, egészen 2023-ig elzárva marad a látogatók elől.

GettyImages-51888924

GettyImages-51888924 (Fotó/Forrás: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

A felújítási munkálatok költsége 477 millió euróra (146 milliárd forintra) emelkedett, csaknem megduplázódott az előzetes kalkulációkhoz képest. A Pergamon Múzeum felújítási munkálatai azért tolódnak el, mert az épület alatt a munkások két szivattyútelepet találtak abból a korból, amikor a múzeumot építették. Ezeket el kell távolítani ahhoz, hogy megerősítsék az alapokat, a munkálatot azonban nagyon lassan és óvatosan kell kivitelezni, nehogy megsérüljön az oltár.

Az 1910 és 1930 között épült Pergamon Múzeum Berlin leglátogatottabb múzeuma, a város egyik legnagyobb turisztikai látványossága. Évente mintegy egymillió vendéget vonz. Az építkezés a berlini Múzeum-sziget rekonstrukciójának újabb üteme.

Az öt múzeumból álló épületegyüttes felújításával és összekapcsolásával a német fővárosban univerzális történeti és képzőművészeti múzeumot hoznak létre, amely felveheti a versenyt a párizsi Louvre-ral, a madridi Pradóval vagy a londoni British Museummal. A több mint egymilliárd eurós beruházás 2026-ra készülhet el. Az ötből három intézmény rekonstrukcióját már befejezték, a Pergamon Múzeum felújítása 2013-ban kezdődött. A berlini belvárosban fekvő épületegyüttest nemcsak felújítják, hanem elvezetik hozzá a metrót, és építenek egy közös fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet majd eljutni a múzeumokhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Akinek a dalai egy egész generáció gyerekkorát meghatározták

Az utóbbi évek új Disney-feldolgozásainál valódi színészek játsszák újra a meséket CGI állatokkal és környezettel, a királylányok feministák lettek, a dzsinn családot alapított. Egyetlen biztos pont van azonban az új verziókban: az eredeti zenék. Július 22-én lesz hetvenéves Alan Menken nyolcszoros Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, számtalan sikeres Disney-rajzfilm kísérőzenéjének komponistája.
Vizuál videó

Így nézett ki a Macskák stábja az animált szőr előtt

Ha már kiszörnyülködted magad az előzetesen akkor mutatunk egy kis videót a próbákról és a díszletekről.
Vizuál ajánló

Premier előtti vetítésekkel és tematikus napokkal vár a Vertigo Filmhét

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.
Vizuál divattervező

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Vizuál gyász

Elhunyt Kovács Péter festőművész

A Kossuth-díjas festőművészt, grafikust, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját szombaton, 76 éves korában érte a halál.