Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

2022.11.29. 14:45
Ajánlom
Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.

A népszerű gerillaszobrász alkotásaival lépten-nyomon találkozhatnak Budapest utcáin a szemfülesebbek, az apró szobrocskák ugyanis olyannyira megbújnak a város forgatagában, hogy gyakran csak véletlenül botlanak beléjük a járókelők.

Egy-egy új alkotást rendre a közösségi oldalán oszt meg a művész, most is így tett, a poszt szövegben pedig csak ennyi szerepel:

14 karát.

Persze, hamar összeáll a kép: Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényéről van szó, amelyet 1940-ben adtak ki először. 2018-ban már elkészítette Kolodko Mihály a 14 karátos autó szobrát, amelyet Rejtő szülőháza közelében, egy kőpárkányra installált. Akkor a bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látott el. Most viszont egy feltűnően csillogó alkotás született meg, egy arany kisautó, amely egy műhelysatun robog el éppen, aranyszínű füstöt húzva maga után. A satu pofái közé a szóban forgó Rejtő-kötet került, az első fejezetnél kinyitva, amely így kezdődik:

„Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.”

317353642_690395355990589_1687663283907737387_n-143041.jpg

A tizennégy karátos autó – Kolodko Mihály szobra (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Azt még nem tudni, milyen céllal készült az autócska, találkozhatunk-e vele vagy sem. Ha így lenne, biztosan hamar lennének, akik ezt is „örökbe fogadnák”, ahogy azt több más Kolodko-minivel is rendszeresen teszik, télvíz idején például felöltöztetik őket otthon készített ruhácskákba, mint arról ebben a cikkben írtunk.

További Kolodko-szobrokat itt talál.

Fejléckép forrása: Kolodko Art

Rejtő Jenő élete kalandosabb, mint regényei

Kapcsolódó

Rejtő Jenő élete kalandosabb, mint regényei

Hetvenöt éve, 1943. január 1-jén halt meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, alias P. Howard, a magyar szórakoztató irodalom egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.

Sztálin legördeszkázott a Néprajzi Múzeumon – 1956-ra reflektál Kolodko Mihály legújabb miniszobra

Sztálin legördeszkázott a Néprajzi Múzeumon – 1956-ra reflektál Kolodko Mihály legújabb miniszobra

Október 23-a alkalmából új miniszobrot helyezett ki a népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály. A Néprajzi Múzeum bejáratánál elhelyezett alkotás egyszerre utal az intézmény különleges formájára, és a forradalom első napján ledöntött Sztálin-szoborra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.