Vizuál

Elloptak egy Van Gogh-képet

2020.03.30. 16:35
Ajánlom
A sajátos humorérzékkel rendelkező tolvajok a neves festő születésnapján lovasították meg a festményt.

Vincent van Gogh egy festményét a holland Singer Laren Múzeumból vitték el - tájékoztatta az intézmény a sajtót.

A tolvajok vasárnap hajnalban, 3:15 körül törtek be az épületbe, majd magukkal vitték az 1884 tavaszán a nuenen-i lelkészlak kertjét ábrázoló, Tavaszi kert című művet.

A műalkotás ráadásul nem is a múzeum tulajdona, hanem csupán kölcsönbe kapták a Groningeri Múzeumtól. A tolvajokat más kép nem is érdekelte, csak ez az egy műtárgy hiányzik. 

A Singer Laren Múzeum egy amerikai házaspár, William és Anna Singer gyűjteményének ad otthont. Az intézmény ügyvezetője, Evert van Os elmondta, hogy "dühösek, sokkolta őket az eset és szomorúak" miatta. Jan Rudolph de Lorm, a Singer Laren múzeum igazgatója az egyik holland híroldalnak nyilatkozva elmondta, hogy megrázta és feldühítette az eset. 

PersPersfotos-los_1200xAUTO_fit_center-center_95_noneVincent-van-Gogh_Lentetuin-de-pastorietuin-te-Nuenen-in-het-voorjaar_Groninger-Museum_HR-162808.png

Vincent van Gogh: A Nuenen-i lelkészlak kertje tavasszal (Fotó/Forrás: Groninger Museum)


A Hollandia északi részén található Groningeri Múzeum közleményében ezt írta: "Az 1884-ben készült, olaj, papír kép (marouflé) az egyetlen Van Gogh-mű a kollekciójukban. Nagyon megrázott minket a hír. Jelen pillanatban teljes gőzzel folyik a nyomozás, így erről a rendőrségi vizsgálat érdekében többet nem is mondhatunk."

A festmény értékéről egyelőre nincsenek információk.

A rendőrségi vizsgálat folyik az ügyben. A Singer Laren Múzeum jelenleg a koronavírus-járványra tekintettel zárva tart. Ezt megelőzően az amszterdami Rijksmuseummal közösen szervezett, a Lélek tükre című kiállításnak adott otthont olyan művészek alkotásaival, mint Toorop vagy Mondrian. 

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Kapcsolódó

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Vincent Van Gogh öncsonkítását és halálát is rejtélyek övezik. Élete egy meg nem értett zseni tragikus története, hírneve csak halála után kapott szárnyra. Ma már szinte mindent el lehet adni nevével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.