Vizuál

Elloptak egy Van Gogh-képet

2020.03.30. 16:35
Ajánlom
A sajátos humorérzékkel rendelkező tolvajok a neves festő születésnapján lovasították meg a festményt.

Vincent van Gogh egy festményét a holland Singer Laren Múzeumból vitték el - tájékoztatta az intézmény a sajtót.

A tolvajok vasárnap hajnalban, 3:15 körül törtek be az épületbe, majd magukkal vitték az 1884 tavaszán a nuenen-i lelkészlak kertjét ábrázoló, Tavaszi kert című művet.

A műalkotás ráadásul nem is a múzeum tulajdona, hanem csupán kölcsönbe kapták a Groningeri Múzeumtól. A tolvajokat más kép nem is érdekelte, csak ez az egy műtárgy hiányzik. 

A Singer Laren Múzeum egy amerikai házaspár, William és Anna Singer gyűjteményének ad otthont. Az intézmény ügyvezetője, Evert van Os elmondta, hogy "dühösek, sokkolta őket az eset és szomorúak" miatta. Jan Rudolph de Lorm, a Singer Laren múzeum igazgatója az egyik holland híroldalnak nyilatkozva elmondta, hogy megrázta és feldühítette az eset. 

PersPersfotos-los_1200xAUTO_fit_center-center_95_noneVincent-van-Gogh_Lentetuin-de-pastorietuin-te-Nuenen-in-het-voorjaar_Groninger-Museum_HR-162808.png

Vincent van Gogh: A Nuenen-i lelkészlak kertje tavasszal (Fotó/Forrás: Groninger Museum)


A Hollandia északi részén található Groningeri Múzeum közleményében ezt írta: "Az 1884-ben készült, olaj, papír kép (marouflé) az egyetlen Van Gogh-mű a kollekciójukban. Nagyon megrázott minket a hír. Jelen pillanatban teljes gőzzel folyik a nyomozás, így erről a rendőrségi vizsgálat érdekében többet nem is mondhatunk."

A festmény értékéről egyelőre nincsenek információk.

A rendőrségi vizsgálat folyik az ügyben. A Singer Laren Múzeum jelenleg a koronavírus-járványra tekintettel zárva tart. Ezt megelőzően az amszterdami Rijksmuseummal közösen szervezett, a Lélek tükre című kiállításnak adott otthont olyan művészek alkotásaival, mint Toorop vagy Mondrian. 

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Kapcsolódó

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Vincent Van Gogh öncsonkítását és halálát is rejtélyek övezik. Élete egy meg nem értett zseni tragikus története, hírneve csak halála után kapott szárnyra. Ma már szinte mindent el lehet adni nevével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.