Vizuál

Élő népművészet a Néprajzi Múzeumban

2010.10.29. 15:07
Ajánlom
Tízezer pályamunkából válogatta a zsűri az Élő népművészet című XV. Országos Népművészeti Kiállítás anyagát.

A Néprajzi Múzeum ad otthont a tárlatnak, amelyen az elmúlt öt év legjelentősebb alkotásai és mesterremekei láthatóak, szám szerint 1300 kézműves tárgy. A kiállított anyag igen változatos, ami tekintve a válogatási alapelvet (olyan népművészeti alkotásokkal lehetett pályázni, amelyek illeszkednek a modern hétköznapokba is), nem meglepő. Láthatunk ruhákat, mívesen kidolgozott lábbeliket, gyöngyből fűzött népi ékszereket, lakástextileket, fonott bútorokat, szaruból faragott használati tárgyakat, továbbá fából készült berendezési tárgyakat és játékokat. A kiállításra berendezett modern konyhában a legkorszerűbb gépek jól megférnek a fonott kosarakkal, a fából faragott tálakkal, a vászon asztalterítővel, a mázas cserépedényekkel és csuprokkal.

Mint azt Csupor István etnográfus, főmuzeológus a sajtóbemutatón elmondta, ötévente rendezik meg a tárlatot, amelynek most először ad otthont a Néprajzi Múzeum. A pályázatra tízezer tárgy érkezett, s ebből a zsűri mintegy 1300 alkotást tartott méltónak a bemutatásra. A tárgyak közt nincs olyan tradicionális munka, amelynek ne lenne újraértelmezett változata ‒ jegyezte meg az etnográfus. Érdekes folyamatnak nevezte, hogy a fiatal iparművészek és a népi iparművészek között egyre gyakoribb az együttműködés. Az a cél, hogy a népművészeti tárgyaknak ne csak díszítő funkciójuk legyen a modern otthonokban, hanem mindennapi használati tárgyként működjenek - mutatott rá Csupor István.
Érdekességként említette, hogy amikor az európai népművészeti szövetség összeírta a hagyományőrző mestereket a kontinensen, Spanyolországban mindössze hatvan népművészt találtak, míg Magyarországon egyetlen mesterségben vannak ennyien.
Világszerte magyar modellként ismerik a hagyományok átadásának azt a módszerét, amikor néprajzkutatók, művészettörténészek segítségével, az eredeti gyűjtött anyag alapján, annak tanulmányozásával a mester önálló alkotásra képes, és ez a kiállítás ennek a modellnek ékes bizonyítéka.
A tárlat társrendezője, a Hagyományok Háza képviseletében Beszprémy Katalin tárvezető elmondta, hogy a pénteki megnyitón a zsűri döntése alapján 25 alkotó kapja meg a legjobbaknak járó Gránátalma-díjat, de kiosztanak 49 arany, 48 ezüst és 49 bronz oklevelet is.

Élő népművészet ‒ XV. Országos Népművészeti kiállítás
Néprajzi Múzeum
Nyitva: 2011. március 27-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A KAFF legjobb animációs filmjei érkeznek az Urániába

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF-napot. A díjnyertes magyar és európai animációs filmek mellett külön program várja a gyerekeket szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál hír

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..