Vizuál

Élő népművészet a Néprajzi Múzeumban

2010.10.29. 15:07
Ajánlom
Tízezer pályamunkából válogatta a zsűri az Élő népművészet című XV. Országos Népművészeti Kiállítás anyagát.

A Néprajzi Múzeum ad otthont a tárlatnak, amelyen az elmúlt öt év legjelentősebb alkotásai és mesterremekei láthatóak, szám szerint 1300 kézműves tárgy. A kiállított anyag igen változatos, ami tekintve a válogatási alapelvet (olyan népművészeti alkotásokkal lehetett pályázni, amelyek illeszkednek a modern hétköznapokba is), nem meglepő. Láthatunk ruhákat, mívesen kidolgozott lábbeliket, gyöngyből fűzött népi ékszereket, lakástextileket, fonott bútorokat, szaruból faragott használati tárgyakat, továbbá fából készült berendezési tárgyakat és játékokat. A kiállításra berendezett modern konyhában a legkorszerűbb gépek jól megférnek a fonott kosarakkal, a fából faragott tálakkal, a vászon asztalterítővel, a mázas cserépedényekkel és csuprokkal.

Mint azt Csupor István etnográfus, főmuzeológus a sajtóbemutatón elmondta, ötévente rendezik meg a tárlatot, amelynek most először ad otthont a Néprajzi Múzeum. A pályázatra tízezer tárgy érkezett, s ebből a zsűri mintegy 1300 alkotást tartott méltónak a bemutatásra. A tárgyak közt nincs olyan tradicionális munka, amelynek ne lenne újraértelmezett változata ‒ jegyezte meg az etnográfus. Érdekes folyamatnak nevezte, hogy a fiatal iparművészek és a népi iparművészek között egyre gyakoribb az együttműködés. Az a cél, hogy a népművészeti tárgyaknak ne csak díszítő funkciójuk legyen a modern otthonokban, hanem mindennapi használati tárgyként működjenek - mutatott rá Csupor István.
Érdekességként említette, hogy amikor az európai népművészeti szövetség összeírta a hagyományőrző mestereket a kontinensen, Spanyolországban mindössze hatvan népművészt találtak, míg Magyarországon egyetlen mesterségben vannak ennyien.
Világszerte magyar modellként ismerik a hagyományok átadásának azt a módszerét, amikor néprajzkutatók, művészettörténészek segítségével, az eredeti gyűjtött anyag alapján, annak tanulmányozásával a mester önálló alkotásra képes, és ez a kiállítás ennek a modellnek ékes bizonyítéka.
A tárlat társrendezője, a Hagyományok Háza képviseletében Beszprémy Katalin tárvezető elmondta, hogy a pénteki megnyitón a zsűri döntése alapján 25 alkotó kapja meg a legjobbaknak járó Gránátalma-díjat, de kiosztanak 49 arany, 48 ezüst és 49 bronz oklevelet is.

Élő népművészet ‒ XV. Országos Népművészeti kiállítás
Néprajzi Múzeum
Nyitva: 2011. március 27-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Vizuál rembrandt

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.