Vizuál

Élő népművészet a Néprajzi Múzeumban

2010.10.29. 15:07
Ajánlom
Tízezer pályamunkából válogatta a zsűri az Élő népművészet című XV. Országos Népművészeti Kiállítás anyagát.

A Néprajzi Múzeum ad otthont a tárlatnak, amelyen az elmúlt öt év legjelentősebb alkotásai és mesterremekei láthatóak, szám szerint 1300 kézműves tárgy. A kiállított anyag igen változatos, ami tekintve a válogatási alapelvet (olyan népművészeti alkotásokkal lehetett pályázni, amelyek illeszkednek a modern hétköznapokba is), nem meglepő. Láthatunk ruhákat, mívesen kidolgozott lábbeliket, gyöngyből fűzött népi ékszereket, lakástextileket, fonott bútorokat, szaruból faragott használati tárgyakat, továbbá fából készült berendezési tárgyakat és játékokat. A kiállításra berendezett modern konyhában a legkorszerűbb gépek jól megférnek a fonott kosarakkal, a fából faragott tálakkal, a vászon asztalterítővel, a mázas cserépedényekkel és csuprokkal.

Mint azt Csupor István etnográfus, főmuzeológus a sajtóbemutatón elmondta, ötévente rendezik meg a tárlatot, amelynek most először ad otthont a Néprajzi Múzeum. A pályázatra tízezer tárgy érkezett, s ebből a zsűri mintegy 1300 alkotást tartott méltónak a bemutatásra. A tárgyak közt nincs olyan tradicionális munka, amelynek ne lenne újraértelmezett változata ‒ jegyezte meg az etnográfus. Érdekes folyamatnak nevezte, hogy a fiatal iparművészek és a népi iparművészek között egyre gyakoribb az együttműködés. Az a cél, hogy a népművészeti tárgyaknak ne csak díszítő funkciójuk legyen a modern otthonokban, hanem mindennapi használati tárgyként működjenek - mutatott rá Csupor István.
Érdekességként említette, hogy amikor az európai népművészeti szövetség összeírta a hagyományőrző mestereket a kontinensen, Spanyolországban mindössze hatvan népművészt találtak, míg Magyarországon egyetlen mesterségben vannak ennyien.
Világszerte magyar modellként ismerik a hagyományok átadásának azt a módszerét, amikor néprajzkutatók, művészettörténészek segítségével, az eredeti gyűjtött anyag alapján, annak tanulmányozásával a mester önálló alkotásra képes, és ez a kiállítás ennek a modellnek ékes bizonyítéka.
A tárlat társrendezője, a Hagyományok Háza képviseletében Beszprémy Katalin tárvezető elmondta, hogy a pénteki megnyitón a zsűri döntése alapján 25 alkotó kapja meg a legjobbaknak járó Gránátalma-díjat, de kiosztanak 49 arany, 48 ezüst és 49 bronz oklevelet is.

Élő népművészet ‒ XV. Országos Népművészeti kiállítás
Néprajzi Múzeum
Nyitva: 2011. március 27-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.