Vizuál

Előkerült egy 1995-ös videó Banksyről

2016.12.16. 08:21
Ajánlom
Elég régóta foglalkoztatja a művészvilágot Banksy kilétének rejtélye, de valószínűleg egyhamar nem fog kiderülni a dolog - írta meg a news.artnet.com.

1995-ben a Channel 4 tévécsatorna forgathatott vele egy anyagot, amin a művész természetesen szintén nem fedi fel kilétét. A videó, ami a közelmúltban ismét felbukkant a neten, mindössze négyperces hosszúságú, rajta pedig minden bizonnyal Banks szerepel, aki az éj leple alatt alkotja meg műveit.

„Az éjszaka másfajta energiákat ad a városnak” - mondja. „Szeretem, amikor csendes a város. Amikor te vagy egyedül az utcákon, és úgy érzed, hogy még egy gyilkosságot is megúszhatnál.”

A videóm a művész belső késztetéséről is beszél, ami ráveszi, hogy munkáit az utcára vigye. „Minden alkalommal, amikor meglátok egy falat, amire még nem festettem, zaklatottá válok.” Azután rajzol, vág, stencilezik, kipróbálja a festékszórót, és létrehoz egy új alkotást. A felvételen látható Banksy számos eddig munkája is, pl. a Flower Power, ami az egyik leghíresebb alkotásává vált az idők folyamán.

Bár az interjúalany arca nincs kitakarva, az éjszakai felvételek túl homályosak ahhoz, hogy kivehető legyen, ki van rajta. Annyi azonban mégis látszik, hogy a férfi a felvételen akár Robin Gunningham is lehet. Gunninghamet szokták emlegetni leggyakrabban, mint Banksy valódi személyazonosságát.

„Eldöntöttem, hogy nem akarok galériákban kiállítani” - állítja a megszólaló a videóban, megjegyezve, hogy nem érzi szükségét, hogy legitimációt kapjanak a munkái. Hozzátette: „Egyszer Saatchi odajött hozzám egy rahedli pénzzel, én meg azt mondtam neki, hogy b*szd meg. Ez nem a pénzről szól. Nem festek senkinek – nem festek a kritikusoknak.”

A tiltakozása ellenére mostanra Banksy neve fogalommá vált. A galériatulajdonosok számára is rendkívül fontos lett Banksy, akinek 2015-ös Dismaland nevű projektje rekordmagas belépőjegyárakat hozott.

„Ha festés közben megjelennek a rendőrök, úgy csinálok, mintha pisilnék vagy hánynék. Nagyon jó szórakozás éjszaka, illegálisan festeni. Csodálatos érzés, amikor hazaérsz, miután végeztél, és megcsináltad, és átb*sztad őket... és megúsztad. Nagyszerű érzés. Azt hiszem, ezért csinálom.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.