Vizuál

Előkerült egy 1995-ös videó Banksyről

2016.12.16. 08:21
Ajánlom
Elég régóta foglalkoztatja a művészvilágot Banksy kilétének rejtélye, de valószínűleg egyhamar nem fog kiderülni a dolog - írta meg a news.artnet.com.

1995-ben a Channel 4 tévécsatorna forgathatott vele egy anyagot, amin a művész természetesen szintén nem fedi fel kilétét. A videó, ami a közelmúltban ismét felbukkant a neten, mindössze négyperces hosszúságú, rajta pedig minden bizonnyal Banks szerepel, aki az éj leple alatt alkotja meg műveit.

„Az éjszaka másfajta energiákat ad a városnak” - mondja. „Szeretem, amikor csendes a város. Amikor te vagy egyedül az utcákon, és úgy érzed, hogy még egy gyilkosságot is megúszhatnál.”

A videóm a művész belső késztetéséről is beszél, ami ráveszi, hogy munkáit az utcára vigye. „Minden alkalommal, amikor meglátok egy falat, amire még nem festettem, zaklatottá válok.” Azután rajzol, vág, stencilezik, kipróbálja a festékszórót, és létrehoz egy új alkotást. A felvételen látható Banksy számos eddig munkája is, pl. a Flower Power, ami az egyik leghíresebb alkotásává vált az idők folyamán.

Bár az interjúalany arca nincs kitakarva, az éjszakai felvételek túl homályosak ahhoz, hogy kivehető legyen, ki van rajta. Annyi azonban mégis látszik, hogy a férfi a felvételen akár Robin Gunningham is lehet. Gunninghamet szokták emlegetni leggyakrabban, mint Banksy valódi személyazonosságát.

„Eldöntöttem, hogy nem akarok galériákban kiállítani” - állítja a megszólaló a videóban, megjegyezve, hogy nem érzi szükségét, hogy legitimációt kapjanak a munkái. Hozzátette: „Egyszer Saatchi odajött hozzám egy rahedli pénzzel, én meg azt mondtam neki, hogy b*szd meg. Ez nem a pénzről szól. Nem festek senkinek – nem festek a kritikusoknak.”

A tiltakozása ellenére mostanra Banksy neve fogalommá vált. A galériatulajdonosok számára is rendkívül fontos lett Banksy, akinek 2015-ös Dismaland nevű projektje rekordmagas belépőjegyárakat hozott.

„Ha festés közben megjelennek a rendőrök, úgy csinálok, mintha pisilnék vagy hánynék. Nagyon jó szórakozás éjszaka, illegálisan festeni. Csodálatos érzés, amikor hazaérsz, miután végeztél, és megcsináltad, és átb*sztad őket... és megúsztad. Nagyszerű érzés. Azt hiszem, ezért csinálom.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.