Vizuál

Előkerült egy 1995-ös videó Banksyről

2016.12.16. 08:21
Ajánlom
Elég régóta foglalkoztatja a művészvilágot Banksy kilétének rejtélye, de valószínűleg egyhamar nem fog kiderülni a dolog - írta meg a news.artnet.com.

1995-ben a Channel 4 tévécsatorna forgathatott vele egy anyagot, amin a művész természetesen szintén nem fedi fel kilétét. A videó, ami a közelmúltban ismét felbukkant a neten, mindössze négyperces hosszúságú, rajta pedig minden bizonnyal Banks szerepel, aki az éj leple alatt alkotja meg műveit.

„Az éjszaka másfajta energiákat ad a városnak” - mondja. „Szeretem, amikor csendes a város. Amikor te vagy egyedül az utcákon, és úgy érzed, hogy még egy gyilkosságot is megúszhatnál.”

A videóm a művész belső késztetéséről is beszél, ami ráveszi, hogy munkáit az utcára vigye. „Minden alkalommal, amikor meglátok egy falat, amire még nem festettem, zaklatottá válok.” Azután rajzol, vág, stencilezik, kipróbálja a festékszórót, és létrehoz egy új alkotást. A felvételen látható Banksy számos eddig munkája is, pl. a Flower Power, ami az egyik leghíresebb alkotásává vált az idők folyamán.

Bár az interjúalany arca nincs kitakarva, az éjszakai felvételek túl homályosak ahhoz, hogy kivehető legyen, ki van rajta. Annyi azonban mégis látszik, hogy a férfi a felvételen akár Robin Gunningham is lehet. Gunninghamet szokták emlegetni leggyakrabban, mint Banksy valódi személyazonosságát.

„Eldöntöttem, hogy nem akarok galériákban kiállítani” - állítja a megszólaló a videóban, megjegyezve, hogy nem érzi szükségét, hogy legitimációt kapjanak a munkái. Hozzátette: „Egyszer Saatchi odajött hozzám egy rahedli pénzzel, én meg azt mondtam neki, hogy b*szd meg. Ez nem a pénzről szól. Nem festek senkinek – nem festek a kritikusoknak.”

A tiltakozása ellenére mostanra Banksy neve fogalommá vált. A galériatulajdonosok számára is rendkívül fontos lett Banksy, akinek 2015-ös Dismaland nevű projektje rekordmagas belépőjegyárakat hozott.

„Ha festés közben megjelennek a rendőrök, úgy csinálok, mintha pisilnék vagy hánynék. Nagyon jó szórakozás éjszaka, illegálisan festeni. Csodálatos érzés, amikor hazaérsz, miután végeztél, és megcsináltad, és átb*sztad őket... és megúsztad. Nagyszerű érzés. Azt hiszem, ezért csinálom.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?