Vizuál

Előkerült egy 1995-ös videó Banksyről

2016.12.16. 08:21
Ajánlom
Elég régóta foglalkoztatja a művészvilágot Banksy kilétének rejtélye, de valószínűleg egyhamar nem fog kiderülni a dolog - írta meg a news.artnet.com.

1995-ben a Channel 4 tévécsatorna forgathatott vele egy anyagot, amin a művész természetesen szintén nem fedi fel kilétét. A videó, ami a közelmúltban ismét felbukkant a neten, mindössze négyperces hosszúságú, rajta pedig minden bizonnyal Banks szerepel, aki az éj leple alatt alkotja meg műveit.

„Az éjszaka másfajta energiákat ad a városnak” - mondja. „Szeretem, amikor csendes a város. Amikor te vagy egyedül az utcákon, és úgy érzed, hogy még egy gyilkosságot is megúszhatnál.”

A videóm a művész belső késztetéséről is beszél, ami ráveszi, hogy munkáit az utcára vigye. „Minden alkalommal, amikor meglátok egy falat, amire még nem festettem, zaklatottá válok.” Azután rajzol, vág, stencilezik, kipróbálja a festékszórót, és létrehoz egy új alkotást. A felvételen látható Banksy számos eddig munkája is, pl. a Flower Power, ami az egyik leghíresebb alkotásává vált az idők folyamán.

Bár az interjúalany arca nincs kitakarva, az éjszakai felvételek túl homályosak ahhoz, hogy kivehető legyen, ki van rajta. Annyi azonban mégis látszik, hogy a férfi a felvételen akár Robin Gunningham is lehet. Gunninghamet szokták emlegetni leggyakrabban, mint Banksy valódi személyazonosságát.

„Eldöntöttem, hogy nem akarok galériákban kiállítani” - állítja a megszólaló a videóban, megjegyezve, hogy nem érzi szükségét, hogy legitimációt kapjanak a munkái. Hozzátette: „Egyszer Saatchi odajött hozzám egy rahedli pénzzel, én meg azt mondtam neki, hogy b*szd meg. Ez nem a pénzről szól. Nem festek senkinek – nem festek a kritikusoknak.”

A tiltakozása ellenére mostanra Banksy neve fogalommá vált. A galériatulajdonosok számára is rendkívül fontos lett Banksy, akinek 2015-ös Dismaland nevű projektje rekordmagas belépőjegyárakat hozott.

„Ha festés közben megjelennek a rendőrök, úgy csinálok, mintha pisilnék vagy hánynék. Nagyon jó szórakozás éjszaka, illegálisan festeni. Csodálatos érzés, amikor hazaérsz, miután végeztél, és megcsináltad, és átb*sztad őket... és megúsztad. Nagyszerű érzés. Azt hiszem, ezért csinálom.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.