Vizuál

Első alkalommal láthat a magyar közönség nagykiállítást El Greco műveiből

2022.10.27. 10:35
Ajánlom
Október 28-án nyílik meg a Szépművészeti Múzeum legújabb tárlata, amely az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotója, a manierizmus kiváló képviselője, El Greco műveit mutatja be. A 2023. február 19-ig látható kiállításon a mester több mint félszáz műalkotását tekinthetjük meg.

Több mint félszáz saját kezű alkotást vonultat fel a Szépművészeti Múzeum legújabb tárlata, amely az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotójaként számon tartott krétai-spanyol mester, El Greco (Domenikosz Theotokopulosz) művészetét mutatja be. A kiállítás október 28-án nyílik meg a nagyközönség előtt, és egészen 2023. február 19-ig lesz látható.

El Greco életművét 1614-es halála után szinte elfelejtették, és csak a 19-20. század fordulóján fedezték fel újra. Ebben volt némi szerepe Nemes Marcell magyar műgyűjtőnek is, akinek kollekciója egykor tizenkét El Greco-képet is tartalmazott – árulta el a tárlat sajtóbejárásán Baán László főigazgató az MTI tudósítása szerint. Hozzátette, noha a budapesti múzeum rendelkezik Spanyolországon kívül Európában a legtöbb (öt darab) El Greco-festménnyel, a krétai-spanyol mester életművét

11_el_greco_SzentJakabsaint_james-101842.jpg

El Greco Idősebb Szent Jakab mint zarándok című festménye (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

még soha nem mutatta be Magyarországon nagykiállítás.

Elárulta, a tárlatot nyolc éven keresztül készítették elő, a terv az volt, hogy a mester egész munkásságát áttekintsék, valamennyi korszak fő műveit felvonultatva. Ez elsősorban a kurátornak, Leticia Ruiz Gómeznek köszönhető, aki Baán elmondása szerint olyan ajtókat nyitott meg, amilyeneket más nem tudott volna.

A kurátor kifejtette, El Greco az akkor a Velencei Köztársaság által uralt Krétán született, és a bizánci festészeti hagyományoktól indulva, Itáliában a velencei, majd a római iskola hatásait magáévá téve végül a spanyolországi Toledóban letelepedve teljesedett ki életműve. Erre a hosszú vándorlásra utal a kiállítás nyitó műve, El Greco Idősebb Szent Jakab mint zarándok című festménye, amelyen a bizánci ikonok világát idéző, aranyszínű fülkéből lép elő Spanyolország védőszentje.

Beljebb lépve a látogatók hét, tematikus és kronologikus fonalat követő szekcióban ismerhetik meg az életművet, valamint olyan, El Grecót megihlető mesterek alkotásait, mint Tintoretto vagy Veronese.

Leticia Ruiz Gómez kiemelte a múzeumban őrzött, Bűnbánó Magdolna című képet is, megjegyezve, hogy a gyűjtemény legkeresettebb darabjaként méltatott alkotás az Itáliában szerzett tapasztalatok összegzésének tekinthető, de már kivehetők rajta a későbbi kompozíciós megoldások is.

1_el_greco_bunbano_magdolna-101842.jpg

El Greco Bűnbánó Magdolna című festménye (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Különleges munkának nevezte a Krisztus feltámadása című alkotást is, amely az 1570-es évek óta először hagyja eredeti rendeltetési helyét, a toledói Santo Domingo El Antiguo kolostort. A kiállítás külön termet szentel El Greco Szent Ferenc-ábrázolásainak, amelyeken keresztül jól nyomon követhető stílusának fejlődése. Leticia Ruiz Gómez felhívta a figyelmet a Szent Ferenc elragadtatása című munkára, amelyet nemrég azonosítottak Siedlcében a krétai-spanyol festő műveként és azóta először hagyta el Lengyelországot.

A közönség ugyancsak először találkozhat a művész Gonzaga Szent Alajos-portréjával is, amely nemrég került a Szépművészeti Múzeumba.

El Grecotól mindössze négy rajz maradt fent, ezek közül kettőt láthatunk Budapesten.

Baán László arról beszélt, hogy hasonlóan erős éve soha nem volt még a Szépművészeti Múzeumnak, hiszen

a világ legnagyobb intézményeiben is legfeljebb néhány évtizedenként fordul elő, hogy egy esztendőn belül négy olyan óriásnak nyílik életműtárlata, mint Cezanne, Bosch, Matisse és El Greco műveiből.

Egyúttal hozzátette, a jövőben sem maradunk remekművek nélkül: 2023 őszére például nagyszabású Renoir-kiállítást terveznek.

Fejléckép:  El Greco Krisztust megfosztják ruháitól című festménye a Szépművészeti Múzeumban (Fotó/Forrás: Balogh Zoltán / MTI)

El Greco, a legspanyolabb mester

Kapcsolódó

El Greco, a legspanyolabb mester

Egyes kutatók szerint akár látomásai is lehettek, olyan mélyen élte meg vallásosságát a spanyol manierizmus legnagyobb mesterének. A budapesti Szépművészeti Múzeumban több képe megtalálható, köztük a Bűnbánó Magdolna, az Angyali üdvözlet, a Krisztus az olajfák hegyén és a Tanulmányfej, amelyet egyesek önarcképének tartanak.

Megérteni Hieronymus Boscht

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

November 26-án a Toldi moziban tartották az idén huszadik évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. Az ezer eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, amely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést.
Vizuál interjú

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Vizuál hír

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Vizuál hír

Több mint harminc Yoko Ono-alkotás szerepel a Nemzeti Múzeum új tárlatán

Megnyílt A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A jegybevételből származó nyereséget a múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja majd.
Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.