Vizuál

Első ízben adták át a Jerger Krisztina emlékére alapított díjat

2022.06.22. 11:50
Ajánlom
A kiállításrendezői, kurátori teljesítményeket elismerő Jerger Krisztina-díjat első ízben Szalai Borbála, a Trafó Galéria vezetője nyerte el 21 részes, Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozatával - adta hírül A mű című oldal.

A Jerger Krisztina-díj

A Jászi Galéria 2021-ben alapította a Jerger Krisztina-díjat a kiállításrendezői munka elismerésére. A díj, a 2020 májusában elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész szakmai tevékenységének és kreatív világának állít emléket, ezzel összefüggésben olyan kiállításrendezői munkákat díjaz és ajánl a szakma és a közönség figyelmébe, amelyekben meghatározó az expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható megközelítés. A kiállításrendezés kísérletező, egyben szerzői tevékenység, amely egyfelől nyelvteremtő vállalkozás, másfelől akkor éri el a célját, ha a teljes művészettörténeti diskurzus ismerete nélkül is érthető és élvezhető. 

A díj támogatja az olyan kutatói és alkotói szemléletet is, amely az uralkodó trendektől eltérő kiállításokat eredményez.

Jerger Krisztina kiállításrendezői munkája során olyan formákat és vizuális keretet hozott létre, amely a nézőket terébe invitálta, gondolkodásra, átélésre és véleményformálásra ösztönözte. Nyitott, újító, formakereső és formateremtő megoldásai azonban nem pusztán a térszervezésről és a dekorációról szóltak, hanem a kapcsolatteremtésről is: a művek, a hely, az alkotók és a nézők között.

A díj célja, hogy ezt az alkotói és befoglalói munkát elismerje

Az alapítók és a kurátorok

Mint minden díj, a Jerger Krisztina-díj értelemszerűen szubjektív is. Kifejezi az alapító – Jerger Krisztina hagyatékát őrző, rendszerező és feldolgozó – Jászi Galéria törekvéseit, az alapítást támogató barátok és kollégák, Kovalovszky Márta, Korniss Péter, Féner Tamás és Rényi András gondolkodását ugyanúgy, mint a díj kuratóriumában dolgozó szakemberek, Frazon Zsófia, Izinger Katalin és Százados László szemléletét és elkötelezettségét. Abban minden résztvevő egyetért, hogy a kortárs művészeti színtéren szükséges a kiállításrendezői munkákról érdemben gondolkodni, eredményeit elismerni.

Az első Jerger Krisztina-díj nyertese: Szalai Borbála

szalai_borbala_trafo-112811.jpeg

Szalai Borbála (Fotó/Forrás: Jászi Galéria, facebook)

Szalai Borbála Nyitott műterem című díjnyertes online műteremlátogatás-sorozata a COVID-időszakban indult el a Trafó Galéria felületein. Az egy művész illetve egy művészeti szakember élő beszélgetése egyfajta virtuális "bejárást", betekintést adott az alkotók saját terébe. Ez a sorozat a zsűri értékelése szerint kifejezi azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik.

Az első Jerger-díj jelöltjei:

  • Bicskei Éva, Hegyi Dóra - Akadémia (körbejárás) Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár (2021. június 1. – aug. 1.)
  • Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor - A kalapács álma. MűvészetMalom, Szentendre (2021. március 19. – aug. 8.)
  • Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter kurátorok - Várószoba. Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján. Múzeumi intervenció (2020. szeptember 30. – 2021. október 1.)
  • a Kisterem galéria kurátorai és művészei - Végre tanulhatunk valamit (Kincsem Palota, 2020. szeptember 11–30.)
  • Szalai Borbála - Nyitott műterem, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata (2020. november 26. – 2021. május 6.; 21 alkalom)

 

Fejléckép: Jerger Krisztina / fotó: Villányi Csaba és Salát Zalán Péter

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.