Vizuál

Első ízben adták át a Jerger Krisztina emlékére alapított díjat

2022.06.22. 11:50
Ajánlom
A kiállításrendezői, kurátori teljesítményeket elismerő Jerger Krisztina-díjat első ízben Szalai Borbála, a Trafó Galéria vezetője nyerte el 21 részes, Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozatával - adta hírül A mű című oldal.

A Jerger Krisztina-díj

A Jászi Galéria 2021-ben alapította a Jerger Krisztina-díjat a kiállításrendezői munka elismerésére. A díj, a 2020 májusában elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész szakmai tevékenységének és kreatív világának állít emléket, ezzel összefüggésben olyan kiállításrendezői munkákat díjaz és ajánl a szakma és a közönség figyelmébe, amelyekben meghatározó az expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható megközelítés. A kiállításrendezés kísérletező, egyben szerzői tevékenység, amely egyfelől nyelvteremtő vállalkozás, másfelől akkor éri el a célját, ha a teljes művészettörténeti diskurzus ismerete nélkül is érthető és élvezhető. 

A díj támogatja az olyan kutatói és alkotói szemléletet is, amely az uralkodó trendektől eltérő kiállításokat eredményez.

Jerger Krisztina kiállításrendezői munkája során olyan formákat és vizuális keretet hozott létre, amely a nézőket terébe invitálta, gondolkodásra, átélésre és véleményformálásra ösztönözte. Nyitott, újító, formakereső és formateremtő megoldásai azonban nem pusztán a térszervezésről és a dekorációról szóltak, hanem a kapcsolatteremtésről is: a művek, a hely, az alkotók és a nézők között.

A díj célja, hogy ezt az alkotói és befoglalói munkát elismerje

Az alapítók és a kurátorok

Mint minden díj, a Jerger Krisztina-díj értelemszerűen szubjektív is. Kifejezi az alapító – Jerger Krisztina hagyatékát őrző, rendszerező és feldolgozó – Jászi Galéria törekvéseit, az alapítást támogató barátok és kollégák, Kovalovszky Márta, Korniss Péter, Féner Tamás és Rényi András gondolkodását ugyanúgy, mint a díj kuratóriumában dolgozó szakemberek, Frazon Zsófia, Izinger Katalin és Százados László szemléletét és elkötelezettségét. Abban minden résztvevő egyetért, hogy a kortárs művészeti színtéren szükséges a kiállításrendezői munkákról érdemben gondolkodni, eredményeit elismerni.

Az első Jerger Krisztina-díj nyertese: Szalai Borbála

szalai_borbala_trafo-112811.jpeg

Szalai Borbála (Fotó/Forrás: Jászi Galéria, facebook)

Szalai Borbála Nyitott műterem című díjnyertes online műteremlátogatás-sorozata a COVID-időszakban indult el a Trafó Galéria felületein. Az egy művész illetve egy művészeti szakember élő beszélgetése egyfajta virtuális "bejárást", betekintést adott az alkotók saját terébe. Ez a sorozat a zsűri értékelése szerint kifejezi azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik.

Az első Jerger-díj jelöltjei:

  • Bicskei Éva, Hegyi Dóra - Akadémia (körbejárás) Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár (2021. június 1. – aug. 1.)
  • Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor - A kalapács álma. MűvészetMalom, Szentendre (2021. március 19. – aug. 8.)
  • Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter kurátorok - Várószoba. Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján. Múzeumi intervenció (2020. szeptember 30. – 2021. október 1.)
  • a Kisterem galéria kurátorai és művészei - Végre tanulhatunk valamit (Kincsem Palota, 2020. szeptember 11–30.)
  • Szalai Borbála - Nyitott műterem, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata (2020. november 26. – 2021. május 6.; 21 alkalom)

 

Fejléckép: Jerger Krisztina / fotó: Villányi Csaba és Salát Zalán Péter

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.