Vizuál

Első ízben adták át a Jerger Krisztina emlékére alapított díjat

2022.06.22. 11:50
Ajánlom
A kiállításrendezői, kurátori teljesítményeket elismerő Jerger Krisztina-díjat első ízben Szalai Borbála, a Trafó Galéria vezetője nyerte el 21 részes, Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozatával - adta hírül A mű című oldal.

A Jerger Krisztina-díj

A Jászi Galéria 2021-ben alapította a Jerger Krisztina-díjat a kiállításrendezői munka elismerésére. A díj, a 2020 májusában elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész szakmai tevékenységének és kreatív világának állít emléket, ezzel összefüggésben olyan kiállításrendezői munkákat díjaz és ajánl a szakma és a közönség figyelmébe, amelyekben meghatározó az expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható megközelítés. A kiállításrendezés kísérletező, egyben szerzői tevékenység, amely egyfelől nyelvteremtő vállalkozás, másfelől akkor éri el a célját, ha a teljes művészettörténeti diskurzus ismerete nélkül is érthető és élvezhető. 

A díj támogatja az olyan kutatói és alkotói szemléletet is, amely az uralkodó trendektől eltérő kiállításokat eredményez.

Jerger Krisztina kiállításrendezői munkája során olyan formákat és vizuális keretet hozott létre, amely a nézőket terébe invitálta, gondolkodásra, átélésre és véleményformálásra ösztönözte. Nyitott, újító, formakereső és formateremtő megoldásai azonban nem pusztán a térszervezésről és a dekorációról szóltak, hanem a kapcsolatteremtésről is: a művek, a hely, az alkotók és a nézők között.

A díj célja, hogy ezt az alkotói és befoglalói munkát elismerje

Az alapítók és a kurátorok

Mint minden díj, a Jerger Krisztina-díj értelemszerűen szubjektív is. Kifejezi az alapító – Jerger Krisztina hagyatékát őrző, rendszerező és feldolgozó – Jászi Galéria törekvéseit, az alapítást támogató barátok és kollégák, Kovalovszky Márta, Korniss Péter, Féner Tamás és Rényi András gondolkodását ugyanúgy, mint a díj kuratóriumában dolgozó szakemberek, Frazon Zsófia, Izinger Katalin és Százados László szemléletét és elkötelezettségét. Abban minden résztvevő egyetért, hogy a kortárs művészeti színtéren szükséges a kiállításrendezői munkákról érdemben gondolkodni, eredményeit elismerni.

Az első Jerger Krisztina-díj nyertese: Szalai Borbála

szalai_borbala_trafo-112811.jpeg

Szalai Borbála (Fotó/Forrás: Jászi Galéria, facebook)

Szalai Borbála Nyitott műterem című díjnyertes online műteremlátogatás-sorozata a COVID-időszakban indult el a Trafó Galéria felületein. Az egy művész illetve egy művészeti szakember élő beszélgetése egyfajta virtuális "bejárást", betekintést adott az alkotók saját terébe. Ez a sorozat a zsűri értékelése szerint kifejezi azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik.

Az első Jerger-díj jelöltjei:

  • Bicskei Éva, Hegyi Dóra - Akadémia (körbejárás) Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár (2021. június 1. – aug. 1.)
  • Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor - A kalapács álma. MűvészetMalom, Szentendre (2021. március 19. – aug. 8.)
  • Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter kurátorok - Várószoba. Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján. Múzeumi intervenció (2020. szeptember 30. – 2021. október 1.)
  • a Kisterem galéria kurátorai és művészei - Végre tanulhatunk valamit (Kincsem Palota, 2020. szeptember 11–30.)
  • Szalai Borbála - Nyitott műterem, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata (2020. november 26. – 2021. május 6.; 21 alkalom)

 

Fejléckép: Jerger Krisztina / fotó: Villányi Csaba és Salát Zalán Péter

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.