Vizuál

Eltávolították az új Banksy-műhöz tartozó hűtőládát, a festmény azonban maradt a falon

2023.02.15. 11:20
Ajánlom
Provokatív művel állt elő a világhírű graffitiművész, Banksy február 14-én, Valentin-napon, a délkelet-angliai Margate városában. A mű része egy hatalmas hűtőláda és néhány tárgy, amelyet a városvezetés még aznap délben eltávolíttatott, a helyiek nem kis felháborodására.

Az inkognitóban alkotó világhírű graffitiművész, Banksy február 14-én, Valentin-nap reggelére egy merész falfestménnyel rukkolt elő, amely

a családon- és párkapcsolaton belüli erőszakra hívja fel a figyelmet.

A mű egy ötvenes évekbeli háziasszonyt ábrázol, bedagadt szemmel és hiányzó fogazattal, amint egy hűtőláda mellett álldogál. A hűtőből – feltehetően az őt bántalmazó – férje lábai lógnak ki. (A jelenet erősen emlékeztet Almodóvár Volverjére, amiben Penélope Cruz az őt és a lányát bántalmazó férjét megölte, majd a hulláját egy hatalmas hűtőládában tárolta).

A Banksy által

Valentin-napi sminknek” nevezett alkotást a művész egy hűtőládával, némi szeméttel, egy törött fehér kerti székkel, és egy üres sörösüveggel komponálta installációvá,

biztonsági okokból azonban a tárgyakat eltávolíttatta a városvezetés. A hűtőládát állítólag visszahelyezik majd, ha biztonságossá tették.

Az ingatlan egyik lakója, amelynek a falára a festmény készült,

felháborodott amiatt, hogy a fagyasztót és más tárgyakat „nagyon gyorsan”, már kedden délben eltávolították, mert szerinte ezek a mű részei.

Állítja, korábban annyira nem igyekezett a városvezetés a szemételtakarítással, sőt. Egy-két hetet kellett várni egy-egy bejelentés után, mire elszállították a szemetet. Nem az ingatlan lakója volt az egyetlen, aki felháborodott a hűtőláda eltávolítása kapcsán:

sokan a közösségi médiában adtak hangot véleményüknek, egyenesen azt állítva, ezzel így megrongálták a műalkotást.

A városvezetés közleménye szerint felveszik majd a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, hogy a műalkotás ismét visszanyerhesse eredeti formáját, magyarul

megtárgyalják, milyen feltételekkel kerülhet vissza a hűtőláda.

Banksy három évvel ezelőtt is festett egy művet Valentin-napra, amely a művész szülővárosában, Bristolban tűnt fel egy ház falán. Tavaly decemberben a graffitiművész ötven szitanyomatot készített jótékonysági céllal. Az eladásokból befolyt összeget egy, az ukránokat támogató jótékonysági szervezet számára ajánlotta fel, sőt. Ahogy korábban mi is megírtuk,

a graffitiművész valóban elutazott a háborús Ukrajnába, és az éj leple alatt alkotott falfestményeket

a lebombázott, romos falakra, hogy így hívja fel a világ figyelmét a háború borzalmaira.

(via BBC)

Fejléckép: Képünk csak illusztráció. (Fotó/Forrás: Spencer Platt/Getty Images)

A kijevi gyermekkórház javára árverezték el Banksy háborúellenes képét

Kapcsolódó

A kijevi gyermekkórház javára árverezték el Banksy háborúellenes képét

Online aukción értékesítették Banksy 2005-ös festményét, hogy így segítsék Ukrajnát az orosz invázió okozta nehézségek leküzdésében – írja a 444 a BBC-re hivatkozva.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.