Vizuál

Eltávolították az új Banksy-műhöz tartozó hűtőládát, a festmény azonban maradt a falon

2023.02.15. 11:20
Ajánlom
Provokatív művel állt elő a világhírű graffitiművész, Banksy február 14-én, Valentin-napon, a délkelet-angliai Margate városában. A mű része egy hatalmas hűtőláda és néhány tárgy, amelyet a városvezetés még aznap délben eltávolíttatott, a helyiek nem kis felháborodására.

Az inkognitóban alkotó világhírű graffitiművész, Banksy február 14-én, Valentin-nap reggelére egy merész falfestménnyel rukkolt elő, amely

a családon- és párkapcsolaton belüli erőszakra hívja fel a figyelmet.

A mű egy ötvenes évekbeli háziasszonyt ábrázol, bedagadt szemmel és hiányzó fogazattal, amint egy hűtőláda mellett álldogál. A hűtőből – feltehetően az őt bántalmazó – férje lábai lógnak ki. (A jelenet erősen emlékeztet Almodóvár Volverjére, amiben Penélope Cruz az őt és a lányát bántalmazó férjét megölte, majd a hulláját egy hatalmas hűtőládában tárolta).

A Banksy által

Valentin-napi sminknek” nevezett alkotást a művész egy hűtőládával, némi szeméttel, egy törött fehér kerti székkel, és egy üres sörösüveggel komponálta installációvá,

biztonsági okokból azonban a tárgyakat eltávolíttatta a városvezetés. A hűtőládát állítólag visszahelyezik majd, ha biztonságossá tették.

Az ingatlan egyik lakója, amelynek a falára a festmény készült,

felháborodott amiatt, hogy a fagyasztót és más tárgyakat „nagyon gyorsan”, már kedden délben eltávolították, mert szerinte ezek a mű részei.

Állítja, korábban annyira nem igyekezett a városvezetés a szemételtakarítással, sőt. Egy-két hetet kellett várni egy-egy bejelentés után, mire elszállították a szemetet. Nem az ingatlan lakója volt az egyetlen, aki felháborodott a hűtőláda eltávolítása kapcsán:

sokan a közösségi médiában adtak hangot véleményüknek, egyenesen azt állítva, ezzel így megrongálták a műalkotást.

A városvezetés közleménye szerint felveszik majd a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, hogy a műalkotás ismét visszanyerhesse eredeti formáját, magyarul

megtárgyalják, milyen feltételekkel kerülhet vissza a hűtőláda.

Banksy három évvel ezelőtt is festett egy művet Valentin-napra, amely a művész szülővárosában, Bristolban tűnt fel egy ház falán. Tavaly decemberben a graffitiművész ötven szitanyomatot készített jótékonysági céllal. Az eladásokból befolyt összeget egy, az ukránokat támogató jótékonysági szervezet számára ajánlotta fel, sőt. Ahogy korábban mi is megírtuk,

a graffitiművész valóban elutazott a háborús Ukrajnába, és az éj leple alatt alkotott falfestményeket

a lebombázott, romos falakra, hogy így hívja fel a világ figyelmét a háború borzalmaira.

(via BBC)

Fejléckép: Képünk csak illusztráció. (Fotó/Forrás: Spencer Platt/Getty Images)

A kijevi gyermekkórház javára árverezték el Banksy háborúellenes képét

Kapcsolódó

A kijevi gyermekkórház javára árverezték el Banksy háborúellenes képét

Online aukción értékesítették Banksy 2005-ös festményét, hogy így segítsék Ukrajnát az orosz invázió okozta nehézségek leküzdésében – írja a 444 a BBC-re hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.