Vizuál

Elton John fotógyűjteményét mutatja be a londoni Tate Modern

2016.11.13. 11:57
Ajánlom
A zenész 1990 óta gyűjt fényképeket, amióta leszámolt alkoholproblémáival.

A The Radical Eye című tárlaton felvonultatott csaknem 190 fekete-fehér kép az előadó 1670 négyzetméteres atlantai otthonának falait szokta díszíteni.

Elton John 1990-ben kezdett fotográfiákat gyűjteni, miután leszámolt alkoholproblémáival. A kiállítás katalógusa szerint a zenész "egy sokkal egészségesebb függősséggel" helyettesítette alkohol iránti szenvedélyét. Gyűjteményében, amely a 20. századi fotográfia történetének egyik leggazdagabb magánkollekciója, csaknem nyolcezer kép sorakozik.

GettyImages-512679506

A tárlaton szereplő képek 1915 és 1950 között készültek, és egy olyan korszak emlékét őrzik, amikor a fotográfia önálló művészeti ággá kezdett fejlődni.

A kiállításon helyet kaptak az amerikai dadaista és szürrealista képzőművész, Man Ray fotói, köztük a művész Noire et Blanche című munkája, amely általában a zenész ágya felett szokott lógni.

Man Ray egy másik alkotását 1993-ban vásárolta a zenész a Sotheby's aukcióján csaknem 200 ezer dollárért, amely akkoriban rekordösszeg volt egy fotográfiáért. A gyűjteményben szereplő képek ma már milliókat érnek, a brit zenész azonban nem bocsátkozott becslésekbe a kollekció pontos értékét illetően.

A tárlaton André Kertész, Berenice Abbott, Alekszandr Rodcsenko és Irving Penn fotográfiái is láthatóak.

A május 7-ig látogatható kiállítás nem csupán a fotográfia történetébe, hanem a zenész művészeti ízlésébe is egyedülálló betekintést nyújt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.