Vizuál

Elválasztanak és összekötnek

– Fémből készült alkotások a Ludwig Múzeum kiállításán
2020.09.24. 13:35
Ajánlom
A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.

A bemutatott munkák anyaghasználatukat tekintve rendkívül különbözőek, a hagyományos festményektől kezdve a szappanból készült szobrokon át, a vörösre színezett homokkal fedett gerendáig a legextrémebb anyagokkal találkozhatunk, amelyek között visszatérő elem a fém. A tárlat fő témáira jól rímel ez az anyag, hiszen

a drótok, a kerítés, a rács vagy a lánc mind olyan szimbolikus tárgyak, amelyek az emberek közötti kapcsolat megtalálását vagy ellehetetlenítését szolgálják; elválasztanak vagy éppen összekötnek minket.

A fém mint szervetlen, hideg anyag utalhat a mostani időszak személytelenségére, a fizikai kapcsolatok korlátozottságára is. Ugyanakkor a drótok, hálózatok akár technológiai, akár elvont értelemben össze is kötnek minket, amelyeken keresztül életteli és aktív marad a kommunikáció és a kapcsolattartás.

A kiállítás központi terében három alkotást vizsgálunk meg közelebbről.

 

Eva Kot’átková Pszichológiai színház II.

– Karel feje, egy fiú, aki jelekkel és egyszerű rajzokkal kommunikál

 

A 2014-ben készült munka a kiállítás egyik legnagyobb méretű műve. Különböző fémből készült formákat láthatunk a mennyezetről zsinórral lelógatva, amelyek között konkrét tárgyakhoz hasonló, illetve szimplán geometrikus alakzatokat is felfedezhetünk. Mintha valamilyen titkos szabadkőműves eseményre érkeztünk volna, aminek rejtélyes jeleit csak a beavatottak ismerik.

Telekom-Collection-vegel-498029-115348.jpg

Eva Kot’átková Pszichológiai színház II. – Karel feje, egy fiú, aki jelekkel és egyszerű rajzokkal kommunikál című művének részlete (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Ahogy a mű címe utal rá, a zsinórokon függő formák összessége egy pszichológiai színház függönyét jeleníti meg, illetve valóban jeleket és rajzokat látunk, amelyekkel egy fiú kommunikál.

Kot’átková több színházi előadást, képzőművészeti performanszot rendezett pszichiátriai intézményekben, ebben a munkájában is ezt a témát járja körül.

Egy olyan világ függönyét látjuk tehát, amelynek lakói nem a hagyományos nyelven kommunikálnak, hanem jelekkel, rajzokkal, amelyeket csak a beavatottak értenek, illetve azok, akik nyitottak arra, hogy másképpen is gondolkodjanak, és különböző módon lássák a világot. Ez a mű segíthet ráébrednünk, hogy a valóság mindannyiunk számára mást és mást jelent, és a nyelven kívül számos egyéb kommunikációs csatorna áll rendelkezésünkre, hogy ezt kifejezzük.

 

Dan Perjovschi Drótrajz

 

A szintén 2014-es alkotás csavart huzalból készült valóságos drótrajz. Távolabbról hagyományos rajznak tűnik, kusza vonalak összességének. Közelebb lépve látjuk, hogy egy drótkerítésre hasonlító, sűrű rácsszerkezet. Pár pillanat után azt is észrevesszük, hogy

nem csupán huzalok összegabalyodott halmaza, hanem összekapcsolódó emberi alakok összessége, akik arcnélküli figurák tömegévé álnak össze.

A művet szemlélve elgondolkodhatunk a közösség fontosságáról, illetve az egyéniség, a személyiség szerepéről egy közösségen belül. Milyen szerepe van az egyénnek a társadalomban vagy bármilyen közösségben? A kerítés és az arcnélküli egymásba kapaszkodó emberek sziluettje, illetve a műtárgy létrejöttének ideje egyértelmű utalás a menekültek helyzetére is, amely számos európai kortárs művészeti alkotásban megjelenik a 2010-es évek második felétől kezdve.

dan_perjovschi_wire_drawing_2014_detail-115348.jpg

Dan Perjovschi Drótrajz, részlet, 2014 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

 

Flaka Haliti Visszafelé elvesztette sürgősségét

(mialatt folytonos késésben volt)

 

Flaka Haliti, koszovói származású művész alkotásának szereplője egy videójátékban szereplő robotfigurára emlékeztet. Az 1998 januárjától 1999 júniusáig tartó koszovói háborúban

az országban állomásozó nagyszámú fegyveres egység rengeteg fémhulladékot hagyott hátra. Ezekből készít Flaka Haliti fémszobrokat.

Bár a robot színes, a fém hidegségére a földre fektetett ezüstösen csillogó lapok emlékeztetnek.

Telekom-Collection-vegel-498027-115347.jpg

Flaka Haliti Visszafelé elvesztette sürgősségét (mialatt folytonos késésben volt) című műve a Ludwig Múzeum kiállításán | (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

A szobor stabilan támaszkodik a falnak, ugyanakkor azt is érezteti, hogy bármikor felpattanhat a helyéről és elindulhat. A fal másik oldalán szitakötőhöz hasonlító, áttetsző szárnyakat láthatunk, amelyek a statikus, súlyos szobor ellentétpárjaként, a szabadság és súlytalanság megtestesítőjeként foghatók fel. 2020-ban Koszovóban még mindig a törékeny tűzszünet állapota tart. Flaka Haliti installációja erre a helyzetre utal,

a stabilitás és a bizonytalanság közti állapotot, illetve a vágyott egyensúly megtalálásának reményét jeleníti meg a kortárs művészet eszközeivel.

 

Alkotások, amelyek helyreállítják az elveszett egyensúlyt

Kapcsolódó

Alkotások, amelyek helyreállítják az elveszett egyensúlyt

Miként sikerülhet megtalálni és megtartani az egyensúlyt egy összetett, ellentmondásokkal teli és gyakran ellentétektől terhes valóságban? Egyensúlyban – Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből a Ludwig Múzeum új kiállítása kapcsán a válogatás német kurátoraival, Nathalie Hoyosszal és Rainald Schumacherrel beszélgettünk.

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.