Vizuál

Elválasztanak és összekötnek

– Fémből készült alkotások a Ludwig Múzeum kiállításán
2020.09.24. 13:35
Ajánlom
A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.

A bemutatott munkák anyaghasználatukat tekintve rendkívül különbözőek, a hagyományos festményektől kezdve a szappanból készült szobrokon át, a vörösre színezett homokkal fedett gerendáig a legextrémebb anyagokkal találkozhatunk, amelyek között visszatérő elem a fém. A tárlat fő témáira jól rímel ez az anyag, hiszen

a drótok, a kerítés, a rács vagy a lánc mind olyan szimbolikus tárgyak, amelyek az emberek közötti kapcsolat megtalálását vagy ellehetetlenítését szolgálják; elválasztanak vagy éppen összekötnek minket.

A fém mint szervetlen, hideg anyag utalhat a mostani időszak személytelenségére, a fizikai kapcsolatok korlátozottságára is. Ugyanakkor a drótok, hálózatok akár technológiai, akár elvont értelemben össze is kötnek minket, amelyeken keresztül életteli és aktív marad a kommunikáció és a kapcsolattartás.

A kiállítás központi terében három alkotást vizsgálunk meg közelebbről.

 

Eva Kot’átková Pszichológiai színház II.

– Karel feje, egy fiú, aki jelekkel és egyszerű rajzokkal kommunikál

 

A 2014-ben készült munka a kiállítás egyik legnagyobb méretű műve. Különböző fémből készült formákat láthatunk a mennyezetről zsinórral lelógatva, amelyek között konkrét tárgyakhoz hasonló, illetve szimplán geometrikus alakzatokat is felfedezhetünk. Mintha valamilyen titkos szabadkőműves eseményre érkeztünk volna, aminek rejtélyes jeleit csak a beavatottak ismerik.

Telekom-Collection-vegel-498029-115348.jpg

Eva Kot’átková Pszichológiai színház II. – Karel feje, egy fiú, aki jelekkel és egyszerű rajzokkal kommunikál című művének részlete (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Ahogy a mű címe utal rá, a zsinórokon függő formák összessége egy pszichológiai színház függönyét jeleníti meg, illetve valóban jeleket és rajzokat látunk, amelyekkel egy fiú kommunikál.

Kot’átková több színházi előadást, képzőművészeti performanszot rendezett pszichiátriai intézményekben, ebben a munkájában is ezt a témát járja körül.

Egy olyan világ függönyét látjuk tehát, amelynek lakói nem a hagyományos nyelven kommunikálnak, hanem jelekkel, rajzokkal, amelyeket csak a beavatottak értenek, illetve azok, akik nyitottak arra, hogy másképpen is gondolkodjanak, és különböző módon lássák a világot. Ez a mű segíthet ráébrednünk, hogy a valóság mindannyiunk számára mást és mást jelent, és a nyelven kívül számos egyéb kommunikációs csatorna áll rendelkezésünkre, hogy ezt kifejezzük.

 

Dan Perjovschi Drótrajz

 

A szintén 2014-es alkotás csavart huzalból készült valóságos drótrajz. Távolabbról hagyományos rajznak tűnik, kusza vonalak összességének. Közelebb lépve látjuk, hogy egy drótkerítésre hasonlító, sűrű rácsszerkezet. Pár pillanat után azt is észrevesszük, hogy

nem csupán huzalok összegabalyodott halmaza, hanem összekapcsolódó emberi alakok összessége, akik arcnélküli figurák tömegévé álnak össze.

A művet szemlélve elgondolkodhatunk a közösség fontosságáról, illetve az egyéniség, a személyiség szerepéről egy közösségen belül. Milyen szerepe van az egyénnek a társadalomban vagy bármilyen közösségben? A kerítés és az arcnélküli egymásba kapaszkodó emberek sziluettje, illetve a műtárgy létrejöttének ideje egyértelmű utalás a menekültek helyzetére is, amely számos európai kortárs művészeti alkotásban megjelenik a 2010-es évek második felétől kezdve.

dan_perjovschi_wire_drawing_2014_detail-115348.jpg

Dan Perjovschi Drótrajz, részlet, 2014 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

 

Flaka Haliti Visszafelé elvesztette sürgősségét

(mialatt folytonos késésben volt)

 

Flaka Haliti, koszovói származású művész alkotásának szereplője egy videójátékban szereplő robotfigurára emlékeztet. Az 1998 januárjától 1999 júniusáig tartó koszovói háborúban

az országban állomásozó nagyszámú fegyveres egység rengeteg fémhulladékot hagyott hátra. Ezekből készít Flaka Haliti fémszobrokat.

Bár a robot színes, a fém hidegségére a földre fektetett ezüstösen csillogó lapok emlékeztetnek.

Telekom-Collection-vegel-498027-115347.jpg

Flaka Haliti Visszafelé elvesztette sürgősségét (mialatt folytonos késésben volt) című műve a Ludwig Múzeum kiállításán | (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

A szobor stabilan támaszkodik a falnak, ugyanakkor azt is érezteti, hogy bármikor felpattanhat a helyéről és elindulhat. A fal másik oldalán szitakötőhöz hasonlító, áttetsző szárnyakat láthatunk, amelyek a statikus, súlyos szobor ellentétpárjaként, a szabadság és súlytalanság megtestesítőjeként foghatók fel. 2020-ban Koszovóban még mindig a törékeny tűzszünet állapota tart. Flaka Haliti installációja erre a helyzetre utal,

a stabilitás és a bizonytalanság közti állapotot, illetve a vágyott egyensúly megtalálásának reményét jeleníti meg a kortárs művészet eszközeivel.

 

Alkotások, amelyek helyreállítják az elveszett egyensúlyt

Kapcsolódó

Alkotások, amelyek helyreállítják az elveszett egyensúlyt

Miként sikerülhet megtalálni és megtartani az egyensúlyt egy összetett, ellentmondásokkal teli és gyakran ellentétektől terhes valóságban? Egyensúlyban – Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből a Ludwig Múzeum új kiállítása kapcsán a válogatás német kurátoraival, Nathalie Hoyosszal és Rainald Schumacherrel beszélgettünk.

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.