Vizuál

Élvonalbeli kortárs kínai alkotók a MODEM-ben

2013.12.16. 16:30
Ajánlom
A kortárs kínai képzőművészet összetett, ellentmondásos és néha politikai tabukat feszegető világát jeleníti meg a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ új tárlata.

A száznál több fotó- és videoinstallációt, festményt és plasztikát felvonultató, Az új spektákulum című kiállítás nagy hangsúlyt helyez a valóságot elferdítő tényezőkre - hangoztatta Jü Ko kurátor a tárlat pénteki sajtóbejárásán, megjegyezve, hogy a kínai képzőművészet élvonala érkezett meg a cívisvárosba.

A szecsuáni művészeti akadémia tagja felhívta a figyelmet azokra a fotóinstallációkra, amelyek a hivatalos kínai pártlapokban megjelent fényképeket és az eredeti fotókat vetik össze. Látható, hogy a retusálással és más módszerekkel megváltoztatott médiavilágban és az egész kommunizmusban nincs valóságos történelem, az folyamatosan változik - vélekedett.

Csang Ta-li a Második történelem című fotóinstallációjával teszi fel a kérdést: a média által manipulált világban hogy lehet a valóságot megismerni? A kurátor rámutatott, hogy a kiállításon megjelenő 19 művész mindegyike az 1980-as években kezdte pályafutását és közös bennük az is, hogy egy ideig nyugaton is dolgoztak, éltek. "A kínai művészek persze anélkül is tudnak napjainkban érvényesülni, hogy nyugaton alkottak vagy éltek volna, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy akit több hatás ér, annak nagyobb is lesz a tapasztalata" - válaszolta az MTI kérdésére Jü Ko.

A média hatását jeleníti meg a kiállítás egyik leglátványosabb eleme is: ebben egy étkezőasztal közepén forgó földgömb körül vécécsészék szolgálnak ülőalkalmatosságként, az UV-fényekben pompázó helyre konfettit szórnak.

Jang Csien ezzel a Médialakoma című meghökkentő ábrázolással jelzi: a sajtótermékek beterítenek, bekebeleznek, beborítanak mindent. Ám a mindent ellepő konfetti nemcsak a sajtótermékek maradványa, hanem az asztal mellől hiányzó embereké is, akiket ledarált a modern társadalom gépezete - mondta Jü Ko. Az erős hatás már a kiállításra elején sem marad el, ott ugyanis egy félbevágott fotel belsejéből belső emberi szervek és csontok villannak elő.

A "hosszasan nézendő" képek közül kiemelkedik az a három, több négyzetméteres fotó, amelyeken ugyanaz a fölfelé tekintő arc jelenik meg más-más kéztartással. Anélkül látunk bennük imádkozó, sikerét kiélvező, tenyerét dörzsölő és akár egy tornagyakorlathoz a kezét előkészítő embert, hogy az arcizma rezzenne - mutatott rá a kurátor.

Kukla Krisztián, a Modem igazgatója szerint Kína és Magyarország komolyan érdeklődik egymás iránt, Magyarországon egy kínai kortárs tárlat egyszerre hordozza magában az ismerős művészetet és az egzotikumot is.

A hatalmas precizitással készülő nagyméretű fotókon például olyan modern városok köszönnek vissza, amelyek a rajtuk szereplő kínai emberek nélkül lehetnének akár nyugati helyszínek is. Kínára azonban sokan ma is egzotikus országként tekintenek és kíváncsiak is arra, hogy milyen valójában - fogalmazott a direktor, megjegyezve, hogy Az új spektákulum a távol-keleti ország kultúrájának kritikai változásait is látni engedi.

Somogyi Béla alpolgármester a tárlatot a kulturális alapú városfejlesztés egyik hozadékának nevezte, hiszen a városnak az elmúlt években kialakított kínai kapcsolatrendszere nélkül a kiállítás aligha jöhetett volna el Debrecenbe. Az új spektákulum március 30-áig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.
Vizuál optikai csalódás

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Vizuál videó

Több mint 30 ezren látták a Rossz verseket

A rendező, Reisz Gábor és csapata ennek alkalmából különleges zenés remix-videóban köszöni meg a nézők bizalmát.