Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

2019.05.23. 14:25
Ajánlom
A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.

Felállítottam a standomat a velencei Biennálén. Annak ellenére, hogy a legnagyobb és legrangosabb esemény a világon, valamilyen oknál fogva még soha nem hívtak meg

– panaszolta posztjában a művész, akinek kiléte még mindig titok. Előfordulhat, hogy ez a tény megnehezíti a meghívását bármilyen eseményre. (Nem mintha mentegetni akarnánk a velencei kurátorokat.)

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on

A posztban egy videót is kitett az akcióról. Ezen egy furcsa, horgászsapkás alak tol ki egy festményes standot a tér egyik szélére, majd egy fehér jachtot ábrázoló, mozaikszerűen illeszkedő festményegyüttest pakol ki a fakeretre. Az alkotás a Velence olajban címet viseli, utalva arra, hogy a rendezvény legnagyobb vásárlói azok a mágnások, akik csupán befektetésként vásárolnak műkincseket.

Az érdeklődők azonban nem kaptak lehetőséget a vásárlásra, mivel a helyi rendőrség lecsapott az engedély nélküli árusra. 

A Szent Márk térről a tengerparton sétálva elérhető az Arsenale és a Giardini is, a velencei Biennále helyszínei. A közelükben pedig általában több emelet magas luxusjachtok horgonyoznak, amelyek mellett a parton álló palazzók is eltörpülnek. Ugyanezen a széles, kövezett parti úton számtalan árus rakja ki a portékáját: a merész színekkel megfestett gondolás naplementéktől az antik fújtatóig mindent kínálnak. Ebben a környezetben nem volt nehéz elvegyülnie a rejtőzködési képességeiről amúgy is híres művésznek. 

banksyvelence1-121810.jpg

Banksy: Velence olajban (Fotó/Forrás: Youtube)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál hír

Elhunyt Goran Paskaljevic szerb filmrendező

A szerb szerzői film egyik legjelentősebb rendezője és forgatókönyvírója pénteken halt meg Párizsban, 73 évesen.
Vizuál lapszemle

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Vizuál hír

Már forog Deák Kristóf első nagyjátékfilmje, Az Unoka

Deák magyar alkotóként elsőként, a Mindenki című produkciójáért nyert élőszereplős rövidfilmes Oscar-díjat. AZ UNOKA című mozifilm forgatása 40 napot vesz igénybe, producere Zákonyi S. Tamás, aki a BÚÉK! és a Szabadság, szerelem című nagysikerű filmeket is jegyzi.
Vizuál magazin

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.