Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

2019.05.23. 14:25
Ajánlom
A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.

Felállítottam a standomat a velencei Biennálén. Annak ellenére, hogy a legnagyobb és legrangosabb esemény a világon, valamilyen oknál fogva még soha nem hívtak meg

– panaszolta posztjában a művész, akinek kiléte még mindig titok. Előfordulhat, hogy ez a tény megnehezíti a meghívását bármilyen eseményre. (Nem mintha mentegetni akarnánk a velencei kurátorokat.)

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on

A posztban egy videót is kitett az akcióról. Ezen egy furcsa, horgászsapkás alak tol ki egy festményes standot a tér egyik szélére, majd egy fehér jachtot ábrázoló, mozaikszerűen illeszkedő festményegyüttest pakol ki a fakeretre. Az alkotás a Velence olajban címet viseli, utalva arra, hogy a rendezvény legnagyobb vásárlói azok a mágnások, akik csupán befektetésként vásárolnak műkincseket.

Az érdeklődők azonban nem kaptak lehetőséget a vásárlásra, mivel a helyi rendőrség lecsapott az engedély nélküli árusra. 

A Szent Márk térről a tengerparton sétálva elérhető az Arsenale és a Giardini is, a velencei Biennále helyszínei. A közelükben pedig általában több emelet magas luxusjachtok horgonyoznak, amelyek mellett a parton álló palazzók is eltörpülnek. Ugyanezen a széles, kövezett parti úton számtalan árus rakja ki a portékáját: a merész színekkel megfestett gondolás naplementéktől az antik fújtatóig mindent kínálnak. Ebben a környezetben nem volt nehéz elvegyülnie a rejtőzködési képességeiről amúgy is híres művésznek. 

banksyvelence1-121810.jpg

Banksy: Velence olajban (Fotó/Forrás: Youtube)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Saját nászútja fotózásával indult a karrierje - Araki Nobujosi a Mai Manóban

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét kiállítás nyílik a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.
Vizuál ajánló

Szendrey Júlia saját szobát kapott

Megújult a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2011-től létező állandó Petőfi Sándor-kiállítása. Új multimédiás pontokat alakítottak ki, külön szobában mutatják be felesége, Szendrey Júlia írói életművét és családját.
Vizuál Film

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.
Vizuál ajánló

Fenségesen élni - Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. A Ferencz István építészt, az MMA rendes tagját bemutató film október 15-én 18.00 órától látható a Pesti Vigadóban.
Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.