Vizuál

Emlékkiállítás II. János Pál pápáról

2011.11.06. 08:50
Ajánlom
A tárlat november 7-én nyílik az esztergomi Szent Adalbert Központban.

Novemberben az utazó pápa tematikát folytatva a Szentatya mint Kelet-Európa nagykövete kerül bemutatásra Piotr Jantos és Szirányi Imre válogatott fényképein keresztül. A krakkói fotóművész, Piotr Jantos saját maga állította össze a portréfotó-sorozatot, ezt kiegészítik magyar fotográfus kollégájának képei, amelyeket az egyházfő hazai látogatásai alkalmával készített. A kiállításon szemelvényeket és életképeket lehet megnézni a szentatya életútjáról, munkásságáról és szerepéről a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlásában. A fotósorozat időrendet követ, Karol Wojtyła plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók.

A boldoggá avatott pápát karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, de a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi. A fotók dokumentálják, hogyan teremtett összhangot a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot. Az egyik képen Karol Wojtyła, a fiatalember kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszos vászonnal letakart asztalnál ül és a táborozókkal eszik. Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat.

A tárlat megnyitója november 7-én, hétfőn 17:30-kor lesz a Szent Adalbert Központban, ahol Illés Pál Attila történész, polonista mellett Zsille Gábor költő, műfordító, az Új Ember hetilap szerkesztője emlékezik meg a Szentatya nagyságáról, történelmi jelentőségéről és az ifjúságra gyakorolt, a katolikus egyház megújulását is nagyban elősegítő hatásáról.

A Szentatyára emlékezve elsőként a Totus Tuus - Egészen a Tiéd II. János Pál pápa emlékvonatot fogadta Esztergom és a prímási negyed 2011 szeptemberében. A lengyel vallási és vasúti különlegesség, egyfajta guruló katolikus emlékhely a boldoggá avatott II. János Pál pápának állít emléket.

Emlékkiállítás II. János Pál pápáról
Szent Adalbert Központban, Esztergom - 2011. november 7. - 2012. február 28.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.