Vizuál

Emlékkiállítás II. János Pál pápáról

2011.11.06. 08:50
Ajánlom
A tárlat november 7-én nyílik az esztergomi Szent Adalbert Központban.

Novemberben az utazó pápa tematikát folytatva a Szentatya mint Kelet-Európa nagykövete kerül bemutatásra Piotr Jantos és Szirányi Imre válogatott fényképein keresztül. A krakkói fotóművész, Piotr Jantos saját maga állította össze a portréfotó-sorozatot, ezt kiegészítik magyar fotográfus kollégájának képei, amelyeket az egyházfő hazai látogatásai alkalmával készített. A kiállításon szemelvényeket és életképeket lehet megnézni a szentatya életútjáról, munkásságáról és szerepéről a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlásában. A fotósorozat időrendet követ, Karol Wojtyła plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók.

A boldoggá avatott pápát karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, de a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi. A fotók dokumentálják, hogyan teremtett összhangot a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot. Az egyik képen Karol Wojtyła, a fiatalember kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszos vászonnal letakart asztalnál ül és a táborozókkal eszik. Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat.

A tárlat megnyitója november 7-én, hétfőn 17:30-kor lesz a Szent Adalbert Központban, ahol Illés Pál Attila történész, polonista mellett Zsille Gábor költő, műfordító, az Új Ember hetilap szerkesztője emlékezik meg a Szentatya nagyságáról, történelmi jelentőségéről és az ifjúságra gyakorolt, a katolikus egyház megújulását is nagyban elősegítő hatásáról.

A Szentatyára emlékezve elsőként a Totus Tuus - Egészen a Tiéd II. János Pál pápa emlékvonatot fogadta Esztergom és a prímási negyed 2011 szeptemberében. A lengyel vallási és vasúti különlegesség, egyfajta guruló katolikus emlékhely a boldoggá avatott II. János Pál pápának állít emléket.

Emlékkiállítás II. János Pál pápáról
Szent Adalbert Központban, Esztergom - 2011. november 7. - 2012. február 28.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Egy sorozatgyilkos sármja

Ted Bundy harminc nő meggyilkolását ismerte be, mielőtt villamosszékbe került, de a valódi szám valószínűleg jóval meghaladja ezt. A sorozatgyilkos, akiért ennek ellenére rajongtak a nők, megmutatta Amerikának, hogy a jó modor és a kellemes arc semmit nem jelent.
Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.