Vizuál

Enyedi Ildikó is tagja lesz a Berlinálé zsűrijének

2021.02.01. 16:05
Ajánlom
Közzétette zsűritagjainak névsorát a Berlini Filmfesztivál. A 71. alkalommal megrendezett szemlén Arany Medve-díjas alkotók döntenek a friss alkotásokról.

Az iráni Mohammad Rasoulof, az izraeli Nadav Lapid, a román Adina Pintilie, az olasz Gianfranco Rosi és a bosnyák Jasmila Žbanić mellett magyar filmrendező is zsűritag lesz a Berlinálén Enyedi Ildikó személéyben. A zsűrinek elnöke nem lesz, és egy berlini moziban tekintik majd meg a versenyző alkotásokat.

Enyedi Ildikó 2017-ben nyert Arany Medvét a Testről és lélekről című filmjével. 2018-ban Az én XX. századom teljeskörűen felújított változatát mutatták be újra ugyanitt.

„Öröm és megtiszteltetés, hogy hat olyan filmkészítő fogadta el a meghívásunkat, akik iránt nagy lelkesedéssel rajongok” – mondta a fesztivál művészeti vezetője, Carlo Chatria. – „Más-más módon, de mindannyian a kompromisszumok nélküli filmkészítést és az erős történeteket képviselik, és mindannyian a Berlinalé történelmének részei.”

A fesztivált idén két részletben rendezik meg. Virtuálisan, március 1–5. között zajlik a szakmának szóló első rész, az úgynevezett "Industry Event", amelynek végén a díjakat is kihirdetik. Nyáron, június 19–20. között pedig Summer Special elnevezésű programsorozatban a nagyközönség is részt vehet majd. Ekkor osztják ki ünnepélyes keretek között a díjakat is. Legalábbis ez a terv.

A magyar filmrendező új filmje idén kerül mozikba. A feleségem története Füst Milán azonos című regényéből készült. Enyedi mint tanár szeptember 1-én hagyta ott a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, tiltakozásképpen a modellváltás miatt. (Variety)

Percek kérdése, és elkészül Enyedi Ildikó új filmje

Kapcsolódó

Percek kérdése, és elkészül Enyedi Ildikó új filmje

Lassan végéhez közelednek A feleségem története utómunkái. A járvány igencsak megnehezítette a folyamatot, de az alkotók büszkén újságolják, hogy elkészül a Füst Milán-regény adaptációja.

Fejléckép: Kaszás Tamás (Fidelio) fotója

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Vizuál gyász

Elhunyt Pál Mihály szobrászművész

A Munkácsy-díjas szobrászművész nyolcvanhét éves volt. Halálhírét családja jelentette be – adta hírül az Index.
Vizuál ajánló

Kerítéskiállítással ünnepel a százéves Rákospalota

A XV. kerületi városrész elmúlt száz esztendeje elevenedik meg a március 29-én megnyíló kiállításon.
Vizuál hír

Beethoven és Harcsa Veronika szól az új Kolodko-szoborból

Ezúttal a Művészetek Palotája elé helyezett miniszobrot Kolodko Mihály: A Füles című alkotás egy fejhallgatót mintáz, és zene szól belőle.
Vizuál ajánló

Visszatérő témák és számadás – Szemadám György munkái a Pesti Vigadóban

Április 30-ig látható a 75 éves művész kiállítása, amely az alkotó elmúlt öt évben keletkezett munkáit mutatja be.