Vizuál

Építész, a szó legnemesebb értelmében – Ybl Miklós

2022.04.05. 18:35
Ajánlom
Remekműveket alkotott, legismertebb épületei ma az általános műveltség részének számítanak. 1814. április 6-án született a 19. század egyik legnagyobb magyar építésze, Ybl Miklós.

Változó korban élt, ám olyan változatlan érvényű mércével rendelkezett, aminek köszönhetően mindig rugalmasan tudott reagálni ezekre a változásokra. Őt tekintjük a neoreneszánsz építészeti stílus magyarországi meghonosítójának. Az általa tervezett palotákat, bérházakat, kastélyokat, szakrális alkotásokat, fürdőket, tánctermeket, vendéglőket máig nagy becsben őrizzük, egyik leghíresebb alkotása a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épülete, amely több éves, komoly felújítást követően nemrégiben nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

10 újdonság az újranyitó Operaházból

Kapcsolódó

10 újdonság az újranyitó Operaházból

Március 12-én, csaknem öt év után nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt az átfogó korszerűsítésen átesett Operaház. Összegyűjtöttünk néhány újdonságot, amelyeknek köszönhetően mindenki jobban érezheti magát a megújult épületben.

Ybl Miklós 1814. április 6-án született Székesfehérváron.

A bécsi Polytechnikum elvégzése után a klasszicizmus nagy építésze, Pollack Mihály mellett inaskodott, majd külföldi tanulóútra indult. Hazatérése után egykori mesterének fiával, Pollack Ágostonnal megnyitotta az Építészeti Intézetet Pesten, Batthányi Lajostól és Károlyi Istvántól több megbízatást is kaptak. Ybl egy időre Fótra helyezte át székhelyét, majd 1851-ben visszaköltözött Pestre, ahol hamarosan a város legkedveltebb építésze lett.

fortepan_96119-174653.jpg

Állnak: Wechselmann Ignác, Unger Emil, Faváry János, Neÿ Béla, Koch Henrik ülnek: Anton Baumgarten, Ybl Miklós, Wéber Antal építészek. A felvétel 1880 körül készült. (Fotó/Forrás: Fortepan / Buzinkay Géza)

Híres arisztokrata családok (Zichy, Festetics, Andrássy) számára tervezett palotákat, templomokat és gazdasági épületeket romantikus stílusban. Nevéhez fűződik a Képviselőház (a mai Olasz Intézet), a Fővámház (a mai Corvinus Egyetem), a Nemzeti Lovarda épülete és a Várkert Bazár.

1867-ben, Hild József halálát követően Ybl Miklós folytatja a Szent István-bazilika építését, amelynek művezetői feladatait haláláig ő látta el. (Az épület 1905-re készült el, Kauser József vezetésével.)

1873-ban nemzetközi pályázatot írtak ki a budapesti Operaház megtervezésére, amelyen Ybl került ki nyertesként. Az építkezési munkálatok 1875 októberében kezdődtek és kilenc évet vettek igénybe.

1844. szeptember 27-én, a királyi család jelenlétében nyitotta meg kapuit a Magyar Királyi Operaház, amelyet Európa egyik legszebb épületeként tartanak számon.

fortepan_82598-182947.jpg

A Magyar Állami Operaház épülete 1898 körül (Fotó/Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei)

Utolsó, nagy munkájaként a budai Vár kiépítési tervét tartják számon, ő tervezte a krisztinavárosi szárnyat és a nagy udvart, a munkát azonban nem tudta befejezni. 1891. január 22-én, 76 éves korában hunyt el.

Fejléckép: Ybl Miklós ()forrás: Wikipedia)

17 dolog, amit tudni akartál az Operaházról

Kapcsolódó

17 dolog, amit tudni akartál az Operaházról

Melyik volt Sissi kedvenc széke? Mennyibe került egy jegy? Mi köze az operának az alföldi betyárokhoz? A 130 éves Operaház legendáit gyűjtöttük össze.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig