Vizuál

Építészet határok mentén

2010.08.16. 10:15
Ajánlom
Az ősz ismét az építészeké: augusztus 29-én nyílik a 12. Velencei Építészeti Biennále.

Az idén esedékes 12. Építészeti Biennále főkurátora egy japán építésznő, Kazuyo Sejima, akinek személyében nem csak a kortárs építészet egyik jelentős alkotójaként, hanem a Biennále első női kurátoraként tölti be a posztot. A Sejima rendezte központi kiállítás, és egyben a Biennále mottója, a People meet in architecture gondolat, amelyet 48 nemzetközi résztvevő segítségével mutatnak be a már megszokottnak tekinthető helyszíneken, a Giardini-parkban, az Arsenalén és a város külső kiállító helyszínein.

A fő tárlat mellett természetesen idén sem maradnak üresen a nemzeti pavilonok. A magyar pavilon rendezési jogáért itthon tavaly ősszel szállhattak ringbe a versenyzők. A kiírásra kilenc pályázat érkezett, melyek közül a zsűri (Boros Géza, Kálmán Ernő, Pásztor Erika Katalina, Polyák Levente, Skardelli György, Somlyódi Nóra, Z. Halmágyi Judit) döntésének értelmében idén Magyarországot Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel BorderLINE Architecture című installációja fogja képviselni. A két építész munkája arra a felvetésre épül, hogy az építészet alapja nem a ház, hanem a vonal. Az építész munkaeszköze a vonal, amit mindegy, hogy ceruzával vagy tollal vagy számítógéppel húz meg, hogy Európában vagy Ausztráliában. A vonal nemzetközi, átlép minden határon, kulturális és vallási különbségen, mert a világon mindenhol egy vonallal kezdődik az építés.

A tézis bemutatására rajzinterjúkat készített az építész páros, amelyekben negyven (22 külföldi és 18 magyar) építészt mutat be rajzolás közben. Hol éppen egy tervet készítenek, de van hogy csak rajzzal válaszolnak egy feltett kérdésre. A filmek mellett rajzokat is láthatnak majd a látogatók, melyek a magyar építészek rajzzal kapcsolatos gondolatait foglalják össze. Wesselényi-Garay és Ferencz felhívására hatvankilenc építész felelt, akik 195 rajzban és több tízezer karakternyi szövegben foglalták össze, hogy mit is jelent nekik a rajzolás.

A tárlat legmeghökkentőbb, ugyanakkor talán legmeghatóbb részét, azonban az a 20 ezer használt ceruza adja, amelyet egy országos akció keretében gyűjtöttek össze, azt a gondolatot illusztrálandó, hogy a Rajz mindenkié.

A filmek és a projekt részletei itt láthatók.

BorderLINE Architecture
12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás - La Biennale di Venezia, Magyar Pavilon
Nyitva: augusztus 29. - november 21.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.