Vizuál

Ereklye, Haydnkopf – tárlatvezetés Bősze Ádám zenetörténésszel

2022.09.13. 13:50
Ajánlom
A Tihanyi Apátság kiállítótermében öt kortárs magyar képzőművész alkotása reflektál Joseph Haydn ellopott koponyájának történetére. A tárlathoz kapcsolódó, szeptember 16-i program során a látogatók bepillantást nyernek Haydn életútjának izgalmas pillanataiba is.

A The Rest in Peace formáció alkotói – Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Lőrinc Lilla, Borsos János és Szinyova Gergő képzőművészek

a maguk módján dolgoztak fel, és tettek mindannyiunk számára elgondolkodtatóvá, újra átélhetővé egy nem mindennapi történetet

Haydn elveszett koponyájáét – a Tihanyi Bencés Apátság kiállítótermében megnyílt Ereklye, Haydnkopf című kiállításon. A kiállítás kurátora Zsikla Mónika.

„Megszűnt a távolság Haydn és közöttünk” – Zsikla Mónika a kortárs művészet és tradíció találkozásáról 

Kapcsolódó

„Megszűnt a távolság Haydn és közöttünk” – Zsikla Mónika a kortárs művészet és tradíció találkozásáról 

Az EREKLYE, Haydnkopf című kiállítás a kortárs képzőművészet eszközeivel reflektál Joseph Haydn, az Esterházy hercegi család legjelentősebb támogatottja és kedvezményezettje halálát övező rejtélyekre. A Tihanyi Bencés Apátság frissen felújított galériájában nyíló kiállításról Zsikla Mónika kurátorral beszélgettünk.

A kortárs alkotások mellett a kiállításon feltűnik még egy Haydn-büszt is, a híres Esterházy-gyűjtemény egyik féltett darabja is, a megszokottól eltérő módon és környezetben bemutatva. A kortárs alkotók az Esterházy Alapítvány felkérésére készítették műveiket. Ezzel a megbízással az Alapítvány egy olyan kiállítás létrejöttét segíti elő, mely

híven tükrözik elkötelezettségüket a kortárs kultúra támogatása iránt.

Ereklye_Haydnkopf_KeresztesZsofi-110906.jpg

Ereklye_Haydnkopf_KeresztesZsofi-110906.jpg (Fotó/Forrás: Esterházy Magyarország Alapítvány)

Bősze Ádám a népszerű zenetörténeti előadások és rádióműsorok vezetője évekig ferences szerzetesként élt, így sajátos nézőpontjával még jobban megvilágítja majd Haydn valláshoz fűződő viszonyát, miközben azt is megtudhatják a látogatók,

hogyan lett a szegény kóristafiúból uralkodókkal barátkozó, az európai zenei ízlést diktáló művész.

A tárlatvezetés után az érdeklődőknek Bősze Ádám zenetörténeti érdekességet is mesél az Apátság udvarán egy pohár frissítő mellett.

Ereklye, Haydnkopf – tárlatvezetés Bősze Ádám zenetörténésszel

Időpont: 2022. szeptember 16., 16:00

Helyszín: a Tihanyi Apátság kiállítóterme

 

A program az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Tihanyi Apátság közös szervezésében valósul meg.

A kiállítás 2022. június 18. és szeptember 30. között naponta 9–18 óra között tekinthető meg a Tihanyi Bencés Apátság frissen felújított galériájában.

Fejléckép: Keresztes Zsófia alkotása az Ereklye, Haydnkopf című kiállításon (Fotó/Forrás: Esterházy Magyarország Alapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.