Vizuál

Érinthetőek a leghíresebb festmények

2015.03.17. 15:38
Ajánlom
Bárki első kézből tapasztalhatja meg a madridi Prado múzeumban a leghíresebb festmények nyújtotta vizuális gyönyöröket. MAGAZIN

Ne érj hozzám! (Noli me tangere!) címet kapta az a kiállítás Madridban, melynek célja feltárni a vizuális művészetek szépségét a vakok és gyengén látók számára.

Összesen hat festményt állítottak ki három dimenziós másolatban azzal a céllal, hogy a nem-látók is minél pontosabb mentális képet alkothassanak a legismertebb festményekről. Ezek között van Goya A napernyő című csendélete, Velázquez Apollo Vulcanus műhelyében című kompozíciója, valamint a kiállítás címadó festménye, Coreggio Noli me tangere című műve, mely azt a János evangéliumában följegyzett történetet ábrázolja, amikor a föltámadott Krisztus Mária Magdolnával találkozik.

A háromdimenziós képek mellett a Braille-írással feltüntetett leírás, valamint audio tárlatvezetés is könnyíti a befogadást. Habár voltak már hasonló kísérletek a festmények ily módon történő bemutatására, azok eddig soha nem merészkedtek túl a fekete-fehér dombornyomott képeken. Fernando Pérez Suescun, a kiállítás kurátora viszont fontosnak tartotta megtartani a 3D-s festmények színét, ezzel kedvezve azon látássérülteknek, akik még látnak színeket.

Természetesen ez a kiállítás nem volt olcsó mulatság a Prado számára: összesen 6680 dollárba került az a különleges nyomtatási technológia, amely során egy speciális tintával minden színnek külön textúrát adtak. Emellett arra is figyeltek, hogy a képek ne legyenek szélesebbek 120 centiméternél, hiszen ez az a méret, amiről tapintásos módszerrel is "átfogó képet" kaphat a látogató.

A kurátor arra is ügyelt, hogy a vakokat kísérő látók se unatkozzanak: őket maszkkal és audio tárlatvezetéssel integrálták a vakok által megtapasztalható élménybe. Mint a kiállítás kurátora elmesélte, a vakok kiállításhoz fűzött megjegyzései neki is új megvilágításba helyezték az egyébként unásig emlegetett festményeket. "Volt, aki megkérdezte, hogy milyen színű El Greco nemesének szeme. Bevallom, meg kellett néznem, mert eddig ezzel a részlettel soha nem törődtem" - mondta Mr. Pérez Suescun.

És hogyan "látták" a kiállítást a vak nézők?

Az egyik látogató, Mr. González, aki látó feleségével gyakran jár múzeumba, így számolt be élményeiről: "Nagyon szeretem a múzeumokban eltölteni az időt a feleségemmel, de bevallom, óriási különbség van aközött, amikor csak az ő elmeséléseiből »látom« a képeket, vagy magam tudom felfedezni a festmények részleteit".

Az 56 éves Andrés Oteo, aki 35 évvel ezelőtt zöld hályog következtében vesztette el látását, így beszélt a kiállításról: "Az egy dolog, hogy fiatal koromból nagyjából emlékszem a festményekre, de teljesen más élmény kitapintani a képek minden apró részletét. Olyan, mintha visszanyertem volna a látásom" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Vizuál születésnap

Aki nélkül elképzelhetetlen a magyar film - 80 éves Ragályi Elemér

Régi idők focija, Az ajtó, 1945 - néhány film a magyar operatőri iskola egyik nagy alakjától, aki 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozhatott. Április 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező.
Vizuál galéria

Történeteket keresnek a talált képekhez – Fortepan

A Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállításon szereplő képek szorosan kapcsolódnak Magyarország XX. századi történelméhez. Mindegyikhez tartozik, tartozott történet, ezeknek azonban csak egy részét ismerjük.
Vizuál Film

Ma este látható először a digitálisan restaurált Jób lázadása

Április 16-án, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján vetíti az M5 csatorna Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-as filmjének 4K felbontású, teljeskörűen restaurált változatát. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor vezetésével rekonstruálták.