Vizuál

Érinthetőek a leghíresebb festmények

2015.03.17. 15:38
Ajánlom
Bárki első kézből tapasztalhatja meg a madridi Prado múzeumban a leghíresebb festmények nyújtotta vizuális gyönyöröket. MAGAZIN

Ne érj hozzám! (Noli me tangere!) címet kapta az a kiállítás Madridban, melynek célja feltárni a vizuális művészetek szépségét a vakok és gyengén látók számára.

Összesen hat festményt állítottak ki három dimenziós másolatban azzal a céllal, hogy a nem-látók is minél pontosabb mentális képet alkothassanak a legismertebb festményekről. Ezek között van Goya A napernyő című csendélete, Velázquez Apollo Vulcanus műhelyében című kompozíciója, valamint a kiállítás címadó festménye, Coreggio Noli me tangere című műve, mely azt a János evangéliumában följegyzett történetet ábrázolja, amikor a föltámadott Krisztus Mária Magdolnával találkozik.

A háromdimenziós képek mellett a Braille-írással feltüntetett leírás, valamint audio tárlatvezetés is könnyíti a befogadást. Habár voltak már hasonló kísérletek a festmények ily módon történő bemutatására, azok eddig soha nem merészkedtek túl a fekete-fehér dombornyomott képeken. Fernando Pérez Suescun, a kiállítás kurátora viszont fontosnak tartotta megtartani a 3D-s festmények színét, ezzel kedvezve azon látássérülteknek, akik még látnak színeket.

Természetesen ez a kiállítás nem volt olcsó mulatság a Prado számára: összesen 6680 dollárba került az a különleges nyomtatási technológia, amely során egy speciális tintával minden színnek külön textúrát adtak. Emellett arra is figyeltek, hogy a képek ne legyenek szélesebbek 120 centiméternél, hiszen ez az a méret, amiről tapintásos módszerrel is "átfogó képet" kaphat a látogató.

A kurátor arra is ügyelt, hogy a vakokat kísérő látók se unatkozzanak: őket maszkkal és audio tárlatvezetéssel integrálták a vakok által megtapasztalható élménybe. Mint a kiállítás kurátora elmesélte, a vakok kiállításhoz fűzött megjegyzései neki is új megvilágításba helyezték az egyébként unásig emlegetett festményeket. "Volt, aki megkérdezte, hogy milyen színű El Greco nemesének szeme. Bevallom, meg kellett néznem, mert eddig ezzel a részlettel soha nem törődtem" - mondta Mr. Pérez Suescun.

És hogyan "látták" a kiállítást a vak nézők?

Az egyik látogató, Mr. González, aki látó feleségével gyakran jár múzeumba, így számolt be élményeiről: "Nagyon szeretem a múzeumokban eltölteni az időt a feleségemmel, de bevallom, óriási különbség van aközött, amikor csak az ő elmeséléseiből »látom« a képeket, vagy magam tudom felfedezni a festmények részleteit".

Az 56 éves Andrés Oteo, aki 35 évvel ezelőtt zöld hályog következtében vesztette el látását, így beszélt a kiállításról: "Az egy dolog, hogy fiatal koromból nagyjából emlékszem a festményekre, de teljesen más élmény kitapintani a képek minden apró részletét. Olyan, mintha visszanyertem volna a látásom" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál rajzolj nekem

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál magazin

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál ajánló

Festőnek született, nem igazgatónak – Életműkiállítás nyílt Farkas István műveiből

Kihűlt világ címmel a 75 éve Auschwitzban meggyilkolt Farkas István életművét bemutató kiállítás nyílt december 12-én a Nemzeti Galériában.
Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.