Vizuál

Érinthetőek a leghíresebb festmények

2015.03.17. 15:38
Ajánlom
Bárki első kézből tapasztalhatja meg a madridi Prado múzeumban a leghíresebb festmények nyújtotta vizuális gyönyöröket. MAGAZIN

Ne érj hozzám! (Noli me tangere!) címet kapta az a kiállítás Madridban, melynek célja feltárni a vizuális művészetek szépségét a vakok és gyengén látók számára.

Összesen hat festményt állítottak ki három dimenziós másolatban azzal a céllal, hogy a nem-látók is minél pontosabb mentális képet alkothassanak a legismertebb festményekről. Ezek között van Goya A napernyő című csendélete, Velázquez Apollo Vulcanus műhelyében című kompozíciója, valamint a kiállítás címadó festménye, Coreggio Noli me tangere című műve, mely azt a János evangéliumában följegyzett történetet ábrázolja, amikor a föltámadott Krisztus Mária Magdolnával találkozik.

A háromdimenziós képek mellett a Braille-írással feltüntetett leírás, valamint audio tárlatvezetés is könnyíti a befogadást. Habár voltak már hasonló kísérletek a festmények ily módon történő bemutatására, azok eddig soha nem merészkedtek túl a fekete-fehér dombornyomott képeken. Fernando Pérez Suescun, a kiállítás kurátora viszont fontosnak tartotta megtartani a 3D-s festmények színét, ezzel kedvezve azon látássérülteknek, akik még látnak színeket.

Természetesen ez a kiállítás nem volt olcsó mulatság a Prado számára: összesen 6680 dollárba került az a különleges nyomtatási technológia, amely során egy speciális tintával minden színnek külön textúrát adtak. Emellett arra is figyeltek, hogy a képek ne legyenek szélesebbek 120 centiméternél, hiszen ez az a méret, amiről tapintásos módszerrel is "átfogó képet" kaphat a látogató.

A kurátor arra is ügyelt, hogy a vakokat kísérő látók se unatkozzanak: őket maszkkal és audio tárlatvezetéssel integrálták a vakok által megtapasztalható élménybe. Mint a kiállítás kurátora elmesélte, a vakok kiállításhoz fűzött megjegyzései neki is új megvilágításba helyezték az egyébként unásig emlegetett festményeket. "Volt, aki megkérdezte, hogy milyen színű El Greco nemesének szeme. Bevallom, meg kellett néznem, mert eddig ezzel a részlettel soha nem törődtem" - mondta Mr. Pérez Suescun.

És hogyan "látták" a kiállítást a vak nézők?

Az egyik látogató, Mr. González, aki látó feleségével gyakran jár múzeumba, így számolt be élményeiről: "Nagyon szeretem a múzeumokban eltölteni az időt a feleségemmel, de bevallom, óriási különbség van aközött, amikor csak az ő elmeséléseiből »látom« a képeket, vagy magam tudom felfedezni a festmények részleteit".

Az 56 éves Andrés Oteo, aki 35 évvel ezelőtt zöld hályog következtében vesztette el látását, így beszélt a kiállításról: "Az egy dolog, hogy fiatal koromból nagyjából emlékszem a festményekre, de teljesen más élmény kitapintani a képek minden apró részletét. Olyan, mintha visszanyertem volna a látásom" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.