Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

2019.06.22. 13:10
Ajánlom
A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
vangoghmuseum-s0031V1962-1920-103029.jpg

Vincent van Gogh: Napraforgók sorozatának egy darabja (Fotó/Forrás: Van Gogh Museum Amsterdam)

Június 21-én nyit és szeptember 1-jéig tekinthető meg az amszterdami Van Gogh Múzeum Napraforgók kiállítása. Nem létezik ugyanis egyetlen kép Napraforgók címen. Ehelyett két sorozat darabjait szoktuk Napraforgókként emlegetni.

Van Gogh (1853-1890) Párizsban majd Arles-ben festette a virágokat, amelyek a fővárosban készül képek esetében az asztalon hevernek, az arles-ieknél vázában állnak. 

A kiállítás kapcsán nyilvánosságra hozták a legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok eredményeit is. Kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett, barnába fordult.

"Az eredeti színárnyalatok nagyrészt eltűntek" - mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője. A múzeum azonban felkért egy művészt, Charlotte Caspers-t, hogy készítsen a festmény két részletéről az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstrukciót, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek.

Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik"

- állapították meg. A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, különben károsodtak volna a színrétegek.

Mivel a festő a plein-air technika híve volt, vagyis szabadban festett, nem ritka, hogy szokatlan dolgokat találnak a képein, korábban például egy szöcskét belekenődve a festékbe.

Zonnebloemen_achterzijde_LR-134239.jpg

A Napraforgók (hátoldal), 1889. (Fotó/Forrás: Van Gogh Museum Amsterdam)

Ezúttal a mester ujjlenyomatainak teljes kollekciója található meg az egyik festmény szélein a festékbe nyomódva. Van Gogh ugyanis már festés közben jött rá, hogy nem lesz elég nagy a vászon az elképzelt virágkompozíciónak, így a félig kész kép tetejéhez hozzászögelt egy fa bővítményt. Eközben azonban az ujjai belenyomódtak a még nedves festékbe. "A festményeinek széléről egész gyűjteményünk van Van Gogh ujjlenyomataiból" - magyarázza a restaurálást vezető Ella Hendriks. “A most talált lenyomatok túlságosan elmosódottak ahhoz, hogy azonosítani lehessen őket, a fa betoldás azonban eredeti, így logikusan következik, hogy a festő ujjai hagyták a nyomot."

Az ujjlenyomatokat akár a festmények eredetiségének megállapítására is használhatják majd. Egyes kriminalisztikai szakértők ugyanis ezekből állapítják meg egy műtárgy eredetét. A múzeumban található alkotások esetében azonban erre még soha nem volt szükség, mivel nem merült fel, hogy ne lennének eredetiek - szögezte le gyorsan az Artnet.news kérdésére a restaurátor.

Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. "A hála szimbólumai" - írta a képről a festő. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgókat.

(via artnet.news, DutchNews.nl)

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Kapcsolódó

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Vincent Van Gogh öncsonkítását és halálát is rejtélyek övezik. Élete egy meg nem értett zseni tragikus története, hírneve csak halála után kapott szárnyra. Ma már szinte mindent el lehet adni nevével.

Van Gogh vizuális rendszertana

Van Gogh vizuális rendszertana

A holland mester közel 900 képét helyezték el egyetlen plakáton - témák szerint csoportosítva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.