Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

2019.06.22. 13:10
Ajánlom
A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
vangoghmuseum-s0031V1962-1920-103029.jpg

Vincent van Gogh: Napraforgók sorozatának egy darabja (Fotó/Forrás: Van Gogh Museum Amsterdam)

Június 21-én nyit és szeptember 1-jéig tekinthető meg az amszterdami Van Gogh Múzeum Napraforgók kiállítása. Nem létezik ugyanis egyetlen kép Napraforgók címen. Ehelyett két sorozat darabjait szoktuk Napraforgókként emlegetni.

Van Gogh (1853-1890) Párizsban majd Arles-ben festette a virágokat, amelyek a fővárosban készül képek esetében az asztalon hevernek, az arles-ieknél vázában állnak. 

A kiállítás kapcsán nyilvánosságra hozták a legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok eredményeit is. Kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett, barnába fordult.

"Az eredeti színárnyalatok nagyrészt eltűntek" - mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője. A múzeum azonban felkért egy művészt, Charlotte Caspers-t, hogy készítsen a festmény két részletéről az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstrukciót, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek.

Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik"

- állapították meg. A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, különben károsodtak volna a színrétegek.

Mivel a festő a plein-air technika híve volt, vagyis szabadban festett, nem ritka, hogy szokatlan dolgokat találnak a képein, korábban például egy szöcskét belekenődve a festékbe.

Zonnebloemen_achterzijde_LR-134239.jpg

A Napraforgók (hátoldal), 1889. (Fotó/Forrás: Van Gogh Museum Amsterdam)

Ezúttal a mester ujjlenyomatainak teljes kollekciója található meg az egyik festmény szélein a festékbe nyomódva. Van Gogh ugyanis már festés közben jött rá, hogy nem lesz elég nagy a vászon az elképzelt virágkompozíciónak, így a félig kész kép tetejéhez hozzászögelt egy fa bővítményt. Eközben azonban az ujjai belenyomódtak a még nedves festékbe. "A festményeinek széléről egész gyűjteményünk van Van Gogh ujjlenyomataiból" - magyarázza a restaurálást vezető Ella Hendriks. “A most talált lenyomatok túlságosan elmosódottak ahhoz, hogy azonosítani lehessen őket, a fa betoldás azonban eredeti, így logikusan következik, hogy a festő ujjai hagyták a nyomot."

Az ujjlenyomatokat akár a festmények eredetiségének megállapítására is használhatják majd. Egyes kriminalisztikai szakértők ugyanis ezekből állapítják meg egy műtárgy eredetét. A múzeumban található alkotások esetében azonban erre még soha nem volt szükség, mivel nem merült fel, hogy ne lennének eredetiek - szögezte le gyorsan az Artnet.news kérdésére a restaurátor.

Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. "A hála szimbólumai" - írta a képről a festő. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgókat.

(via artnet.news, DutchNews.nl)

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Kapcsolódó

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Vincent Van Gogh öncsonkítását és halálát is rejtélyek övezik. Élete egy meg nem értett zseni tragikus története, hírneve csak halála után kapott szárnyra. Ma már szinte mindent el lehet adni nevével.

Van Gogh vizuális rendszertana

Van Gogh vizuális rendszertana

A holland mester közel 900 képét helyezték el egyetlen plakáton - témák szerint csoportosítva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!
Vizuál Film

Hitchcock Hátsó ablakának titkai

Eláruljuk, milyen magyar vonatkozása van a filmnek, kiderül, miért volt feszültség a forgatáson Grace Kelly miatt és milyen valós gyilkosságokból merített ötleteket Hitchcock.
Vizuál vincent van gogh

Elloptak egy Van Gogh-képet

A sajátos humorérzékkel rendelkező tolvajok a neves festő születésnapján lovasították meg a festményt.