Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

2019.06.22. 13:10
Ajánlom
A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
vangoghmuseum-s0031V1962-1920-103029.jpg

Vincent van Gogh: Napraforgók sorozatának egy darabja (Fotó/Forrás: Van Gogh Museum Amsterdam)

Június 21-én nyit és szeptember 1-jéig tekinthető meg az amszterdami Van Gogh Múzeum Napraforgók kiállítása. Nem létezik ugyanis egyetlen kép Napraforgók címen. Ehelyett két sorozat darabjait szoktuk Napraforgókként emlegetni.

Van Gogh (1853-1890) Párizsban majd Arles-ben festette a virágokat, amelyek a fővárosban készül képek esetében az asztalon hevernek, az arles-ieknél vázában állnak. 

A kiállítás kapcsán nyilvánosságra hozták a legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok eredményeit is. Kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett, barnába fordult.

"Az eredeti színárnyalatok nagyrészt eltűntek" - mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője. A múzeum azonban felkért egy művészt, Charlotte Caspers-t, hogy készítsen a festmény két részletéről az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstrukciót, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek.

Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik"

- állapították meg. A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, különben károsodtak volna a színrétegek.

Mivel a festő a plein-air technika híve volt, vagyis szabadban festett, nem ritka, hogy szokatlan dolgokat találnak a képein, korábban például egy szöcskét belekenődve a festékbe.

Zonnebloemen_achterzijde_LR-134239.jpg

A Napraforgók (hátoldal), 1889. (Fotó/Forrás: Van Gogh Museum Amsterdam)

Ezúttal a mester ujjlenyomatainak teljes kollekciója található meg az egyik festmény szélein a festékbe nyomódva. Van Gogh ugyanis már festés közben jött rá, hogy nem lesz elég nagy a vászon az elképzelt virágkompozíciónak, így a félig kész kép tetejéhez hozzászögelt egy fa bővítményt. Eközben azonban az ujjai belenyomódtak a még nedves festékbe. "A festményeinek széléről egész gyűjteményünk van Van Gogh ujjlenyomataiból" - magyarázza a restaurálást vezető Ella Hendriks. “A most talált lenyomatok túlságosan elmosódottak ahhoz, hogy azonosítani lehessen őket, a fa betoldás azonban eredeti, így logikusan következik, hogy a festő ujjai hagyták a nyomot."

Az ujjlenyomatokat akár a festmények eredetiségének megállapítására is használhatják majd. Egyes kriminalisztikai szakértők ugyanis ezekből állapítják meg egy műtárgy eredetét. A múzeumban található alkotások esetében azonban erre még soha nem volt szükség, mivel nem merült fel, hogy ne lennének eredetiek - szögezte le gyorsan az Artnet.news kérdésére a restaurátor.

Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. "A hála szimbólumai" - írta a képről a festő. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgókat.

(via artnet.news, DutchNews.nl)

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Kapcsolódó

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Vincent Van Gogh öncsonkítását és halálát is rejtélyek övezik. Élete egy meg nem értett zseni tragikus története, hírneve csak halála után kapott szárnyra. Ma már szinte mindent el lehet adni nevével.

Van Gogh vizuális rendszertana

Van Gogh vizuális rendszertana

A holland mester közel 900 képét helyezték el egyetlen plakáton - témák szerint csoportosítva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.
Vizuál hír

Megették a 120 ezer dollárt érő kiállítási tárgyat – egy banánt

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt egy Miamiban rendezett kiállításon, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.
Vizuál képregény

KÉP-regény: A lovak meg a sirály

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen az, amikor teljesen mást akar lefotózni, mint ami végül megjelenik a képen.
Vizuál Film

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!