Vizuál

Erőss Nikolett: "Mintha végtelen prizmába néznénk"

2012.06.18. 08:35
Ajánlom
Klasszikus kompozíciókba foglalt sokkoló témák, hűvös távolságtartás, merész mondanivaló. Robert Mapplethorpe az életben és a művészetben is borotvaélen táncolt. Az amerikai fotós május végén nyílt kiállítása kapcsán feltett kérdéseinkre Erőss Nikolett, a Ludwig Múzeum kurátora válaszolt.

-  A tárlat Mapplethorpe közel kétszáz munkáját mutatja be, a korai Polaroidoktól az utolsó években készült önarcképekig. Mi alapján készült a válogatás? 

Voltaképpen egy utazó kiállítás érkezett Budapestre, amely jó arányban villantja fel az életmű szinte minden szeletét, anyaga pedig helyszínről helyszínre alig változik. Az elsődleges célunk az volt, hogy bemutassuk Mapplethorpe munkásságának sokszínűségét, identitásainak összetettségét. A tárlaton ízelítőt kapunk a művész legkorábbi, egyszersmind legintimebb Polaroidjaiból, külön termet szántunk az önarcképeknek, és jelentős helyet kaptak a tárlaton a portrék is. A legszebb talán az egykori élettársról, Patti Smith-ről készült sorozat. A következő nagy témacsoport az akt, de látunk még virágcsendéleteket, továbbá antik és reneszánsz szobrokról készült munkákat is, valamint jó néhány erősen szexuális tartalmú kép is megjelenik, ezek az életmű kihagyhatatlan részei. Bármilyen témát fotózzon is Mapplethorpe, ugyanolyan hűvös távolságtartással ábrázol, és minden alkalommal pontos kompozíciókban fogalmaz. Végső soron ez teszi koherenssé az életművét. 

- Mapplethorpe egy interjúban arról beszélt, biztonságos környezetből jött, amiben jó volt felnőni, és amitől jó volt aztán megválni. Mire cserélte az unalmas, kertvárosi Amerikát? 

- Roppant sokat dolgozott rajta, hogy az újdonságok, az extremitások közelébe férkőzhessen. 1970-ben beköltözött a legendás-hírhedt New York-i Chelsea Hotelbe, és ettől fogva egy ideig szupersztárok és csodabogarak között telt az élete. Ők inspirálták és fogyasztották is művészetét. Patti Smith meséli, hogy volt pár kocsma New Yorkban, amiket jórészt azzal a céllal látogattak, hogy megismerkedjenek Warhol Factory-jének holdudvarához tartozó figurákkal. Mapplethorpe-ot elképesztő érvényesülési vágy jellemezte, és pontosan felmérte, hol, milyen lehetőségek nyílhatnak a számára. 

- Mi teszi őt megkerülhetetlen alkotóvá?

- Elsősorban az, hogy lenyűgöző mesterségbeli tudása komplex - és nyilvánossá tett - identitáspolitikával és társadalmi háttérrel egészül ki. Klasszikus látásmóddal dolgozott fel teljesen újszerű témákat. Pornósztárokat, testépítőket fotózott, de munkái esszenciális lenyomatát adják a hetvenes-nyolcvanas évek New York-i művészvilágának is. Képeiből világossá válik továbbá az is, hogy magát hova pozícionálta ebben a közegben. Témáihoz ugyanis rendkívül személyes módon kapcsolódott, sőt gyakran a saját testét is tárgyként, eszközként használta. Életműve mentén például nyomon követhető, ahogy a szexuális forradalom őrülete a nyolcvanas évek végére az AIDS tetőzésével hirtelen megtorpant, kijózanodott, s változott egyszeriben haraggá, félelemmé. Mapplethorpe 1986-tól tudta, hogy beteg, utolsó három évét ez a tudat határozhatta meg.

- A kortárs fotográfia viszont, s vele Mapplethorpe művészete azóta is töretlenül népszerű. 

A Ludwig Múzeum programjában az elmúlt évek során hangsúlyos helye volt a kortárs fotográfiának. De Mapplethorpe azért is jó téma, mert az ő életében, kicsiben szinte megismétlődött a fotó emancipálódása. Mentora - és partnere -, Sam Wagstaff volt az első, aki fantasztikus gyűjteményre tett szert, Mapplethorpe pedig gyakorlatilag végigélte, ahogy a fotográfia önálló képzőművészeti műfaj lett. Először az ő munkái is a képek dokumentumértékét emelték inkább ki, később váltak csak műalkotásokká. Életműve mára már szuperkanonizáltnak számít. Az teszi különlegessé, hogy formailag zárványszerű, izolált, időtlen esztétikumot hozott létre. A kiállításon ezért úgy érezhetjük magunkat, mintha egy végtelen prizmába néznénk.       

- Napjainkban létezik hasonló krónikása az amerikai szubkulturális vagy művészvilágnak?  

- A huszas-harmincas években Man Ray megörökítette az európai avantgárd szinte teljes arcképcsarnokát. Mapplethorpe már csak a sokkal szűkebb New York-i szcénát kapta lencsevégre. Annie Leibovitz, vagy Anton Corbijn a sztárvilág talán kevesebb kockázatot vállaló fotósai. Mára pedig úgy gondolom, olyan széles lett a spektrum, hogy lehetetlen volna egy fotósnak lefednie akár csak egyetlen csoportkultúrát is. A krónikás szerep - ahogy te fogalmazol - egész egyszerűen elvesztette a kiemelt helyzetét, fragmentálódott. 

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.