Vizuál

Erwin Olaf: "A szépség önmagában nem elég"

2014.11.02. 07:00
Ajánlom
A világhírű holland fotográfus idén Magyarországon, a debreceni MODEM-ben állít ki. Erwin Olaf a Körhinta című tárlat megnyitójára személyesen is ellátogatott Amszterdamból és egy jó kedélyű beszélgetés keretében válaszolt néhány kérdésünkre. INTERJÚ

- Szerinted milyen hatást keltenek a képeid a szemlélőben?

- Őszintén szólva sosem gondolkozom azon, milyen hatást keltenek a képeim. Ez inkább arról szól számomra, hogy mit szeretnék megmutatni. Az érzéseimről akarok mesélni, a gondolataimról. Mikor egy kiállításban elhelyezed a műveket, mindig várnod kell, vajon mit mondanak majd az emberek, tetszik-e nekik. Úgy érzem, ez egy dialógus a néző és köztem a fotókon keresztül.

- Az esztétikailag szépen megkomponált képeiden az olyan témák, mint a háború, a szenvedés vagy a gyász mind emelkedett szépségben jelennek meg. Mit gondolsz, eltávolítja a nézőt ez a fajta "megszépítés" és stilizálás?

- Szeretem a távolságot. Nem szeretem, ha valami attól valóságos, hogy nyers és erőszakos. Szeretem a saját módszereimmel, esztétikai látásmódommal megmutatni ezt: a saját utamat járom. Hiszek benne és a képeimmel meg is szeretnék teremteni egyfajta valóságos világot, valóságos érzésekkel, egy valóságos fantáziavilágot. Túl sok képet látok, ami arra épít, hogy erőszakossággal és nyersséggel akar realisztikus lenni.

- Mit gondolsz a szépségről és a csúnyaságról? Hogyan interpretálod ezeket?

- Már kiskoromtól úgy érzem, hogy a világot egy szebb helyként szeretném bemutatni, mint amilyen. De ennek mindig kell, hogy jelentése legyen, nem úgy, mint a divatmagazinok fotóin. A szépség önmagában nem elég, máskülönben csak ideiglenes lenne. Szeretném azt hinni, hogy olyan esztétikát vagyok képes létrehozni, amelynek a szépsége időtálló.

- Hogyan kerültél a debreceni MODEM-be?

- Megkértek, hogy itt állítsak ki. Ez egy gyönyörű hely, a kiállítás nagyszerű, kiváló a kurátor és érzem a jó minőséget, így nagyon örülök, hogy létrejöhetett ez a kiállítás.

- Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a kiállítás részei?

- Mindet én készítettem. (Nevet.) Különböző korokban elhelyezett képekről van szó, amelyek éppen a korszakok közötti különbség révén kommunikálnak egymással. Szerepelnek képek interbellum, azaz háborúk közti időszakokból, a '30-as és a '60-as évekből is. Az utóbbi tíz évben nagyon érdekel, hogy különböző időt vagy kort használjak a történeteim elmeséléséhez. Emellett összeköti őket az is, hogy mind installációs darabok.

- Általában honnan szerzed az inspirációt?

- Ágyon fekve, kanapén ülve, olcsó programokat nézve a tévében vagy amikor más emberek beszélnek hozzám - ezek számomra mind-mind tökéletes mozgatórugók az inspirációhoz.

- Gondolkoztál már azon, hogy színházat csinálj?

- Azt kell, hogy mondjam, mostanában egyre többet gondolkozom rajta. Kisfilmeket készítettem már, de színházat még nem.

- Készül valamilyen új projekted jelenleg?

- Egy új sorozattal készülök, amely a várakozásról szól és a Waiting címet fogja viselni. Gyakran kerülünk olyan szituációba, hogy várnunk kell, mi mégsem akarjuk ezt, közben mindig csinálni akarunk valamit, legtöbbször az okostelefonjainkat bújjuk. Van, hogy várunk az orvosra a rendelőben, és még nem tudjuk, jó hírt kapunk-e. Vagy a szerelmünkre egy étteremben, de nem jön. Erről az érzésről fog szólni ez a sorozat, erről a szörnyű érzésről. Mikor nem a családoddal, a barátaiddal vagy az iPhone-oddal vagy és muszáj várnod a jó vagy rossz hírekre, és közben már félig halott vagy belül. Ott ülsz és vársz. Nem élsz már többé. Ez az új projektem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Reisz Gábor filmje esélyes lehet az Európai Filmdíjra

A Rossz versek is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába - derült ki az Európai Filmakadémia (EFA) közleményéből.
Vizuál Film

Készül a Mátrix 4 - Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss visszatér

Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss visszatér a Mátrix világába - közölte kedden Toby Emmerich, a Warner Bros. Picture csoport igazgatója, bejelentve, hogy készül a népszerű sci-fi negyedik filmje.
Vizuál hír

Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, főigazgatói megbizatását újabb öt évre, 2024. november 30-áig hosszabbították meg.
Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása.