Vizuál

Erwin Olaf: "A szépség önmagában nem elég"

2014.11.02. 07:00
Ajánlom
A világhírű holland fotográfus idén Magyarországon, a debreceni MODEM-ben állít ki. Erwin Olaf a Körhinta című tárlat megnyitójára személyesen is ellátogatott Amszterdamból és egy jó kedélyű beszélgetés keretében válaszolt néhány kérdésünkre. INTERJÚ

- Szerinted milyen hatást keltenek a képeid a szemlélőben?

- Őszintén szólva sosem gondolkozom azon, milyen hatást keltenek a képeim. Ez inkább arról szól számomra, hogy mit szeretnék megmutatni. Az érzéseimről akarok mesélni, a gondolataimról. Mikor egy kiállításban elhelyezed a műveket, mindig várnod kell, vajon mit mondanak majd az emberek, tetszik-e nekik. Úgy érzem, ez egy dialógus a néző és köztem a fotókon keresztül.

- Az esztétikailag szépen megkomponált képeiden az olyan témák, mint a háború, a szenvedés vagy a gyász mind emelkedett szépségben jelennek meg. Mit gondolsz, eltávolítja a nézőt ez a fajta "megszépítés" és stilizálás?

- Szeretem a távolságot. Nem szeretem, ha valami attól valóságos, hogy nyers és erőszakos. Szeretem a saját módszereimmel, esztétikai látásmódommal megmutatni ezt: a saját utamat járom. Hiszek benne és a képeimmel meg is szeretnék teremteni egyfajta valóságos világot, valóságos érzésekkel, egy valóságos fantáziavilágot. Túl sok képet látok, ami arra épít, hogy erőszakossággal és nyersséggel akar realisztikus lenni.

- Mit gondolsz a szépségről és a csúnyaságról? Hogyan interpretálod ezeket?

- Már kiskoromtól úgy érzem, hogy a világot egy szebb helyként szeretném bemutatni, mint amilyen. De ennek mindig kell, hogy jelentése legyen, nem úgy, mint a divatmagazinok fotóin. A szépség önmagában nem elég, máskülönben csak ideiglenes lenne. Szeretném azt hinni, hogy olyan esztétikát vagyok képes létrehozni, amelynek a szépsége időtálló.

- Hogyan kerültél a debreceni MODEM-be?

- Megkértek, hogy itt állítsak ki. Ez egy gyönyörű hely, a kiállítás nagyszerű, kiváló a kurátor és érzem a jó minőséget, így nagyon örülök, hogy létrejöhetett ez a kiállítás.

- Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a kiállítás részei?

- Mindet én készítettem. (Nevet.) Különböző korokban elhelyezett képekről van szó, amelyek éppen a korszakok közötti különbség révén kommunikálnak egymással. Szerepelnek képek interbellum, azaz háborúk közti időszakokból, a '30-as és a '60-as évekből is. Az utóbbi tíz évben nagyon érdekel, hogy különböző időt vagy kort használjak a történeteim elmeséléséhez. Emellett összeköti őket az is, hogy mind installációs darabok.

- Általában honnan szerzed az inspirációt?

- Ágyon fekve, kanapén ülve, olcsó programokat nézve a tévében vagy amikor más emberek beszélnek hozzám - ezek számomra mind-mind tökéletes mozgatórugók az inspirációhoz.

- Gondolkoztál már azon, hogy színházat csinálj?

- Azt kell, hogy mondjam, mostanában egyre többet gondolkozom rajta. Kisfilmeket készítettem már, de színházat még nem.

- Készül valamilyen új projekted jelenleg?

- Egy új sorozattal készülök, amely a várakozásról szól és a Waiting címet fogja viselni. Gyakran kerülünk olyan szituációba, hogy várnunk kell, mi mégsem akarjuk ezt, közben mindig csinálni akarunk valamit, legtöbbször az okostelefonjainkat bújjuk. Van, hogy várunk az orvosra a rendelőben, és még nem tudjuk, jó hírt kapunk-e. Vagy a szerelmünkre egy étteremben, de nem jön. Erről az érzésről fog szólni ez a sorozat, erről a szörnyű érzésről. Mikor nem a családoddal, a barátaiddal vagy az iPhone-oddal vagy és muszáj várnod a jó vagy rossz hírekre, és közben már félig halott vagy belül. Ott ülsz és vársz. Nem élsz már többé. Ez az új projektem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.