Vizuál

Erwin Olaf: "A szépség önmagában nem elég"

2014.11.02. 07:00
Ajánlom
A világhírű holland fotográfus idén Magyarországon, a debreceni MODEM-ben állít ki. Erwin Olaf a Körhinta című tárlat megnyitójára személyesen is ellátogatott Amszterdamból és egy jó kedélyű beszélgetés keretében válaszolt néhány kérdésünkre. INTERJÚ

- Szerinted milyen hatást keltenek a képeid a szemlélőben?

- Őszintén szólva sosem gondolkozom azon, milyen hatást keltenek a képeim. Ez inkább arról szól számomra, hogy mit szeretnék megmutatni. Az érzéseimről akarok mesélni, a gondolataimról. Mikor egy kiállításban elhelyezed a műveket, mindig várnod kell, vajon mit mondanak majd az emberek, tetszik-e nekik. Úgy érzem, ez egy dialógus a néző és köztem a fotókon keresztül.

- Az esztétikailag szépen megkomponált képeiden az olyan témák, mint a háború, a szenvedés vagy a gyász mind emelkedett szépségben jelennek meg. Mit gondolsz, eltávolítja a nézőt ez a fajta "megszépítés" és stilizálás?

- Szeretem a távolságot. Nem szeretem, ha valami attól valóságos, hogy nyers és erőszakos. Szeretem a saját módszereimmel, esztétikai látásmódommal megmutatni ezt: a saját utamat járom. Hiszek benne és a képeimmel meg is szeretnék teremteni egyfajta valóságos világot, valóságos érzésekkel, egy valóságos fantáziavilágot. Túl sok képet látok, ami arra épít, hogy erőszakossággal és nyersséggel akar realisztikus lenni.

- Mit gondolsz a szépségről és a csúnyaságról? Hogyan interpretálod ezeket?

- Már kiskoromtól úgy érzem, hogy a világot egy szebb helyként szeretném bemutatni, mint amilyen. De ennek mindig kell, hogy jelentése legyen, nem úgy, mint a divatmagazinok fotóin. A szépség önmagában nem elég, máskülönben csak ideiglenes lenne. Szeretném azt hinni, hogy olyan esztétikát vagyok képes létrehozni, amelynek a szépsége időtálló.

- Hogyan kerültél a debreceni MODEM-be?

- Megkértek, hogy itt állítsak ki. Ez egy gyönyörű hely, a kiállítás nagyszerű, kiváló a kurátor és érzem a jó minőséget, így nagyon örülök, hogy létrejöhetett ez a kiállítás.

- Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a kiállítás részei?

- Mindet én készítettem. (Nevet.) Különböző korokban elhelyezett képekről van szó, amelyek éppen a korszakok közötti különbség révén kommunikálnak egymással. Szerepelnek képek interbellum, azaz háborúk közti időszakokból, a '30-as és a '60-as évekből is. Az utóbbi tíz évben nagyon érdekel, hogy különböző időt vagy kort használjak a történeteim elmeséléséhez. Emellett összeköti őket az is, hogy mind installációs darabok.

- Általában honnan szerzed az inspirációt?

- Ágyon fekve, kanapén ülve, olcsó programokat nézve a tévében vagy amikor más emberek beszélnek hozzám - ezek számomra mind-mind tökéletes mozgatórugók az inspirációhoz.

- Gondolkoztál már azon, hogy színházat csinálj?

- Azt kell, hogy mondjam, mostanában egyre többet gondolkozom rajta. Kisfilmeket készítettem már, de színházat még nem.

- Készül valamilyen új projekted jelenleg?

- Egy új sorozattal készülök, amely a várakozásról szól és a Waiting címet fogja viselni. Gyakran kerülünk olyan szituációba, hogy várnunk kell, mi mégsem akarjuk ezt, közben mindig csinálni akarunk valamit, legtöbbször az okostelefonjainkat bújjuk. Van, hogy várunk az orvosra a rendelőben, és még nem tudjuk, jó hírt kapunk-e. Vagy a szerelmünkre egy étteremben, de nem jön. Erről az érzésről fog szólni ez a sorozat, erről a szörnyű érzésről. Mikor nem a családoddal, a barátaiddal vagy az iPhone-oddal vagy és muszáj várnod a jó vagy rossz hírekre, és közben már félig halott vagy belül. Ott ülsz és vársz. Nem élsz már többé. Ez az új projektem.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.