Vizuál

Érzéki aktok

2010.07.26. 09:07
Ajánlom
Dés László nevéhez izgalmas zenei kísérletek kötődnek, ez alkalommal azonban nem zenéről, hanem kedvenc festőjéről beszélgetett Eszéki Erzsébettel.

Dés László Amedeo Modigliani (1884-1920) női aktjairól mesélt Eszéki Erzsébetnek, az Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetben, amely az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában, Dobó László portréival. Alább egy rövid részlet következik Dés László képes meséjéből, amelyet Ön is megnyerhet, ha helyesen válaszol kérdésünkre.

„Kamaszkoromban fedeztem fel magamnak Modiglianit. Abban az időszakban, amikor sok mindenre rácsodálkozik az ember, és ezek a fölfedezések egy életre meghatározóak lehetnek. Ráadásul olyan nagyot nem is lehet tévedni, mert ebben az életkorban csak a hiteles dolgok érintik meg igazán a fiatal, utat kereső, „háborgó" lelket. Mé nincsenek egyéb szempontok. Ennek némileg ellentmond, hogy - művei mellett - megfogott vad, szertelen, önpusztító élete, magányossága, az, hogy Modiglianinál minden a munkáról, az alkotásról szólt. Noha az élete nem függetleníthető életművétől, a képek születésétől, végül mégis csak a mű marad. Csodálatom a festészete irányt azóta is tart, sőt: mintha ma még többet jelentene számomra.

Modigliani egész pályája során - néhány tájképet és szobrot kivéve - portrékat és női aktokat festett. Azt mondják, arisztokratikus volt, büszke, egyenesen megvetette az embereket. Képein nem ezt látom. Ellenkezőleg: érdeklődést, kíváncsiságot az ember iránt, akit fest, és - különösen a női modelleknél - szeretetet. Aminek nem mond ellent megalkuvást nem tűrő ábrázolásmódja. Sőt! Ettől hitelesek az általa láttatott figurák. Ezeken a portrékon nem szépek vagy csúnyák az arcok, hanem érdekesek, gyakran megejtők."

Kérdésünk: Milyen nemzetiségű volt Modigliani?

Ha a helyes választ augusztus 1-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.