Vizuál

Esterházy hadtörténet

2012.05.25. 14:36
Ajánlom
Újrarendezték az Esterházy-család Európa egyik leggazdagabb magántulajdonban lévő fegyvertárát, melyből kiállítás nyílt Fraknó várában.

Az Esterházy-család háromszáz évre visszanyúló hadviselés-története 2012 májusától felújított terekben látható Oszmánok, poroszok és franciák címmel. A tárlat a harmincéves háborútól egészen a késő 19. századig terjedő intervallumot öleli át számos újdonságot is felvonultatva. Először lesznek láthatók 17. századi koronázási zászlók, közülük is igazi csemegének számít majd az 1618. évi koronázás Magyar Királyság-zászlaja, egy Szent István koronát ábrázoló selyemzászló. A koronázási zászlót vinni komoly megtiszteltetés volt, a zászlóvívők a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjaiból kerültek ki, őket a nádor és a királyi udvarmester nevezte ki. A Magyar Királyság-zászlaját vitte Esterházy Miklós (1583-1645) - aki 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt - II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. július 1-i koronázásakor. Kevesen tudják, hogy a koronázási zászlót vívője a ceremónia után meg is tarthatta azt, így a becses darab Esterházy Miklósnak köszönhetően a fraknói vár kincstárába került megőrzésre, ahol a mai napig fennmaradt és mostantól a nagyközönség is láthatja. A zászló igazi különlegessége, hogy Szent Korona ábrázolása egyike a 17. század legszebb és legautentikusabb ábrázolásainak. 

Szintén újdonság a 18. századból származó porosz legénységi sátor és az Esterházy Leopodine hercegkisasszony és Moritz lichtensteini herceg 1806-ban tartott esküvőjére, II. Esterházy Miklós által alapított, ötvenfős díszalakulat felszerelése is. Külön erre a célra új, úgynevezett hernyós sisakokat, táskákat, nyereg- és lószerszámokat szereztek be, melyeket még az esküvő évében Fraknóra szállítottak megőrzés céljából. 

Olyan szokatlan tárgyak is kiállításra kerülnek, mint Esterházy Alajos György (a kismartoni kastélyban látható Hercegnői lakosztályok hercegnéiből ő Lady Sarah Frederica fia) herceg hagyatékából származó rendkívül egzotikus ütő- vágó-, szúró és tűzfegyverek. Először látogatható II. Esterházy Miklós herceg ezredének 1797-ben berendezett második inszurrekciós szerátra, a lovasság úgynevezett bőrkamrája is. 

A kiállítás köré szeptemberben programokat is szerveznek, mégpedig az idén harmadik alkalommal megrendezett Puskaporos fesztivált. A szeptember 22-23-ig tartó rendezvényen történelmi csaták, táncmulatságok és mutatványosok szórakoztatják az ode látogató közönséget. A vendégek természetesen nem lesznek híján gasztronómiai, zenei és kézműves élményeknek sem, minden időutazó megtalálja a kedvére való szórakozást, az iskolásokra gondolva pedig szeptember 21-én csoportokra szabott speciális vezetéseket tartanak majd. Az Esterházy Magánalapítvány rendezvényei és hírei között itt is tallózhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.