Vizuál

Esterházy Művészeti Díj - az első forduló eredménye

2011.11.08. 08:30
Ajánlom
Szeptember 30-án sikeresen lezárult az Esterházy Művészeti Díj "sponsored by UNIQA" pályázat első fordulója. A független szakmai zsűri 186 pályázóból választhatta ki azt a húsz továbbjutót, akik közül november 1-én kerültek ki az idei győztesek. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2011. november 17-én a Szépművészeti Múzeumban kerül sor. A húsz továbbjutó pályázó művei november 17-től december 4-ig lesznek megtekinthetőek a Szépművészeti Múzeumban.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj "sponsored by UNIQA" odaítélésével a cél a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásukon való elindítása. Az egyenként ötezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három negyven év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. Idén ismételten a kortárs festészet területéről vártak képzőművészeti alkotásokat. A két évvel ezelőtti díjátadás győzteseit - Horváth Dánielt, Siegmund Ákost és a Borsós Lőrinc Brandet - az alapítvány azóta is figyelemmel kísérei, műveik bekerültek az Esterházy-gyűjteménybe és 2010 márciusában kiállításra kerültek a bécsi Collegium Hungaricum épületében, amelynek megnyitó ünnepségén mindkét ország akkori kultuszminisztere, Dr. Claudia Schmied és Dr. Hiller István is részt vettek. Áprilistól októberig a Central Europe Revisited III. kiállítás sorozat keretében Kismartonban voltak láthatók alkotásaik.

Idén másodszorra került sor a díj kiírására, a művészek előtt május óta állt nyitva a www.esterházy-művészeti-dij.hu internetes portál, a pályázatokat online lehetett leadni. A díjra jelölt művészek: Hatházi László, Batykó Róbert, Király András, Barakonyi Zsombor, Kaliczka Patricia, Kis Róka Csaba, Kokesch Ádám, Sándor Krisztián, Csiszér Zsuzsi, László Dániel, Dobó Bianka, Fridvaldszki Márk, Hámori Anett, Karácsonyi László Attila, Király Gábor, Kondor Attila, Szabó Eszter, Huszti János, Szabó Ábel és Pinczehelyi András. Az ünnepélyes díjátadásra 2011. november 17-én a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában kerül sor. A műalkotásokat a régi mesterek társaságában mutatják be, ebben a teremben találhatóak II. Esterházy Miklós gyűjteményének egyes darabjai, melyek a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáltak.

Zsűritagok:
Dr. Hegyi Lóránd zsűrielnök, a Musée D'Art Moderne de Saint-Étienne főigazgatója, Central Europe Revisited kiállítássorozat főkurátora
Dr. Alexander Tolnay független kurátor, 1995-2008-ig a Berlini Kunstverein igazgatója
Niklai Judit kurátor, a Blood Mountain Alapítvány alapítója és igazgatója
Tijana Stepanovic kurátor, a Ludwig Múzeum ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodájának vezetője
Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője
Rieder Gábor, független kurátor, műkritikus
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója
Othmar Michl, a díj szponzora, az UNIQA Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Esterházy Contemporary

A kortárs művészet támogatása az Esterházy Contemprorary program keretében az Esterházy-család egészen a 19. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. Az Esterházy-alapítványok ezért évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával támogatják a kortárs művészetet. Ezt a hagyományt folytatva az alapítvány magyarországi kulturális tevékenységének egyik legjelentősebb elemeként kerül kétévenként kiosztásra az Esterházy Művészeti Díj, "sponsored by Uniqa".

Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékeknek, kastélyoknak és váraknak, valamint az azokban található gyűjteményeknek köszönhetően Ausztria egyik legfontosabb magánkézben lévő kulturális intézményévé vált. A magánalapítvány feladata, hogy megőrizze, feldolgozza és a közönség számára hozzáférhetővé tegye a kulturális örökséget. A térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy-hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában. Földrajzi helyzetének és az ebből adódó közép-európai hagyományoknak köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány manapság is hidat képez Kelet és Nyugat között.

Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az Esterházy Contemprorary a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik - bár maguk mögött tudhatják első sikereiket - a nemzetközi porondon még nem ismertek.

Az Esterházy Contemprorary célja, hogy a térség kortárs művészeti törekvéseit, valamint a művészek esztétikai irányultságát rendszerezetten bemutassa, gyűjtse és lehetőséget adjon a vélemény- és tapasztalatcserére, valamint  hogy több mint húsz évvel a politikai rendszerváltás után konzekvensen, történelmi komplexitásában és esztétikai sokszínűségében mutassa be és dolgozza fel Közép-Európa kortárs művészetét. Ábrázolni kívánja a térség államaiban a hidegháború évei alatt végbement történelmi folyamatokat, társadalmi tendenciákat, a politikai és kulturális élet eseményeit, valamint az új művészeti törekvéseket 1989-et követően.

A fenti törekvések megvalósítását az Esterházy Contemprorary négy elemre támaszkodva képzeli el: a Central Europe Revisited kiállítás-sorozat megrendezése, az UNIQA által szponzorált Esterházy Művészeti Díj odaítélése, az alapítvány régi gyűjteményeire reflektáló kortárs művészeti projektek támogatása, kelet-európai kortárs művészeti gyűjtemény létrehozása.

Esterházy Contemprorary Gyűjtemény

Az Esterházy Contemprorary Gyűjtemény 2004 óta a fenti elvek szem előtt tartásával szisztematikusan épül. Bár már 20 év telt el a vasfüggőny leomlása óta, még mindig nem történt meg Közép-Kelet-Európa művészeti életének és irányzatainak sem 1949 és 1989 közé eső, sem pedig a '89 utáni időszak feldolgozása és értelmezése. Az Esterházy Contemprorary ambíciózus célja, hogy eddig példátlan módon, összefüggéseiben és komplexitásában prezentálja és dolgozza fel a közép-kelet-európai művészetet, platformot nyújtva a legfiatalabb tehetségek bemutatkozására. A gyűjtemény a 2004 óta történt vásárlások eredményeként mára mintegy 150 műtárgyra gyarapodott. Legfrissebb vásárlása a 2011-ben Budapesten megrendezett Art on Lake kiállítás három művészének, Kelemen Zénónak, Jiri Davidnak és Kristof Kinteranak alkotásai.

UNIQA és a Művészetek

Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az UNIQA Ausztria legnagyobb biztosítótársaságaként  ebben  a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is.

Az UNIQA szponzorálási stratégiája nem egyszerű pénzügyi konstrukcióban testesül meg, hanem közép- és hosszú távú partnerségeken alapszik. Az így létrejött szponzori partneri kapcsolatokban az UNIQA mindig törekszik az egyedi és pontosan meghatározott igényeket felvonultató és előre kidolgozott együttműködésekre. Kreativitás, precizitás, egyediség, humanitás, kezdeményezőkézség, ambíció és csapatszellem - ezen értékek érvényesülnek minden kulturális megmozdulásban, ugyanakkor ezek az értékek száz százalékban egybecsengenek az UNIQA által elfogadott értékekkel és egyben alapját képzik annak a teljesítménynek, amelynek eredményként a munkatársak nap mint nap hozzájárulnak az ügyfelek biztonságának megteremtéséhez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.