Vizuál

Esterházy Művészeti Díj - az első forduló eredménye

2011.11.08. 08:30
Ajánlom
Szeptember 30-án sikeresen lezárult az Esterházy Művészeti Díj "sponsored by UNIQA" pályázat első fordulója. A független szakmai zsűri 186 pályázóból választhatta ki azt a húsz továbbjutót, akik közül november 1-én kerültek ki az idei győztesek. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2011. november 17-én a Szépművészeti Múzeumban kerül sor. A húsz továbbjutó pályázó művei november 17-től december 4-ig lesznek megtekinthetőek a Szépművészeti Múzeumban.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj "sponsored by UNIQA" odaítélésével a cél a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és pályafutásukon való elindítása. Az egyenként ötezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három negyven év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. Idén ismételten a kortárs festészet területéről vártak képzőművészeti alkotásokat. A két évvel ezelőtti díjátadás győzteseit - Horváth Dánielt, Siegmund Ákost és a Borsós Lőrinc Brandet - az alapítvány azóta is figyelemmel kísérei, műveik bekerültek az Esterházy-gyűjteménybe és 2010 márciusában kiállításra kerültek a bécsi Collegium Hungaricum épületében, amelynek megnyitó ünnepségén mindkét ország akkori kultuszminisztere, Dr. Claudia Schmied és Dr. Hiller István is részt vettek. Áprilistól októberig a Central Europe Revisited III. kiállítás sorozat keretében Kismartonban voltak láthatók alkotásaik.

Idén másodszorra került sor a díj kiírására, a művészek előtt május óta állt nyitva a www.esterházy-művészeti-dij.hu internetes portál, a pályázatokat online lehetett leadni. A díjra jelölt művészek: Hatházi László, Batykó Róbert, Király András, Barakonyi Zsombor, Kaliczka Patricia, Kis Róka Csaba, Kokesch Ádám, Sándor Krisztián, Csiszér Zsuzsi, László Dániel, Dobó Bianka, Fridvaldszki Márk, Hámori Anett, Karácsonyi László Attila, Király Gábor, Kondor Attila, Szabó Eszter, Huszti János, Szabó Ábel és Pinczehelyi András. Az ünnepélyes díjátadásra 2011. november 17-én a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában kerül sor. A műalkotásokat a régi mesterek társaságában mutatják be, ebben a teremben találhatóak II. Esterházy Miklós gyűjteményének egyes darabjai, melyek a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáltak.

Zsűritagok:
Dr. Hegyi Lóránd zsűrielnök, a Musée D'Art Moderne de Saint-Étienne főigazgatója, Central Europe Revisited kiállítássorozat főkurátora
Dr. Alexander Tolnay független kurátor, 1995-2008-ig a Berlini Kunstverein igazgatója
Niklai Judit kurátor, a Blood Mountain Alapítvány alapítója és igazgatója
Tijana Stepanovic kurátor, a Ludwig Múzeum ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodájának vezetője
Fenyvesi Áron kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője
Rieder Gábor, független kurátor, műkritikus
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója
Othmar Michl, a díj szponzora, az UNIQA Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Esterházy Contemporary

A kortárs művészet támogatása az Esterházy Contemprorary program keretében az Esterházy-család egészen a 19. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. Az Esterházy-alapítványok ezért évek óta különféle módokon, például modern épületek építtetésével, fiatal zenészek vagy művészek pártolásával támogatják a kortárs művészetet. Ezt a hagyományt folytatva az alapítvány magyarországi kulturális tevékenységének egyik legjelentősebb elemeként kerül kétévenként kiosztásra az Esterházy Művészeti Díj, "sponsored by Uniqa".

Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékeknek, kastélyoknak és váraknak, valamint az azokban található gyűjteményeknek köszönhetően Ausztria egyik legfontosabb magánkézben lévő kulturális intézményévé vált. A magánalapítvány feladata, hogy megőrizze, feldolgozza és a közönség számára hozzáférhetővé tegye a kulturális örökséget. A térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy-hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában. Földrajzi helyzetének és az ebből adódó közép-európai hagyományoknak köszönhetően az Esterházy Magánalapítvány manapság is hidat képez Kelet és Nyugat között.

Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az Esterházy Contemprorary a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik - bár maguk mögött tudhatják első sikereiket - a nemzetközi porondon még nem ismertek.

Az Esterházy Contemprorary célja, hogy a térség kortárs művészeti törekvéseit, valamint a művészek esztétikai irányultságát rendszerezetten bemutassa, gyűjtse és lehetőséget adjon a vélemény- és tapasztalatcserére, valamint  hogy több mint húsz évvel a politikai rendszerváltás után konzekvensen, történelmi komplexitásában és esztétikai sokszínűségében mutassa be és dolgozza fel Közép-Európa kortárs művészetét. Ábrázolni kívánja a térség államaiban a hidegháború évei alatt végbement történelmi folyamatokat, társadalmi tendenciákat, a politikai és kulturális élet eseményeit, valamint az új művészeti törekvéseket 1989-et követően.

A fenti törekvések megvalósítását az Esterházy Contemprorary négy elemre támaszkodva képzeli el: a Central Europe Revisited kiállítás-sorozat megrendezése, az UNIQA által szponzorált Esterházy Művészeti Díj odaítélése, az alapítvány régi gyűjteményeire reflektáló kortárs művészeti projektek támogatása, kelet-európai kortárs művészeti gyűjtemény létrehozása.

Esterházy Contemprorary Gyűjtemény

Az Esterházy Contemprorary Gyűjtemény 2004 óta a fenti elvek szem előtt tartásával szisztematikusan épül. Bár már 20 év telt el a vasfüggőny leomlása óta, még mindig nem történt meg Közép-Kelet-Európa művészeti életének és irányzatainak sem 1949 és 1989 közé eső, sem pedig a '89 utáni időszak feldolgozása és értelmezése. Az Esterházy Contemprorary ambíciózus célja, hogy eddig példátlan módon, összefüggéseiben és komplexitásában prezentálja és dolgozza fel a közép-kelet-európai művészetet, platformot nyújtva a legfiatalabb tehetségek bemutatkozására. A gyűjtemény a 2004 óta történt vásárlások eredményeként mára mintegy 150 műtárgyra gyarapodott. Legfrissebb vásárlása a 2011-ben Budapesten megrendezett Art on Lake kiállítás három művészének, Kelemen Zénónak, Jiri Davidnak és Kristof Kinteranak alkotásai.

UNIQA és a Művészetek

Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az UNIQA Ausztria legnagyobb biztosítótársaságaként  ebben  a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is.

Az UNIQA szponzorálási stratégiája nem egyszerű pénzügyi konstrukcióban testesül meg, hanem közép- és hosszú távú partnerségeken alapszik. Az így létrejött szponzori partneri kapcsolatokban az UNIQA mindig törekszik az egyedi és pontosan meghatározott igényeket felvonultató és előre kidolgozott együttműködésekre. Kreativitás, precizitás, egyediség, humanitás, kezdeményezőkézség, ambíció és csapatszellem - ezen értékek érvényesülnek minden kulturális megmozdulásban, ugyanakkor ezek az értékek száz százalékban egybecsengenek az UNIQA által elfogadott értékekkel és egyben alapját képzik annak a teljesítménynek, amelynek eredményként a munkatársak nap mint nap hozzájárulnak az ügyfelek biztonságának megteremtéséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.
Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenségesen élni - Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. A Ferencz István építészt, az MMA rendes tagját bemutató film október 15-én 18.00 órától látható a Pesti Vigadóban.
Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.
Vizuál árverés

A világ egyik legvékonyabb órája is feltűnik a BÁV árverésén

Egy ismeretlen órásmester 18. század végi függőórájára is licitálhatunk a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. Az árverésen a legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei vonulnak fel, a katalógus online böngészhető.
Vizuál videó

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.
Vizuál ajánló

Miért csillog Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya?

A Kiscelli Múzeum Templomterében nyílt Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállítás a divattörténetben nélkülözhetetlen fényeket és csillogást mutatja be. Szatmári Judit Anna kurátort a divat, a fényűzés és a társadalmi reprezentáció összefüggései érdekelték. Galéria.