Vizuál

Európai miniturnén az animációsfilm-zenék királya

2017.05.30. 16:29
Ajánlom
Minden valószínűség szerint megdőlt az egy koncertteremre eső plüss Totorók európai rekordja a prágai Filmzenei Fesztivál zárókoncertjén, ahol a legendás rajzfilmes, Mijazaki Hajaó filmjeinek állandó zeneszerzője, Hiszaisi Dzsó vezényelte saját szerzeményeit. Június 9-én Párizsban koncertezik.

A Ghibli animációs stúdió filmjeinek 1984 óta szinte állandó szerzőjének számító japán komponista látogatása Prágába csak első pillantásra tűnik egzotikusnak. A Kiki, a boszorkányfutár vagy A vándorló palota képi világának, és az ezekben feltűnő, európai városokra - Prágára vagy Krakkóra - emlékeztető épületek fényében azonban, szinte természetesnek tűnik.

Kiki, a boszorkányfutár

Kiki, a boszorkányfutár

Ennek ellenére Európában eseményszámba megy Hiszaisi Dzsó fellépése. Ezt jelezte az is, hogy a Budapestről Prágába tartó vonaton többen is voltak, akik csak a koncert miatt váltottak jegyet. A koncert szünetében kiderült, akadt olyan is, aki Írországból utazott ide ugyanezért. A zeneszerző

először 2011-ben adott koncertet a kontinensen, a Krakkói Filmzenei Fesztiválon.

A Prága belvárosából az egyik külsőbb kerületben található fesztiválhelyszínre tartó villamosról lassan eltűntek a hátizsákos, fényképezgető turisták, és helyüket az elegáns öltönyökbe, vagy épp kisfeketébe és magassarkúba öltözött emberek vették át. Az irodaházak és az iparterületek mellett  mindössze sodródni kellett a tömeggel, és el sem lehetett téveszteni a Forum Karlín koncerttermet. 

Sajátos bájt kölcsönzött az estnek, ahogy az animációs filmekhez írt szimfonikus zenekari művek némileg ellentmondásos természetét tükrözte a közönség is.

Az alkalomhoz illően komoly és elegáns emberek között egy félrecsúszó ruhaujj alól alkalmanként kibukkant egy cicabusz vagy kormocska tetoválás. A kérlelhetetlen fizikatanár benyomását keltő szigorú, idősebb pár pulóverén is ott virított egy-egy apró kitűző: a Totoró egy erdei szellemecskéje és Kiki, a boszorkány macskája. Népszerűek voltak a Totoró, a varázserdő titka figuráinak plüss változatai is (annak ellenére, hogy a nézőtéren viszonylag kevés, talán összesen 10-15 gyerek volt.) A szünetben a színpad előtt egy negyvenes férfiakból álló társaság fényképezkedett lelkesen az erdei szellem egy játékverziójával.

Totoro, a varázserdő titka

Totoro, a varázserdő titka

Hiszaisi Dzsó minimalista zeneszerzőként kezdte karrierjét, aztán egy rövidfilmhez készített kísérőzenéje 1974-ben olyan sikeresnek bizonyult hogy sorra kapta a hasonló felkéréseket. 1984-ben találkozott először Mijazaki Hajaó rajzfilmessel a Nauszika - A szél harcosai című közös munkájuk kapcsán. 

A film minden szempontból sikert hozott: Mijazaki megalapította a japán legismertebb animációs stúdiójává fejlődő, Ghibli Stúdiót, és a két férfi összebarátkozott.

Az esten a Prágai Városi Szimfonikusokat vezényelő Hiszaisi megragadta az alkalmat, hogy a többi szerzeményével is megismertesse a közönséget. A Laputa, az égi palota, A vadon hercegnője és a Kaguya hercegnő története után a Takeshi Kitano filmjeihez - Kikujiro nyara, Tűzvirágok, A kölykök visszatérnek - írt zenékből következtek részletek.

A zeneszerzőt tavaly kereste meg a felkéréssel Nikola Bojcev, a fesztivál művészeti vezetője, Hiszaisi Dzsó pedig év végére el is fogadta. Az esten játszó zenekart, a Prágai Városi Filharmonikusokat a prágai szervezők választották ki Hiszaisi Dzsó menedzsmentjének a jóváhagyásával. A zenészekkel ezután mindössze két napig próbálta a maga összeállította  programját. A zeneszerzőnek ezen kívül volt néhány különleges kérése a zenekar színpadi elhelyezésével, a hangtechnikával és a technikával kapcsolatban, illetve saját csapatának tagjai is csatlakoztak a cseh együtteshez.

Aki a prágai koncertet elmulasztotta, annak a két párizsi este ad még némi reményt, hogy Európában meghallgathassa Hiszaisi Dzsó szerzeményeit a komponista vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.