Vizuál

Európai miniturnén az animációsfilm-zenék királya

2017.05.30. 16:29
Ajánlom
Minden valószínűség szerint megdőlt az egy koncertteremre eső plüss Totorók európai rekordja a prágai Filmzenei Fesztivál zárókoncertjén, ahol a legendás rajzfilmes, Mijazaki Hajaó filmjeinek állandó zeneszerzője, Hiszaisi Dzsó vezényelte saját szerzeményeit. Június 9-én Párizsban koncertezik.

A Ghibli animációs stúdió filmjeinek 1984 óta szinte állandó szerzőjének számító japán komponista látogatása Prágába csak első pillantásra tűnik egzotikusnak. A Kiki, a boszorkányfutár vagy A vándorló palota képi világának, és az ezekben feltűnő, európai városokra - Prágára vagy Krakkóra - emlékeztető épületek fényében azonban, szinte természetesnek tűnik.

Kiki, a boszorkányfutár

Kiki, a boszorkányfutár

Ennek ellenére Európában eseményszámba megy Hiszaisi Dzsó fellépése. Ezt jelezte az is, hogy a Budapestről Prágába tartó vonaton többen is voltak, akik csak a koncert miatt váltottak jegyet. A koncert szünetében kiderült, akadt olyan is, aki Írországból utazott ide ugyanezért. A zeneszerző

először 2011-ben adott koncertet a kontinensen, a Krakkói Filmzenei Fesztiválon.

A Prága belvárosából az egyik külsőbb kerületben található fesztiválhelyszínre tartó villamosról lassan eltűntek a hátizsákos, fényképezgető turisták, és helyüket az elegáns öltönyökbe, vagy épp kisfeketébe és magassarkúba öltözött emberek vették át. Az irodaházak és az iparterületek mellett  mindössze sodródni kellett a tömeggel, és el sem lehetett téveszteni a Forum Karlín koncerttermet. 

Sajátos bájt kölcsönzött az estnek, ahogy az animációs filmekhez írt szimfonikus zenekari művek némileg ellentmondásos természetét tükrözte a közönség is.

Az alkalomhoz illően komoly és elegáns emberek között egy félrecsúszó ruhaujj alól alkalmanként kibukkant egy cicabusz vagy kormocska tetoválás. A kérlelhetetlen fizikatanár benyomását keltő szigorú, idősebb pár pulóverén is ott virított egy-egy apró kitűző: a Totoró egy erdei szellemecskéje és Kiki, a boszorkány macskája. Népszerűek voltak a Totoró, a varázserdő titka figuráinak plüss változatai is (annak ellenére, hogy a nézőtéren viszonylag kevés, talán összesen 10-15 gyerek volt.) A szünetben a színpad előtt egy negyvenes férfiakból álló társaság fényképezkedett lelkesen az erdei szellem egy játékverziójával.

Totoro, a varázserdő titka

Totoro, a varázserdő titka

Hiszaisi Dzsó minimalista zeneszerzőként kezdte karrierjét, aztán egy rövidfilmhez készített kísérőzenéje 1974-ben olyan sikeresnek bizonyult hogy sorra kapta a hasonló felkéréseket. 1984-ben találkozott először Mijazaki Hajaó rajzfilmessel a Nauszika - A szél harcosai című közös munkájuk kapcsán. 

A film minden szempontból sikert hozott: Mijazaki megalapította a japán legismertebb animációs stúdiójává fejlődő, Ghibli Stúdiót, és a két férfi összebarátkozott.

Az esten a Prágai Városi Szimfonikusokat vezényelő Hiszaisi megragadta az alkalmat, hogy a többi szerzeményével is megismertesse a közönséget. A Laputa, az égi palota, A vadon hercegnője és a Kaguya hercegnő története után a Takeshi Kitano filmjeihez - Kikujiro nyara, Tűzvirágok, A kölykök visszatérnek - írt zenékből következtek részletek.

A zeneszerzőt tavaly kereste meg a felkéréssel Nikola Bojcev, a fesztivál művészeti vezetője, Hiszaisi Dzsó pedig év végére el is fogadta. Az esten játszó zenekart, a Prágai Városi Filharmonikusokat a prágai szervezők választották ki Hiszaisi Dzsó menedzsmentjének a jóváhagyásával. A zenészekkel ezután mindössze két napig próbálta a maga összeállította  programját. A zeneszerzőnek ezen kívül volt néhány különleges kérése a zenekar színpadi elhelyezésével, a hangtechnikával és a technikával kapcsolatban, illetve saját csapatának tagjai is csatlakoztak a cseh együtteshez.

Aki a prágai koncertet elmulasztotta, annak a két párizsi este ad még némi reményt, hogy Európában meghallgathassa Hiszaisi Dzsó szerzeményeit a komponista vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Meghalt az Ének az esőben rendezője

Stanley Donan, a musicalek koronázatlan királya volt - a Hollywoodi Aranykor egyik utolsó, emblematikus alakja.
Vizuál interjú

„Zászlónkra tűztük a feltörekvő művésznemzedékek segítését”

Az EMMI felügyelete alatt működő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hat alkotóházat és két művésztelepet működtet, valamint számos művészeti pályázatot kezel. Szerteágazó munkásságukról kérdeztük az ügyvezető igazgatót, Tardy-Molnár Annát.
Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.