Vizuál

Európai miniturnén az animációsfilm-zenék királya

2017.05.30. 16:29
Ajánlom
Minden valószínűség szerint megdőlt az egy koncertteremre eső plüss Totorók európai rekordja a prágai Filmzenei Fesztivál zárókoncertjén, ahol a legendás rajzfilmes, Mijazaki Hajaó filmjeinek állandó zeneszerzője, Hiszaisi Dzsó vezényelte saját szerzeményeit. Június 9-én Párizsban koncertezik.

A Ghibli animációs stúdió filmjeinek 1984 óta szinte állandó szerzőjének számító japán komponista látogatása Prágába csak első pillantásra tűnik egzotikusnak. A Kiki, a boszorkányfutár vagy A vándorló palota képi világának, és az ezekben feltűnő, európai városokra - Prágára vagy Krakkóra - emlékeztető épületek fényében azonban, szinte természetesnek tűnik.

Kiki, a boszorkányfutár

Kiki, a boszorkányfutár

Ennek ellenére Európában eseményszámba megy Hiszaisi Dzsó fellépése. Ezt jelezte az is, hogy a Budapestről Prágába tartó vonaton többen is voltak, akik csak a koncert miatt váltottak jegyet. A koncert szünetében kiderült, akadt olyan is, aki Írországból utazott ide ugyanezért. A zeneszerző

először 2011-ben adott koncertet a kontinensen, a Krakkói Filmzenei Fesztiválon.

A Prága belvárosából az egyik külsőbb kerületben található fesztiválhelyszínre tartó villamosról lassan eltűntek a hátizsákos, fényképezgető turisták, és helyüket az elegáns öltönyökbe, vagy épp kisfeketébe és magassarkúba öltözött emberek vették át. Az irodaházak és az iparterületek mellett  mindössze sodródni kellett a tömeggel, és el sem lehetett téveszteni a Forum Karlín koncerttermet. 

Sajátos bájt kölcsönzött az estnek, ahogy az animációs filmekhez írt szimfonikus zenekari művek némileg ellentmondásos természetét tükrözte a közönség is.

Az alkalomhoz illően komoly és elegáns emberek között egy félrecsúszó ruhaujj alól alkalmanként kibukkant egy cicabusz vagy kormocska tetoválás. A kérlelhetetlen fizikatanár benyomását keltő szigorú, idősebb pár pulóverén is ott virított egy-egy apró kitűző: a Totoró egy erdei szellemecskéje és Kiki, a boszorkány macskája. Népszerűek voltak a Totoró, a varázserdő titka figuráinak plüss változatai is (annak ellenére, hogy a nézőtéren viszonylag kevés, talán összesen 10-15 gyerek volt.) A szünetben a színpad előtt egy negyvenes férfiakból álló társaság fényképezkedett lelkesen az erdei szellem egy játékverziójával.

Totoro, a varázserdő titka

Totoro, a varázserdő titka

Hiszaisi Dzsó minimalista zeneszerzőként kezdte karrierjét, aztán egy rövidfilmhez készített kísérőzenéje 1974-ben olyan sikeresnek bizonyult hogy sorra kapta a hasonló felkéréseket. 1984-ben találkozott először Mijazaki Hajaó rajzfilmessel a Nauszika - A szél harcosai című közös munkájuk kapcsán. 

A film minden szempontból sikert hozott: Mijazaki megalapította a japán legismertebb animációs stúdiójává fejlődő, Ghibli Stúdiót, és a két férfi összebarátkozott.

Az esten a Prágai Városi Szimfonikusokat vezényelő Hiszaisi megragadta az alkalmat, hogy a többi szerzeményével is megismertesse a közönséget. A Laputa, az égi palota, A vadon hercegnője és a Kaguya hercegnő története után a Takeshi Kitano filmjeihez - Kikujiro nyara, Tűzvirágok, A kölykök visszatérnek - írt zenékből következtek részletek.

A zeneszerzőt tavaly kereste meg a felkéréssel Nikola Bojcev, a fesztivál művészeti vezetője, Hiszaisi Dzsó pedig év végére el is fogadta. Az esten játszó zenekart, a Prágai Városi Filharmonikusokat a prágai szervezők választották ki Hiszaisi Dzsó menedzsmentjének a jóváhagyásával. A zenészekkel ezután mindössze két napig próbálta a maga összeállította  programját. A zeneszerzőnek ezen kívül volt néhány különleges kérése a zenekar színpadi elhelyezésével, a hangtechnikával és a technikával kapcsolatban, illetve saját csapatának tagjai is csatlakoztak a cseh együtteshez.

Aki a prágai koncertet elmulasztotta, annak a két párizsi este ad még némi reményt, hogy Európában meghallgathassa Hiszaisi Dzsó szerzeményeit a komponista vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.