Vizuál

EUShorts 2012: Családi részek

2012.11.18. 11:28
Ajánlom
Több mint hatvan új film, 19 ország, 11 szín, na de mennyi hangulat. Az Európa legjobb rövidfilmjeit már hat kerek éve gyűjtő filmfesztivál november 22-ig tart a Toldi Moziban. Mi a családi és párkapcsolatokat kutató Cinóber blokkon jártunk. Videókkal.

Kint színes fények és parkoló biciklik, bent kellemes félhomály és hangoló gitárosgyerek, úgy általában inkább péntek esti felszabadulós a hangulat, mint szigorúan kulturálódós filmfesztiválos. A Toldi Mozi virít, a szervezők ugyanis színekre asszociálva, a Cluedo társasjáték szimbólumrendszerét is megszégyenítő leleményességgel rakták össze az idei EUShorts tematikus blokkjait. Így vannak beosztva például fiatalos Pletykapink, szabadságos Fűzöld vagy intrikus Lilább című vetítésekre a rövidfilmekkel teletűzdelt 80-90 percek és még a rögtönzött pultban kapható Jameson-koktélok is az aznapi blokkokhoz illő színekben pompáznak. A vörös egy árnyalatának, a Cinóbernek szentelt blokkra érkezve mi is vidáman gyakoroltuk hát mindannyiunk ősi szokását, a mesék nagy dózisban történő fogyasztását.

Az a jó az igazán jó rövidfilmekben, ami a műfaj jellegéből eleve adott. Lehetnek akár 2-3 percesek vagy fél órásak, a játékidő keretei mindenképpen szorosak: a film bizonyos elemeinek muszáj zsigerileg hatnia. Sokszor a történet épít mini cliffhangerekre, vagy egy nem élőszereplős munka esetén a különlegesebb animációs technika adhatja meg az alaphangulatot. Egy rövidfilm olyan karakterekre is építhet, hogy a szemeink nagytányér nagyságúra nyíljanak. Az Oh Willy... című darab például egyszerre teljesítette kitűnően a fenti elemek mindegyikét. Adott egy 16 és fél perces opusz, amiben a még magyarázható valóság egy kis idő után átfordul a teljes szürrealitásba. Eleve egy leginkább a nemezeléshez hasonlító, szőrökből animált munkáról van szó, a főhős Willy karaktere pedig olyannyira komolyan vehetetlen, hogy elég apró, pislogó gombszemébe nézni, és garantált a heveny nevetőroham. Mit hős, Willy inkább gigász. Akár névrokona, ő is legenda.

Egy kopaszodó, elhízott, végtelenül szerencsétlen kispolgár, akit feltehetően gyakran alázott meg a társadalom megannyi intézménye. Az előttünk kibontakozó szőr-történetből kiderül, hogy naturista közösségben nőtt fel egy gyönyörű tájon, ahol a meztelen emberek reggelente még jógáznak is. A szél csak úgy borzolja Willy megannyi filcrétegét, mikor visszaérkezik erre a helyre, hogy meglátogassa haldokló édesanyját. A valóságtól való elemelkedés úgy kezdődik, ahogy az öregasszony annak rendje és módja szerint meghal, Willy pedig emlékezni kezd. Ami ezek után következik, azt sehogy sem tudjuk megmagyarázni: van benne megvilágosodás, ősösztön, még az élet értelme is előbukkan egy nagy vörös szörnyeteg képében. Neki előreálló orra van és persze nem gonosz, csak éhes. A belga alkotást egy éven keresztül készítették a rövidfilm rendezői, Emma De Swaef és Marc James Roels.

Ahogyan a kreditek futnak a rövidfilmek végén, úgy készülhetünk fel a következő, minket magába szippantó világokra. A norvég Kedves Lisa életünk fontos beszédeire emlékeztet konokul. Elhangzanak Apa és Férj Lisához intézett szavai, majd egy morbid csavar után ő maga mondja ki a legfontosabbakat. A Lisa után Gelley Bálint animációja, az Otthon következik, gyönyörűen kivitelezett látványvilággal és aha-élménnyel a végén. A Távolsági információ már a csodásan érthetetlen skót angolsága miatt is megnézendő darab. A sztori egy erős gegre épít, ami valahol nagyon szomorú, de igazi élettöredékhez méltóan éppen elég vicces is. Vincent Gallagher ír 13 percese továbblötyögtet minket a melankolikus hangulaton egy egyedülálló nő életébe, aki mindennap a keresztrejtvényében bújik el. Ez a történet kifelé evickél a magányosságból, hogy egy végtelenül kedves, kicsit varázslatos és egyben logikus befejezést adjon a nézőjének.

A blokkban a Keresztrejtvény után következik Willy, hogy teljesen kilendítsen minket bármilyen hangulatunkból, majd a finn Farkasfaragó érkezik kántáló sámánmuzsikájával. Ez az amúgy klasszikus formára, a találkozásra építő rövidfilm a címszereplő karakter miatt távolodik el messze északra a szokványos jelzőtől. A soron következő norvég Dobbanás inkább bájos, mint meglepő: egy kortárs Házibuli-féle jelenetbe kerülünk, a lányhoz és a fiúhoz, akiket bezárnak egy hálószobába. A blokkot végül egy igazán szép hétperc, Szirmai Márton szerelmes Legendája zárja Hajdu Szabolccsal. A blokk végére kaptunk egy kis leckét is a kötődésről és méltóságról.

Az EUShorts szervezői a legmenőbb európai fesztiválokra járva nézik meg helyettünk a rövidfilmeket, hogy Budapestre tényleg a legjobbak kerüljenek el. Clermont-Ferrand, Cannes, Velence, Karlovy Vary, a Berlinale, a Sundance és Annency versenyfilmjei érkeznek ilyenkor a Toldi Moziba. Rossz vagy rosszabb filmeket senkinek sem öröm végigülni, így igazán hálásak lehetünk a válogatóknak.

AZ EUShorts mellett több, a képzőművészetekhez kapcsolódó filmfesztivál is jelentkezik az őszi-téli szezonban a hideggel és a szürkeséggel együtt, ideális kilengetést adva mókuskerekekben elhasznált bensőknek. Korábban a Design Hét keretében megrendezett Kiskakas Animációs Filmnapokon jártunk, ahol egy szakavatott francia animátor elmondta, miért nem nézi meg a kutya sem a három percél hosszabb animációs filmeket, de lezajlott azóta az elsőfilmes Primanima is. Nemsokára - Budapesten november 21-től - indul az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A lehetőség tehát adott, a Cinóbert például a EUShorts zárónapján vetítik le még egyszer, este héttől.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.
Vizuál hír

Megették a 120 ezer dollárt érő kiállítási tárgyat – egy banánt

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt egy Miamiban rendezett kiállításon, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.