Vizuál

Extra péntek a Várban

2011.08.03. 08:43
Ajánlom
Izgalmas péntek estét ígér a Magyar Nemzeti Galéria.

Újból eltelt egy hónap, hogy elérkezzen a következő első péntekje, amikor hosszabb nyitva tartással és extra programokkal várja az érdeklődőket a Magyar Nemzei Galéria. Ezen péntekeken, augusztus 5-én, este tízig látogatható az épület és a kiállítások, de az egyszerű tárlatlátogatás mellett más programokat is kínálnak az érdeklődőknek. 

761780DA-C48B-4AD7-82D6-FACD3D29B41B

Markó Károly: Campagnai táj

Ezek közé tartoznak a tárlatvezetések, amelyekkel most a klasszikus tematikába illeszkedő A Markó Károly és köre ‒ Mítosztól a képig és a Munkácsy: Krisztus-trilógia című kiállítások mellett a Galéria két kortárs tárlatát, a Privát labirintusok és a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának éves beszámoló kiállítását, a Magáért beszél című kiállítást is megtekinthetjük. Ez alkalommal ráadásul a tárlatvezetések egy különleges lehetőséggel bővülnek ki: a két nagy időszaki kiállítás jelnyelvi tolmácsolással is megtekinthető, a tapintható tárlaton pedig a látássérült látogatók Braille írással készült vezető segítségével ismerkedhetnek meg a Galéria legszebb szobraival.

Azonban azoknak is jut plusz program, akik önállóan szeretnek ismerkedni a műalkotásokkal. Kreatív foglalkozás, filmvetítés és koncert is szerepel a péntek esti programban, sőt a kupolába is felmehetnek a látogatók, ahogy ez alkalommal az egyébként csak előzetes bejelentkezéssel látogatható Habsburg Nádori Kripta is nyitva lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Rekordáron kelt el Vaszary János fényben lebegő városa

160 millió forintért kelt el Vaszary János San Remo című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A kimagasló érdeklődés mellett zajló hibrid árverésen Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 48 millió forintért cserélt gazdát.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.