Vizuál

Ez a húsz alkotó kapott lehetőséget a bemutatkozásra a kurátor-művész „rapid randin”

2023.03.03. 11:00
Ajánlom
Az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által idén januárban meghirdetett Esterházy Art Dating pályázatra összesen 192 pályázat érkezett.

A kiválasztott művészek a The Space Galériában

tízszer negyedórában bemutathatják terveiket a jelenlévő tíz, művészettörténetben és művészeti projektek megvalósításában jártas kurátornak.

A kurátorok és művészek – egymásba csengő művészeti célok, korábbi szakmai útjuk vagy személyes szimpátia alapján – végül párokat alkotnak, majd két hónapra félrevonulnak megalkotni kiállításuk koncepcióját.

Az eseményen létrejövő párosok közül egy, kiállítást rendezhet az Alapítvány támogatásával.

Az alábbi húsz művész vehet részt március 11-én a kurátor-művész „rapid randin”:

Ádám Zsófia, Barakonyi Zsombor, Cseh Lili, Dobokay Máté, Fábián Erika, Gaál Kata, Gergely Réka, Hajgató Terézia, Hardi Ágnes, Horváth Csaba, Horváth Lóczi Judit, Juhász Nóra, Kádár Emese, Kicsiny Martha, Koleszár Kata, Körösi Viktória, Kusovszky Bea, Szabó Károly, Szabó Klára Petra és Szlávik Barbara

A kuratórium tagjai a koncepciók májusi prezentálása után döntenek majd arról, hogy

melyik páros nyeri el a díjként felajánlott 1 millió forintot és a lehetőséget egy kiállítás megvalósítására,

amely az azt követő egy éven belül valósul meg a The Space Galériában. Különdíjként, Nagyházi Lőrinc, a Nagyházi Contemporary alapítója felajánlásának köszönhetően, a pályázat különdíjas párosa a NaCo Galériában rendezhet egy további kiállítást.

A pályázatok kiválasztásában és a prezentációk zsűrizésében részt vevő kuratórium tagjai: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője, Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője, Tűzkő Péter műkereskedő, igazságügyi szakértő, Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője. 

EsterhazyArtDating_11-162049.png

Egressy Orsolya/Esterházy Art Dating (Fotó/Forrás: Esterházy Art Dating)

Kevesen tudják a tárlatlátogatók közül, mennyire fontos szereplője egy kiállítási koncepció megalkotásának a kurátor, aki ismeri a művészt, és képes a műveit a megfelelő kontextusban a látogatók elé tárni” – mondta el Bérczi Linda, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke. „Éppen ezért vágtunk bele ebbe a rendhagyó projektbe, amellyel

az volt a szándékunk, hogy támogatást és bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk kortárs művészek számára.

Az, hogy a projekt egy olyan patinás mecénást is kapott, mint az Esterházy Magyarország Alapítvány, azt bizonyítja, hogy Magyarországon nagyon is él a kultúratámogatás régi, közösségteremtő hagyománya.”

Az Esterházy Magyarország Alapítvány azért kötelezte el magát az Esterházy Art Dating mellett, mert az jól illeszkedik az általa alapított Esterházy Art Echo brand értékeihez. Ennek keretében

az Alapítvány olyan kortárs művészeket, akár összművészeti projekteket támogat, amelyek hidat építenek tradicionális és kortárs művészeti megközelítésmódok közzé.

A márciusi rapid randin megjelenő, alkotó párt kereső kurátorok: Boros Lilla történész, muzeológus; Don Tamás kurátor (MODEM), Herpai András művészettörténész, szociológus; Muladi Brigitta művészettörténész; Sárai Vanda esztéta; Sipos Tünde művészettörténész; Szabó Noémi művészettörténész; Török Krisztián Gábor kurátor (MODEM); Üveges Krisztina művészettörténész; Vékony Délia művészettörténész.

Fejléckép:

1 millió forintot és kiállítási lehetőséget nyerhetnek művészek

Kapcsolódó

1 millió forintot és kiállítási lehetőséget nyerhetnek művészek

Az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal közösen hirdet pályázatot az Együtt a Művészetért Egyesület kortárs művészek számára. Az Esterházy Art Datingre február 17-ig várják a művészek jelentkezését.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.