Vizuál

Ez a húsz alkotó kapott lehetőséget a bemutatkozásra a kurátor-művész „rapid randin”

2023.03.03. 11:00
Ajánlom
Az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által idén januárban meghirdetett Esterházy Art Dating pályázatra összesen 192 pályázat érkezett.

A kiválasztott művészek a The Space Galériában

tízszer negyedórában bemutathatják terveiket a jelenlévő tíz, művészettörténetben és művészeti projektek megvalósításában jártas kurátornak.

A kurátorok és művészek – egymásba csengő művészeti célok, korábbi szakmai útjuk vagy személyes szimpátia alapján – végül párokat alkotnak, majd két hónapra félrevonulnak megalkotni kiállításuk koncepcióját.

Az eseményen létrejövő párosok közül egy, kiállítást rendezhet az Alapítvány támogatásával.

Az alábbi húsz művész vehet részt március 11-én a kurátor-művész „rapid randin”:

Ádám Zsófia, Barakonyi Zsombor, Cseh Lili, Dobokay Máté, Fábián Erika, Gaál Kata, Gergely Réka, Hajgató Terézia, Hardi Ágnes, Horváth Csaba, Horváth Lóczi Judit, Juhász Nóra, Kádár Emese, Kicsiny Martha, Koleszár Kata, Körösi Viktória, Kusovszky Bea, Szabó Károly, Szabó Klára Petra és Szlávik Barbara

A kuratórium tagjai a koncepciók májusi prezentálása után döntenek majd arról, hogy

melyik páros nyeri el a díjként felajánlott 1 millió forintot és a lehetőséget egy kiállítás megvalósítására,

amely az azt követő egy éven belül valósul meg a The Space Galériában. Különdíjként, Nagyházi Lőrinc, a Nagyházi Contemporary alapítója felajánlásának köszönhetően, a pályázat különdíjas párosa a NaCo Galériában rendezhet egy további kiállítást.

A pályázatok kiválasztásában és a prezentációk zsűrizésében részt vevő kuratórium tagjai: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője, Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője, Tűzkő Péter műkereskedő, igazságügyi szakértő, Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője. 

EsterhazyArtDating_11-162049.png

Egressy Orsolya/Esterházy Art Dating (Fotó/Forrás: Esterházy Art Dating)

Kevesen tudják a tárlatlátogatók közül, mennyire fontos szereplője egy kiállítási koncepció megalkotásának a kurátor, aki ismeri a művészt, és képes a műveit a megfelelő kontextusban a látogatók elé tárni” – mondta el Bérczi Linda, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke. „Éppen ezért vágtunk bele ebbe a rendhagyó projektbe, amellyel

az volt a szándékunk, hogy támogatást és bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk kortárs művészek számára.

Az, hogy a projekt egy olyan patinás mecénást is kapott, mint az Esterházy Magyarország Alapítvány, azt bizonyítja, hogy Magyarországon nagyon is él a kultúratámogatás régi, közösségteremtő hagyománya.”

Az Esterházy Magyarország Alapítvány azért kötelezte el magát az Esterházy Art Dating mellett, mert az jól illeszkedik az általa alapított Esterházy Art Echo brand értékeihez. Ennek keretében

az Alapítvány olyan kortárs művészeket, akár összművészeti projekteket támogat, amelyek hidat építenek tradicionális és kortárs művészeti megközelítésmódok közzé.

A márciusi rapid randin megjelenő, alkotó párt kereső kurátorok: Boros Lilla történész, muzeológus; Don Tamás kurátor (MODEM), Herpai András művészettörténész, szociológus; Muladi Brigitta művészettörténész; Sárai Vanda esztéta; Sipos Tünde művészettörténész; Szabó Noémi művészettörténész; Török Krisztián Gábor kurátor (MODEM); Üveges Krisztina művészettörténész; Vékony Délia művészettörténész.

Fejléckép:

1 millió forintot és kiállítási lehetőséget nyerhetnek művészek

Kapcsolódó

1 millió forintot és kiállítási lehetőséget nyerhetnek művészek

Az Esterházy Magyarország Alapítvánnyal közösen hirdet pályázatot az Együtt a Művészetért Egyesület kortárs művészek számára. Az Esterházy Art Datingre február 17-ig várják a művészek jelentkezését.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.