Vizuál

Ez az éjszaka más mint a többi

2010.06.18. 12:21
Ajánlom
A Múzeumok Éjszakája nemcsak az egyedi programokkal, de különleges bulikkal is várja a közönséget.

Szombat délutántól vasárnap hajnalig országos szinten több száz program közül válogathatnak az érdeklődők, így meg sem kíséreljük mindet ismertetni. Ehelyett megpróbáltuk egy csokorba gyűjteni a legvagányabb programokat, amelyek kortól függetlenül garantálják a szombat esti lázat. Összes programja itt olvasható.

Magyar Nemzeti Galéria - Paint up! döntő
Mint arról már korábban is beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Galéria és a VisualPower virtuális épületfestő versenyt írt ki Paint up! címmel. A pályázatra számtalan munka érkezett, a döntőt pedig ezen a nem hétköznapi éjszakán tartják. A Hunyadi-udvarban láthatjuk a döntőbe jutott 12 legjobb művet, emellett profik is elkápráztatják majd a közönséget: a dubaji Pálma-sziget megnyitóján látható 3D-s animációt is jegyző Bordos László Zsolt, Kovács Ivó és Vicsek Viktor hármas is megmutatkozik egy sejthetően fantasztikus alkotással.
Vizuális élményekre persze nemcsak a falakon, hanem azokon belül is szert tehetünk. Lesznek például tárlatvezetések kurátorokkal, Kornis Mihállyal és Elek Ferenccel, de magunk is barangolhatunk a Galéria termeiben vagy meghallgathatjuk a számtalan koncert egyikét Caramellel, a Magashegyi Undergrounddal, a Bijouval, a Barabás Lőrinc Eklectrickel, de klasszikusokból sem lesz hiány.

Szikra mozi - Lux Party & Show
A Szikra mozi hosszú évek óta zárva van, moziként meg már tényleg jó ideje nem működik: legutóbb a Ruttkai Éva Színháznak adott otthont. De erre a varázsos éjszakára megnyitja kapuit, és ha nem szakad az eső, akkor a tetejét is, ugyanis a nézőtér fölötti tető széthúzható, így kár szó szerint szikrázó csillagfényben tölthetjük az éjszakát. Már maga az épület megér a látogatást, de ha már ott járunk, akkor megnézhetünk párat a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak vizsgamunkáiból, elgondolkodhatunk a mozitörténeti fotókiállításon,  esetleg belekukkanthatunk a TÁP Színház előadásába, este 11-től pedig kezdetét veszi a party, DJ-kel, divatbemutatókkal és szikrázó diszkó gömbökkel.

Ludwig Múzeum
A Ludwig idén is gondol kicsikre és nagyokra, kultúrára éhesekre és duhajokra. A délután a gyerekeké, akiket egy Nagy rajzolásra várnak a szervezők, amibe egyébként az este folyamán a felnőttek is bekapcsolódhatnak. Természetesen lesznek tárlatvezetések is, amelyek közül az este 8-kor kezdődő különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen Gerber Pál vezeti végig az érdeklődőket a saját, Egy énekkart keresek, ahol még énekelnek és egy mosodát, ahol még mosnak című frissen nyílt kiállításán. Este 22:30-tól pedig Palotai pakolja a lemezeket a teraszon, egészen éjjel kettőig.

Földalatizz! újra - Budapesti Kulturális Klaszter
Persze egy ilyen éjszakán az ember nem marad egy helyen, felfedezni, kalandozni, és ebből kifolyólag, közlekedni kell. Ha pedig közlekedni kell, miért ne tehetnénk kisföldalattival? Különös tekintettel arra, hogy a Múzeumok Éjszakájás karszalaggal egész éjjel ingyen használhatjuk a BKV-t. És hát a kisföldalatti hangulatos, szép, és ezen az estén minden megállóban találni valamilyen szuper programot. Lesznek mindenféle zenés események, így ismét fellép az Oltalom Karitatív Egyesület zenekara, az Operánál az Alternatív Közösségek Uniója (AKKU) szolgáltatja a zenét, a performance-t és a látványt, míg az Oktogonnál a Klasszik Rádió válogatásában jelennek meg a fellépők, többek között a Honvéd Férfikar. Persze vizuális élményekben sem lesz hiány. A Vörösmarty téren például az Eventuell Galéria Blue Paprika divat- és fényinstallációját láthatjuk, míg a Vörösmarty utcai megállót, stílusosan, a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett grafikusainak plakátjai díszítik majd.


Museum Mass
A Critical Mass mintájára született meg a kezdeményezés, aminek keretében biciklivel járhatunk körbe múzeumokat. Persze egymagunk is dönthetünk úgy, hogy bringával közlekedünk ezen az éjszakán (is), de tudjuk, hogy csapatban minden vidámabb. Plusz aki csatlakozik a bringázókhoz, az a programban szereplő négy múzeumba (Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum, Országos Széchényi Könyvtárban, Magyar Mezőgazdasági Múzeum ) soron kívül juthat be, részt vehet különleges tárlatvezetéseken, sőt az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) még Roskó Gábor bicikli rajongó képzőművésszel is találkozhat, aki körberajzolja bárki árnyékát.

A rendezvényre regisztrációhoz kötött és nem mentesít a Múzeumok Éjszakája belépő megvásárlása alól!

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„A legegyszerűbb dolgokat megfesteni a legbonyolultabb”

A szilágysomlyói születésű Jovián György huszonöt alkotása tölti meg realista jellegű kifejezőerővel a Pesti Vigadó hatodik emeletét a 2021. december 10-től 2022. január 30-ig terjedő időszakban. A kiállított alkotások kapcsán Zuh Deodáth-tal, a tárlat kurátorával beszélgettünk.
Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.