Vizuál

Ezek a fiatalok már nagyon másképp látnak

2016.09.17. 16:13
Ajánlom
A kortárs művészet legprogresszívebb fiatal alkotóit vonultatja fel a 9. Art Moments kortárs vizuális művészeti fesztivál szeptember 13. és október 31. között.

Az Art Moments fesztivált szervező Hybridart Management elsősorban fiatal vizuális művészek számára kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani, kiállításokon, projekteken, nemzetközi együttműködéseken keresztül.

Az idei Art Moments szeptember 13-án indult a Projekt Galériában megrendezett, a Colors címlapjaiból összeállított kiállítással. A legendás magazint a Benetton felkérésére indította Tibor Kalman és a divatcég akkori kreatív igazgatója, Oliviero Toscani, és letisztult képi világgal, provokatív fotósorozatokkal boncolgatott fontos társadalmi kérdéseket.

Art Moments - Colors

Art Moments - Colors (Fotó/Forrás: 1foto.hu)

A szervezők azokat is szeretnék megszólítani, akik ritkán jutnak el múzeumokba, galériákba, ezért a fesztivál egyes programjai rendhagyó helyszíneken: kávéházakban, köztereken jelentkeznek.

Az idén indult Hybrid Art Campben a V4-ek országaiból és az Egyesült Arab Emírségekből érkezett fiatal művészek a pannonhalmi apátság támogatásával dolgoztak együtt azon, hogy felhívják a figyelmet a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságára.

Az általuk PET palackokból megépített, négyméteres dinoszauruszszobor jelenleg az Ötvenhatosok terén, szeptember 26-ától a Vigadó téren látható, novemberben pedig az Abu-Dzabi Művészeti Vásáron, majd az ottani Formula 1-es nagydíjon mutatják be.

A Design Héttel együttműködésben az Art Moments egy okostelefonos applikáció segítségével kortárs magyar divattervezők kreációiba öltözteti Budapest ismert köztéri szobrait, majd az Ankertben mutatják be az idei Cégér pályázat győzteseinek alkotásait: a program keretében fiatal grafikusok tervezhettek új arculatot kis és közepes borászatoknak.

Az I Love Café program a pesti kávéházi kultúrát helyezi a középpontba: húsz fővárosi kávéház vendégei alkothatnak majd ezer-ezer papír kávéscsészére, amelyekből végül installáció készül.

A Zenith Art Exchange nemzetközi program keretében nyílik kiállítás a Várkert Bazárban a görög származású, Dubajban élő Jannisz Russzakisz fotóiból, majd ugyanitt lesz látható egy ízelítő a hazai művészeti egyetemeken végzett hallgatók munkáiból Best of Diploma címmel.

Kortárs művészet testközelből

Nézd meg a főszervezővel, Erdélyi Szabolccsal készült videóinterjúnkat, amit a tavalyi fesztivál apropóján készítettünk vele!

Különleges installációval találkozhatnak október közepén a Müpa látogatói is. Szirmay Zsanett textil szakos hallgató és Tárkány-Kovács Bálint zeneszerző Soundweaving című projektjének első változatában lyukkártyás zenelejátszóhoz készített, hagyományos magyar keresztszemes minták szólaltak meg, ezúttal pedig arab motívumok ihlette hímzésekből jön létre zene.

Az Art Moments az Art Market Budapest képzőművészeti vásárral együttműködésben mutatja be a Zenith Art Exchange illusztrációs pályázatának munkáit - a program során egyesült arab emírségekbeli grafikusok magyar, míg magyar grafikusok arab mesékhez készítettek illusztrációt -, és a vásáron az Etihad Modern Art Gallery is bemutatkozik három egyesült arab emírségekbeli fotográfus képeivel.

Október 23-ára a Szabadság térre készül installáció Az emlékek bőröndjei címmel; a 4-6 méter magas, hófehér koffereket imitáló alkotás az országból elüldözötteknek állít emléket. Novemberben az Art Moments Pécsre költözik, így a Zsolnay Kulturális Negyed látogatói is találkozhatnak Jannisz Russzakisz Million Street című tárlatával és a Best of Cégér kiállítással.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.