Vizuál

Ezek Ryan Gosling legjobb filmjei

2023.07.24. 15:15
Ajánlom
A Barbie című filmben csak szimplán Ken, se több, se kevesebb. Ryan Gosling azonban karrierje során izgalmasabbnál izgalmasabb szerepekbe bújt. Mutatjuk, hogy az IMDb értékelései alapján melyek azok a mozik, amelyeket nem érdemes kihagyni, ha valaki szereti a színészt. A cikk végén további címeket is találhatnak, amelyek objektív listánkra nem fértek fel.

Az elmúlt napok egyértelműen a Barbie sikeréről szóltak, Greta Gerwig szatírája ugyanis már most rekordokat döntöget, a film ugyanis a premiert követően 155 millió dolláros bevételt ért el csak az Egyesült Államokban, ehhez pedig további 120 millió dollárt számolhatunk hozzá a nemzetközi vetítések után. Női rendező alkotása még sohasem ért el ilyen magas számot a nyitóhétvége után, a rekordot korábban Patty Jenkins tartotta a 2017-es Wonder Womannel.

Feminista Barbie földbe döngöli a kapitalistákat

Kapcsolódó

Feminista Barbie földbe döngöli a kapitalistákat

A Barbie című filmből megtanulhatjuk, hogy az életet csak akkor tölthetjük fel valódi tartalommal, ha vállaljuk a bukás kockázatát. Nem mellesleg pedig jól kiröhöghetjük a férfiakat és a nagyvállalatokat is.

Az internet és a kritikusok egyaránt rajonganak Ryan Goslingért, aki egészen felejthetetlen módon formálta meg Kent. A kétszeres Oscar-jelölt színész alakításában egyszerre villannak fel a karakter komikus, sztereotip vonásai, miközben mégis képes a mögötte húzódó, nagyon is valós és emberi dráma átadására is.

Goslingot már most sokan a 2024-es Oscar-gála egyik nagy esélyesének tartják.

Ezen felbuzdulva megnéztük, hogy a pontozások tekintetében még mindig legmegbízhatóbbnak számító IMDb oldalán mely korábbi öt filmje érte el a legmagasabb értéket. A filmeket ez alapján rangsoroltuk, a cikk végén azonban ajánlunk még néhány remek mozit, amelyek objektív listánkra ugyan nem fértek fel, de Gosling alakítása miatt szintén érdemes látni őket. 

 

5. Drive – Gázt! (2011) – 7.8/10

A dán Nicolas Winding Refn azon kevés rendezők egyike, aki Európából Hollywoodba érkezve is meg tudta őrizni sajátos művészi egyéniségét. Erre remek példa a Drive – Gázt!, amely első ránézésre nem több egyszerű zsánerfilmnél – a végtelenül feszült és precíz rendezés miatt azonban jóval többet képes adni, mint egy átlagos akciófilm. A Ryan Gosling által alakított főhős nappal autós kaszkadőrként dolgozik Hollywoodban, éjszakánként azonban rablásoknál segédkezik mint a menekülési útvonalat biztosító sofőr. Egy félresikerült rablás után azonban kockára kell tennie az életét, hogy megmentse azokat, akik fontosak számára.

4. Szerelmünk lapjai (2004) – 7.8/10

Nick Cassavetes romantikus drámája bizonyára sok-sok szívet olvasztott meg az elmúlt csaknem két évtizedben, és ennek egyik oka – az igencsak szívbe markoló történet mellett – a két főszereplő remek alakítása. Rachel McAdams és Ryan Gosling között valósággal szikrázik a levegő a Nicholas Sparks regényéből adaptált történetben. A film Allie és Noah, két tizenéves szerelmét mutatja be, útjaik azonban rövidesen elválnak, miután a lány gazdag szülei ellenzik a kapcsolatot. Ám amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjáéled, Allie-nek pedig választania kell. Mindezt egy idős úr olvassa fel egy szociális otthonban egy másik bentlakónak.

3. A nagy dobás (2015) – 7.8/10

Adam McKay lebilincselő életrajzi filmje meglepően szórakoztató módon, rengeteg iróniával mutatja be, pontosan hogyan és miért alakult ki a 2008-as gazdasági világválság. Ehhez a rendező folyamatosan áttöri a negyedik falat, a karakterek kifejezetten hozzánk, a nézőkhöz beszélnek, egyszerű példákkal illusztrálva a bonyolult gazdasági kifejezéseket, miközben a történet filmszerűsége mégsem sérül ehhez képest. A film annak a néhány különcnek a történetét meséli el, akik a világon egyedüliként vették észre a közelgő válságot.

2. Kaliforniai álom (2016) – 8.0/10

Olyan musicalt csinálni, ami önmagában, a látványos zenei produkciók nélkül, értékes drámai történetként is megállja a helyét, kifejezetten nehéz – ki másnak sikerülhetne mindez, mint a ragyogó tehetségű Damien Chazelle-nek, aki a 2017-es Oscar-gálán egyebek közt a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is bezsebelte ezzel a munkájával. Nem mellesleg a film mindkét főszereplőjét elismerte az akadémia: Ryan Goslingot jelöléssel, Emma Thompsont arany szoborral. A történet két főhőse, Mia és Sebastian Los Angelesben kergeti az álmait. Amikor egy zsúfolt autópálya kellős közepén véletlenül egymásba botlanak, vállvetve segítik egymást a kudarcokkal kikövezett úton, mígnem eljön a nap, amikor dönteniük kell, mennyit hajlandóak feláldozni az álmaikért.

1. Szárnyas fejvadász 2049 (2017) – 8.0/10

Egy olyan kultikus remekműhöz hozzányúlni, mint Ridley Scott 1982-es sci-fije, minimum bátorságot igényel, de aligha lehettek kétségeink, hogy Denis Villeneuve az eredetihez méltó folytatással rukkol majd elő. Olyannyira így történt ez, hogy bizonyos tekintetben talán sikerült is felülmúlnia a nagy elődöt. A film harminc évvel Deckard eltűnése után játszódik. K, a Los Angeles-i rendőrség tisztje egy olyan titkot tár fel, amely teljesen felforgathatja az aktuális társadalmi berendezkedést. Bár 2049-ben az emberiség korszerűbb replikánsokkal dolgoztat, a korábbi, hosszú élettartalmú androidokkal továbbra is rengeteg a baj. K rájön, hogy a replikánsokat felügyelő szárnyas fejvadászoknak fontos szerepük van ebben a titokban, és az emberiség jövője múlik azon, hogy Rick Deckardot megtalálja.

További izgalmas filmek Ryan Gosling főszereplésével:

  • A hitetlen
  • Maradj!
  • Fél Nelson
  • Törés
  • Kék Valentin
  • Túl a fenyvesen
  • Rendes fickók
  • Az első ember

Fejléckép: Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 című filmben (Fotó/Forrás: InterCom)

A tudós, aki ellopta a tüzet – kritika az Oppenheimerről

Kapcsolódó

A tudós, aki ellopta a tüzet – kritika az Oppenheimerről

Christopher Nolan életrajzi drámája egy végletekig emberi történet, amely az egész emberiséget érinti. Az atombomba atyját sem démonizálni, sem igazolni nem szeretné, ehelyett azt sugallja: J. Robert Oppenheimer nem evilági hatalmak előtt ítéltetett meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Vizuál ajánló

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.
Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.