Vizuál

Ezeket a kiállításokat ajánlja a Fidelio decemberre

2016.12.06. 13:06
Ajánlom
Használja ki az ünnepeket és látogasson el néhány - nem karácsonyi témájú - kiállításra decemberben! Mutatjuk, mi miatt érdemes kimerészkedni a fűtött szobából.

Szentandrássy István: Napszél románcok

október 28.–december 31. Várkert Bazár

A cigányság balladisztikus hagyományait felidéző alkotások egy Kossuth-díjas festőművésztől. A Budapesten született Szentandrássy István egy gyermektáborban találkozott először a cigány kultúrával és saját cigány identitásával. Itt tanult festeni Péli Tamástól, majd a reneszánsz művészetből és a 20. század avantgárd irányzataiból alakította ki sajátos stílusát. Olajfestményei zaklatottak, drámaiak és igen plasztikusak. Az erőteljes színek és alakok a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait elevenítik fel. 

szentandrassy VÁRKERT

szentandrassy VÁRKERT (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Azt hiszed, szabad vagy?

november 3.-december 16. kArton Galéria

Simicz Ferenc soha nem látott fotókkal mutatja be a komlói bentlakásos rehabilitációs intézetben belső világát és az ott élő drog- és alkoholfüggők mindennapjait. Simicz 15 éve drogmentes életet élő felépülő függő, a Leo Amici 2002 Alapítvány Rehabilitációs Intézetének vezetője és szenvedélyes fotós. A komlói intézeten belüli komplex terápiás munka egyik alapeleme a zene-, mozgás- és színházterápia. A kiállításon látható képek egyéves munka eredményei. Az Intézet lakóinak hozzájárulásával készültek, a Háy János Mélygarázs című regényén alapuló az „Azt hiszed, szabad vagy?” című darab próbáin és előadásain.

szabad vagy

szabad vagy (Fotó/Forrás: Simicz Ferenc / karton_galéria)

Budapest 1 napja

november 10.- 2017. január 8. Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

A Budapest 1 napja fotóprojekt folytatásaként 17 fotográfust kértek fel, hogy örökítse meg a víz jelenlétét a főváros mindennapjaiban. A kijelölt napon, szeptember 29-én hajnaltól a következő nap pirkadatáig készülhettek a képek. Hermann Ildi például egy uszodában fotózott, míg Végh László a Római parton. Szombat Éva és Molnár Éva Ágnes sorozata Budapest hídjainak tövében készült, Bácsi Róbert Lászlóé pedig a Csepel-szigeten. A projekten, melyet Fekete András, a kiállítás kurátora indította el még 2003-ban Magyarország lesz a következő téma.

fotos bacsi robert laszlo BUDAPEST 1 NAPJA

fotos bacsi robert laszlo BUDAPEST 1 NAPJA (Fotó/Forrás: Bácsi Róbert / Mai Manó Ház)

Tettamanti Béla: A kör négyszögesítése

november 16.-2017. január 7. CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt

„A helyzet az, hogy ennek a művésznek folyton ötletei akadnak, elborít az ötleteivel, kifejezetten mondanivalója van” – írta a művészről Kukorelly Endre. Tettamanti Béla képzőművész illusztrációiból, groteszk grafikáiból és acélszobraiból a CULTiRiS Galériába költöznek egy tárlat erejéig. Ennek apropóján bemutatják Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet című könyvének Tettamanti Béla illusztrációival ellátott új kiadását is. A feladat nem számított újdonságnak, a művész 1981 óta rendszeresen készít könyvillusztrációkat, könyvborítókat, meserajzokat és plakátokat. A sajtóban 1975 óta jelennek meg rajzai. Elsőként az Élet és Irodalomban, majd többek közt a Népszabadság, a Pester Lloyd és a Múlt-Kor közölte a munkáit.

forras cultiris TETTAMANTI

forras cultiris TETTAMANTI (Fotó/Forrás: Cultiris Galéria)

Az első aranykor

november 21.-2017. március 12. Műcsarnok

A millenniumi ünnepségeken felavatott Műcsarnok fennállásának 120. évfordulójára az egész Monarchia területéről érkeztek a historizmus, realizmus és a korai modern mesterei. A Műcsarnokot az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat működtette. A változó kiállító funkciókhoz azóta is sikeresen alkalmazkodó épülettel a kultúrpolitikának kettős célja volt: rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosított a magyar művészek számára és a magyar képzőművészetet ezzel kívánta bekapcsolni a nemzetközi művészeti vérkeringésbe a Monarchián belül és azon kívül is. A kiállítást szimbolikus időpontban (november 21-jén), Ferenc József halálának századik évfordulóján nyitják meg. A tárlat kapcsán a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállításról szóló beszámolónk itt érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál magazin

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Vizuál hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.