Vizuál

Ezeket a kiállításokat ajánlja a Fidelio decemberre

2016.12.06. 13:06
Ajánlom
Használja ki az ünnepeket és látogasson el néhány - nem karácsonyi témájú - kiállításra decemberben! Mutatjuk, mi miatt érdemes kimerészkedni a fűtött szobából.

Szentandrássy István: Napszél románcok

október 28.–december 31. Várkert Bazár

A cigányság balladisztikus hagyományait felidéző alkotások egy Kossuth-díjas festőművésztől. A Budapesten született Szentandrássy István egy gyermektáborban találkozott először a cigány kultúrával és saját cigány identitásával. Itt tanult festeni Péli Tamástól, majd a reneszánsz művészetből és a 20. század avantgárd irányzataiból alakította ki sajátos stílusát. Olajfestményei zaklatottak, drámaiak és igen plasztikusak. Az erőteljes színek és alakok a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait elevenítik fel. 

szentandrassy VÁRKERT

szentandrassy VÁRKERT (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Azt hiszed, szabad vagy?

november 3.-december 16. kArton Galéria

Simicz Ferenc soha nem látott fotókkal mutatja be a komlói bentlakásos rehabilitációs intézetben belső világát és az ott élő drog- és alkoholfüggők mindennapjait. Simicz 15 éve drogmentes életet élő felépülő függő, a Leo Amici 2002 Alapítvány Rehabilitációs Intézetének vezetője és szenvedélyes fotós. A komlói intézeten belüli komplex terápiás munka egyik alapeleme a zene-, mozgás- és színházterápia. A kiállításon látható képek egyéves munka eredményei. Az Intézet lakóinak hozzájárulásával készültek, a Háy János Mélygarázs című regényén alapuló az „Azt hiszed, szabad vagy?” című darab próbáin és előadásain.

szabad vagy

szabad vagy (Fotó/Forrás: Simicz Ferenc / karton_galéria)

Budapest 1 napja

november 10.- 2017. január 8. Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

A Budapest 1 napja fotóprojekt folytatásaként 17 fotográfust kértek fel, hogy örökítse meg a víz jelenlétét a főváros mindennapjaiban. A kijelölt napon, szeptember 29-én hajnaltól a következő nap pirkadatáig készülhettek a képek. Hermann Ildi például egy uszodában fotózott, míg Végh László a Római parton. Szombat Éva és Molnár Éva Ágnes sorozata Budapest hídjainak tövében készült, Bácsi Róbert Lászlóé pedig a Csepel-szigeten. A projekten, melyet Fekete András, a kiállítás kurátora indította el még 2003-ban Magyarország lesz a következő téma.

fotos bacsi robert laszlo BUDAPEST 1 NAPJA

fotos bacsi robert laszlo BUDAPEST 1 NAPJA (Fotó/Forrás: Bácsi Róbert / Mai Manó Ház)

Tettamanti Béla: A kör négyszögesítése

november 16.-2017. január 7. CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt

„A helyzet az, hogy ennek a művésznek folyton ötletei akadnak, elborít az ötleteivel, kifejezetten mondanivalója van” – írta a művészről Kukorelly Endre. Tettamanti Béla képzőművész illusztrációiból, groteszk grafikáiból és acélszobraiból a CULTiRiS Galériába költöznek egy tárlat erejéig. Ennek apropóján bemutatják Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet című könyvének Tettamanti Béla illusztrációival ellátott új kiadását is. A feladat nem számított újdonságnak, a művész 1981 óta rendszeresen készít könyvillusztrációkat, könyvborítókat, meserajzokat és plakátokat. A sajtóban 1975 óta jelennek meg rajzai. Elsőként az Élet és Irodalomban, majd többek közt a Népszabadság, a Pester Lloyd és a Múlt-Kor közölte a munkáit.

forras cultiris TETTAMANTI

forras cultiris TETTAMANTI (Fotó/Forrás: Cultiris Galéria)

Az első aranykor

november 21.-2017. március 12. Műcsarnok

A millenniumi ünnepségeken felavatott Műcsarnok fennállásának 120. évfordulójára az egész Monarchia területéről érkeztek a historizmus, realizmus és a korai modern mesterei. A Műcsarnokot az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat működtette. A változó kiállító funkciókhoz azóta is sikeresen alkalmazkodó épülettel a kultúrpolitikának kettős célja volt: rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosított a magyar művészek számára és a magyar képzőművészetet ezzel kívánta bekapcsolni a nemzetközi művészeti vérkeringésbe a Monarchián belül és azon kívül is. A kiállítást szimbolikus időpontban (november 21-jén), Ferenc József halálának századik évfordulóján nyitják meg. A tárlat kapcsán a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállításról szóló beszámolónk itt érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.