Vizuál

Ezeket a kiállításokat ajánlja a Fidelio decemberre

2016.12.06. 13:06
Ajánlom
Használja ki az ünnepeket és látogasson el néhány - nem karácsonyi témájú - kiállításra decemberben! Mutatjuk, mi miatt érdemes kimerészkedni a fűtött szobából.

Szentandrássy István: Napszél románcok

október 28.–december 31. Várkert Bazár

A cigányság balladisztikus hagyományait felidéző alkotások egy Kossuth-díjas festőművésztől. A Budapesten született Szentandrássy István egy gyermektáborban találkozott először a cigány kultúrával és saját cigány identitásával. Itt tanult festeni Péli Tamástól, majd a reneszánsz művészetből és a 20. század avantgárd irányzataiból alakította ki sajátos stílusát. Olajfestményei zaklatottak, drámaiak és igen plasztikusak. Az erőteljes színek és alakok a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait elevenítik fel. 

szentandrassy VÁRKERT

szentandrassy VÁRKERT (Fotó/Forrás: Várkert Bazár)

Azt hiszed, szabad vagy?

november 3.-december 16. kArton Galéria

Simicz Ferenc soha nem látott fotókkal mutatja be a komlói bentlakásos rehabilitációs intézetben belső világát és az ott élő drog- és alkoholfüggők mindennapjait. Simicz 15 éve drogmentes életet élő felépülő függő, a Leo Amici 2002 Alapítvány Rehabilitációs Intézetének vezetője és szenvedélyes fotós. A komlói intézeten belüli komplex terápiás munka egyik alapeleme a zene-, mozgás- és színházterápia. A kiállításon látható képek egyéves munka eredményei. Az Intézet lakóinak hozzájárulásával készültek, a Háy János Mélygarázs című regényén alapuló az „Azt hiszed, szabad vagy?” című darab próbáin és előadásain.

szabad vagy

szabad vagy (Fotó/Forrás: Simicz Ferenc / karton_galéria)

Budapest 1 napja

november 10.- 2017. január 8. Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

A Budapest 1 napja fotóprojekt folytatásaként 17 fotográfust kértek fel, hogy örökítse meg a víz jelenlétét a főváros mindennapjaiban. A kijelölt napon, szeptember 29-én hajnaltól a következő nap pirkadatáig készülhettek a képek. Hermann Ildi például egy uszodában fotózott, míg Végh László a Római parton. Szombat Éva és Molnár Éva Ágnes sorozata Budapest hídjainak tövében készült, Bácsi Róbert Lászlóé pedig a Csepel-szigeten. A projekten, melyet Fekete András, a kiállítás kurátora indította el még 2003-ban Magyarország lesz a következő téma.

fotos bacsi robert laszlo BUDAPEST 1 NAPJA

fotos bacsi robert laszlo BUDAPEST 1 NAPJA (Fotó/Forrás: Bácsi Róbert / Mai Manó Ház)

Tettamanti Béla: A kör négyszögesítése

november 16.-2017. január 7. CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt

„A helyzet az, hogy ennek a művésznek folyton ötletei akadnak, elborít az ötleteivel, kifejezetten mondanivalója van” – írta a művészről Kukorelly Endre. Tettamanti Béla képzőművész illusztrációiból, groteszk grafikáiból és acélszobraiból a CULTiRiS Galériába költöznek egy tárlat erejéig. Ennek apropóján bemutatják Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet című könyvének Tettamanti Béla illusztrációival ellátott új kiadását is. A feladat nem számított újdonságnak, a művész 1981 óta rendszeresen készít könyvillusztrációkat, könyvborítókat, meserajzokat és plakátokat. A sajtóban 1975 óta jelennek meg rajzai. Elsőként az Élet és Irodalomban, majd többek közt a Népszabadság, a Pester Lloyd és a Múlt-Kor közölte a munkáit.

forras cultiris TETTAMANTI

forras cultiris TETTAMANTI (Fotó/Forrás: Cultiris Galéria)

Az első aranykor

november 21.-2017. március 12. Műcsarnok

A millenniumi ünnepségeken felavatott Műcsarnok fennállásának 120. évfordulójára az egész Monarchia területéről érkeztek a historizmus, realizmus és a korai modern mesterei. A Műcsarnokot az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat működtette. A változó kiállító funkciókhoz azóta is sikeresen alkalmazkodó épülettel a kultúrpolitikának kettős célja volt: rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosított a magyar művészek számára és a magyar képzőművészetet ezzel kívánta bekapcsolni a nemzetközi művészeti vérkeringésbe a Monarchián belül és azon kívül is. A kiállítást szimbolikus időpontban (november 21-jén), Ferenc József halálának századik évfordulóján nyitják meg. A tárlat kapcsán a kiállítás kurátorával beszélgettünk. A kiállításról szóló beszámolónk itt érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Táncra kelnek a műalkotások a Budapest Art Week imázsfilmjében – VIDEÓ

Az április 9. és 14. között zajló Budapest Art Week célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai képzőművészeti világ sokszínűségére, és a mindennapok részévé tegye a képzőművészet iránti érdeklődést.
Vizuál Film

Újra megrendezik az Úton Online Filmfesztivált  

Mit jelent úton lenni? Teszik fel a kérdést évről-évre a Tartóshullám/Mediawave Együttlét online filmfesztiváljának válogatói. Ingyenesen nézhető filmjeik idén a "rítus" köré szerveződnek, március 31-ig lehet szavazni rájuk, de egészen április 29-ig szabadon nézhetőek. 
Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.