Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal nyílik meg az új Néprajzi Múzeum

2022.02.25. 13:00
Ajánlom
A Néprajzi Múzeum a világ minden tájáról származó 225 ezer tárgyat, több százezer fényképet, rajzot, kéziratot, hanganyagot, filmet számláló gyűjteménye a korábbi kiállítóterek többszörösén jelenik meg a városligeti új épületben. A nyitás március végére várható.

A március végére tervezett nyitás korszakos változás lesz az intézmény életében. A hírek szerint látványos időszaki kiállítással indítanak, a Megérkeztünk című tárlat a gyűjtemény legjelesebb tárgyaiból mutat majd be különleges válogatást.

Megérkeztünk

A címadás arra utal, hogy 150 év után a múzeum végre megérkezett, és 2022-ben elfoglalhatja végleges helyét a Városliget kapujában felépített új otthonában. Első időszaki kiállítása meglepő tárgyak bemutatását ígéri, a tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, a legelső, 19. század közepéről származó gyűjtéseket és a legújabb szerzeményeket egyszerre mutatja be.

A kiállításban látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét.

Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard, vagy Amur-vidéki halbőr ruha. A nagy földrajzi távolságot és több évszázadot átfogó tárlat egyaránt érzékelteti az intézmény anyagának sokszínűségét, gazdagságát és a kollekció felépítését.

Zoom tér

Az új kiállítással egy időben nyílik meg az interaktív és látványos ZOOM tér, amely egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre.

Ez a gyűjtemény a Zoom térben külön értelmezés nélkül, csupaszon mutatja be a tárgycsoportokat és az egyes tárgyakat, játékos megközelítések segítségével. A nézőpont és a közelítés fizikai, vizuális élményt ígér. A kurátorok zoomolnak, azaz ráközelítenek, felnagyítanak, felborítanak, feldarabolnak, kifordítanak, összekevernek tárgyakat. Közel 700, a Néprajzi Múzeum sokszínűségét izgalmasan, újszerű formában bemutató tárgy mellett ebben a válogatásban kiemelt szerepet kap és új összefüggésbe kerül például a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykapu s a Néprajzi Múzeum egyik legnagyobb tárgya, az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajó.

NEP0923-132_jav-123020.jpg

hamarosan elkészül a Néprajzi Múzeum a Városligetben (Fotó/Forrás: Néprajzi Múzeum)

Kerámiatér

Különleges élményt fog nyújtani az épület főlépcsője, a mintegy 4 ezer műtárgyat felvonultató, ingyenesen látogatható Kerámiatér is.

Lenyűgöző látványt ígér a Kerámiatér, a Néprajzi Múzeum két részből álló látványtára, amely az emberi agy két „féltekére” osztott működését képezi le. A bal agyfélteke rendszerez: földrészek, fazekasközpontok és formák szerint csoportosítja a világ kerámiáit. A jobb agyfélteke csapong, és a kerámiavilágokat inkább érzéki szempontból próbálja felfedezni és laza asszociációs láncba szervezni.

Minden egyes kerámia egy külön kis világ: készítője, használója, funkciója, stílusa, anyaga, díszítése, színe, hangja, űrmértéke, felirata mind rejt valami titkot arról, hogyan köti össze az agyag az embereket, a korokat, a társadalmakat, a szokásokat.

A múzeum öt földrészről több mint 35 ezer kerámiatárgyat őriz, és bár az új Kerámiatérben mindössze egytizedük kerül bemutatásra, aki végig böngészi őket, benyomást nyer a múzeumi gyűjtőszenvedélyről, a tudományos feldolgozómunkáról és arról a végtelen számú témáról, amely a múzeumi tárgyakon keresztül tanulmányozható.

Fejléckép: Néprajzi Múzeum (fotó: Incze László / Néprajzi Múzeum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.