Vizuál

Farkas Ádám: „A kő iránti vonzalom szinte szerelem"

2016.03.15. 18:59
Ajánlom
„Határtalanul nagy örömet jelentett számomra, mikor értesültem, hogy megkaptam a Kossuth-díjat, ez erőt ad a folytatáshoz - mondta Farkas Ádám szobrászművész a Kossuth-díj átvétele kapcsán.

A Munkácsy-díjas alkotó, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagja, absztrakt stílusú, monumentális köztéri alkotásai, illetve kisplasztikái tekintetében egyaránt elsőrendű alkotóművészete, valamint jelentős művészetelméleti, szakmai közéleti, továbbá értékes oktatói tevékenysége elismeréseként kapta az elismerést.

Farkas Ádám

Farkas Ádám

Felidézte, hogy már gyerekkorában sok minden inspirálta a szobrászat felé, például Szentendrén a Bükkös-patak kavicsos-köves partja a hatalmas égerfáival. A természet meghatározó érintésén túl, a művészetek irányába mozdította édesanyja, F. Győrfi Anna grafikusművész is, aki sok más mellett a Pöttyös Panni és a Mosó Masa mosodája könyveket illusztrálta, emellett csaknem harminc mese diafilmváltozatát rajzolta meg.

A képző-és iparművészeti gimnázium kerámia szakán Somogyi József Kossuth-díjas szobrász figyelt fel rá először, mikor egyszer agyagból szobrot mintázott és hosszasan beszélt neki a szobrászatról. Ekkor tudatosult benne, hogy mivel szeretne foglalkozni. A Képzőművészeti Főiskolán Mikus Sándor volt a mestere, és azokban az években a legtöbbet Barcsay Jenőtől, valamint a magyar plasztika egyik legnagyobb alakjától, Ferenczy Bénitől tanulta.

Főiskolás évei után 1968-ban, a diáklázadások idején jutott ki Párizsba, ahol asszisztensként dolgozhatott Émile Gilioli olasz származású szobrász, a Párizsi Iskola egyik meghatározó művésze mellett, akinek hatására fordult az absztrakció irányába.

Felidézte, hogy 1990-ben, negyvenhat évesen kezdett el tanítani a Képzőművészeti Egyetemen, aminek később tanszékvezetője és rektora is lett. Az 1990-es gazdag évtized volt számára, sok magyarországi és külföldi munkája is született, akkor járt Japánban is, hogy egy szoborparkba készítsen egy monumentális művet. Munkái megtalálhatók még Franciaország, és az Egyesült Államok közterein is.

Az anyagok közül bronzzal és fával is dolgozik. "A kő iránti vonzalom szinte szerelem: amíg kifaragok egy szobrot, addig állandó kapcsolatban vagyok a kővel. Nem a saját gondolatomat erőltetem bele az anyagba, hanem hagyom, hogy az anyag is beleszóljon" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az improvizáció lehetősége része az alkotás folyamatának, ezért sem bízza másra a faragást.

Mint mondta, jelenleg két kiállításra is készül és elkezdődött a Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművésszel közösen tervezett rendészeti emlékmű kivitelezése is a Ludovika új campusába. Mindezek mellett művészetelméleti írásokon is dolgozik Farkas Ádám.

Ők kaptak idén Kossuth-díjat

A további díjazottakról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.